Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
27. jún 2016
0
6803

Rekonštrukcia baníckeho domu Dolná Resla

Rozsiahla rekonštrukcia typického baníckeho domu, kde sa podarilo s citom zachovať pôvodný charakter stavby a zároveň vytvoriť podmienky pre dnešný štandard prechodného bývania.
Rekonštrukcia baníckeho domu Dolná Resla
Autori: Ing. arch. Vladimír Schmidt, Ing. arch. Zuzana SchmidtInvestor: súkromná osobaPodlažná plocha: 129,19 m2Adresa: Dolná Resla , Banská Štiavnica, SlovenskoPublikované: 30. jún 2016

Objekt sa nachádza v blízkosti historického centra mesta Banská Štiavnica, je osadený vo svahovitom teréne v historickej zástavbe poväčšine baníckych domov. Jeho zadná časť je zapustená do terénu, vyčnieva len strecha. Objekt je jednopodlažný, čiastočne podpivničený s charakteristickou asymetrickou sedlovou strechou s polvalbami. Rekonštrukcia objektu rešpektuje pôvodné dispozičné riešenie baníckeho domu a zohľadňuje požiadavky investora na funkciu prechodného bývania.

Situácia
Situácia
foto: Martin Šveda

Dispozícia domu bola očistená od nevhodných zásahov z 20. storočia, časti fasád znehodnotené zväčsenými okennými otvormi a novodobými výplňami boli analogicky zrekonštruované, nové okenné výplne boli navrhnuté podľa dochovaných originálov. Predná čast prízemia objektu tvorená drevenicou sa vzhľadom na havarijný stavebnotechnický stav musela odstrániť a nahradiť - s ohľadom na problémovú náhradu a konzerváciu takéhoto typu konštrukcie sa pristúpilo k náhrade keramickým murivom. Pôvodné zachované a použiteľné prvky boli reštaurované a repasované, poškodené boli nahradené precízne remeselne spracovanými replikami.

Pôdorys
Pôdorys
foto: Martin Šveda

Pre užívateľov domu je pomocou terasy prístupnej priamo zo zobytneného podkrovia vytvorená platforma na oddych. Novotvar - sklenené dvere - je zakrývateľný vrátami. Terénne schodisko a celá nová morfológia záhrady umožňuje prepojenie terasy s priestorom pred hlavným vstupom do prízemia domu. Pod terasou sa nachádza hospodárske zázemie objektu stvárnené ako drevená šopa, aby nerušilo pôvodný vzhľad domu. Na hornej platforme pribudol uzatvárateľný altánok, ktorý svojim prevedením, šindľovou strechou a detailami odkazuje na pôvodné hospodárske šopky a dotvára atmosféru celej parcely.

foto: Martin Šveda
foto: Martin Šveda
Pohľady
Pohľady

Podklady: Z+V architects

Archinfo, architektúra, urbanizmus, dizajn, grafika, umenie, Slovensko (architecture, architect, design, CGI, art, Slovakia)

Poloha diela

Ing. arch. Vladimír Schmidt
Ing. arch. Zuzana Schmidt

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím