Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Vložené
31. Máj 2016
1
3246
KO.R.D rekonštrukcia a stavebné úpravy rodinného domu, Kojatice

KO.R.D rekonštrukcia a stavebné úpravy rodinného domu, Kojatice

AutoriIng.arch. Jana Tartaľová
Ing. arch. Michal Tartaľ
Podlažná plocha37 m2
Návrh2008 - 2011
Realizácia2011 - 2015
AdresaKojatice 18,
Kojatice,
Slovensko
Drobné dielo, ktoré pomohlo získať domu novú kvalitu.

Transformáciou hospodárskych budov rodinného domu na terasu sa dosiahlo absentujúce priame prepojenie exteriéru s interiérom. Objekt sa vyčistil od stavebných nánosov za posledných 50 rokov, pôvodná strešná krytina sa zhodila, odkryl sa zdravý krov, ktorý sa stal dominantným prvkom terasy a prestrešil sa polykarbonátom. Perforáciou stien a použitím netradičnej krytiny sa presvetlila novovzniknutá terasa prístupná z jedálne domu a vytvoril sa plnohodnotný rodinný priestor využívaný za každého počasia.

foto: Michal Tartaľ

Rodinný dom zo 60-tych rokov minulého storočia prešiel viacerými rekonštrukciami. Pôvodný majitelia a stavitelia /dnes už prarodičia/ položili základy jednoduchého jednopodlažného vidieckeho domčeka, ktorý sa prispôsoboval životu ľudí v ňom. Stále sa meniace požiadavky ho pretransformovali do dvojpodlažného RD s obytným podkrovím. Adíciou hospodárskych a poľnohospodárskych častí smerom do záhrady sa vytvorilo mnoho priestorov, ktoré prestali mať pre dnešných obyvateľov plnohodnotný význam a od ich funkčnej náplne sa upustilo už pred takmer 5 rokmi. Ako väčšina slovenských rodinných domov, postavených v spomínanom období, nedisponuje s možnosťou priameho kontaktu a východu do exteriéru. A práve tento deficit cítili majitelia domu, ktorí sa rozhodli ponechať hospodárske budovy napospas architektom.

Pôvodný stav
Pôvodný stavfoto: Michal Tartaľ
Pôdorys - pôvodný stav
Pôdorys - pôvodný stav
Pôdorys - navrhovaný stav
Pôdorys - navrhovaný stav

Majitelia túžili po terase a prepojení interiéru s exteriérom. Kedže obývačka je orientovaná do ulice, jediným možným spôsobom bola možnosť využiť polohu jedálne susediacu s hospodárskymi budovami a orientovanú do záhrady. Hospodárska budova najbližšie k domu mala vyhovujúce proporcie a krásny zdravý krov, ktorý by bola veľká škoda nevyužiť, kedže terasu chcela mať majiteľka prestrešenú a chcela piť kávu von aj keď prší. Ďalšou výhodou využitia celého objemu budovy aj s krovom je plošná veľkorysosť terasy, kde sa už mnohokrát konali rodinné oslavy.

foto: Michal Tartaľ

V tomto prípade sa jednalo o špecifickú rekonštrukciu. Limity boli dané jasným objemom hmôt, ktoré sa ponechajú. Konzultácia priamo so statikom na stavbe nám ukázala možnú perforáciu stien a komplexné ohodnotenie stavu budovy nás potešilo nakoľko všetky konštrukcie boli v dobrom technickom stave a mohli sme s nimi pracovať pri našom návrhu. Ďalšie limity nás už neobmedzovali a neboli nimi ani majitelia :) Kedže investor je nadšenec architektúry a nových materiálov nebol problém ani s experimentálnou strechou, ktorú sme chceli mať ľahkú, vzdušnú. Tak sme dosiahli efekt, že v noci keď sa zapnú neónové svietidlá umiestnené na trámoch, ožiaria celú sedlovú strechu a vidno ju až na D1. Dosiahli sme letiace "čudo" a susedia si na to museli chvíľu zvykať.

foto: Michal Tartaľ

Priestor pod krovom mal v návrhoch viacero funkcií: herňa pre budúce vnúčatá, oddychová chill-out zóna, v časti prestrešená len sieťou na ležanie. Všetko malo pôsobiť vzdušne, aby sme krov nezakryli a nekonkurovali mu… ale nestretlo sa to u majiteľov s pozitívnym ohlasom. Dokonca by sa dalo prepojiť s priestorom pod krovom aj 2.NP.

foto: Michal Tartaľ

Obvodové steny sú pôvodné, s novou omietkou bielej farby, krov je pôvodný, len vyčistený a ošetrený olejom. Podlaha bola zateplená, kedže pod terasou sa nachádza pivnica. Na izoláciu sa položil rošt, paropriepustná fólia a drevená podlaha z červeného smreku. Ako strešná krytina bol použitý polykarbonát /Lexan/ hrúbky 10 mm kvôli presvetleniu terasy ako aj presvetleniu jedálne. Štítová stena je zavetrená vertikálnymi lamelami - hranoly 5 x 5 cm.

foto: Michal Tartaľ

Celú rekonštrukciu zrealizoval majiteľ domu sám za pomoci rodinných príslušníkov. Nábytok okrem stoličiek /Ikea/ je vyrobený na mieru. Veľký stôl pre celú rodinu je z preglejky s oceľovou konštrukciou a navrhnutý tak aby sa zmestilo čo najviac ľudí. Vyrábal ho miestny stolár. Lehátko je výmyslom investora, ktorý si vymyslel konštrukciu a stolár mu s tým pomohol. Pult je vyliatý z betónu, robil ho tiež investor. Plechové odsávanie spalín si dal investor vyrezať a pozváral sám. Bylinková záhradka na stene vyrobená z palety je prínos majiteľky domu, ktorá chcela mať bylinky poruke.

foto: Michal Tartaľ
foto: Michal Tartaľ
foto: Michal Tartaľ
foto: Michal Tartaľ
foto: Michal Tartaľ
foto: Michal Tartaľ
foto: Michal Tartaľ
foto: Michal Tartaľ
foto: Michal Tartaľ
foto: Michal Tartaľ
foto: Michal Tartaľ
foto: Michal Tartaľ
foto: Michal Tartaľ
foto: Michal Tartaľ

Zdroj: Archholiks

Ateliér

Poloha diela

Ing.arch. Jana Tartaľová
Ing. arch. Michal Tartaľ

Súvisiace články

RU.KO
Diela1. Mar 2018Jana Tartaľová1670+0-0
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím