Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
5. máj 2017
0
2988

Rodinný dom M, Vyšná Myšľa

Moderný rodinný dom na vidieku, rešpektujúci tradičnú parceláciu. Úzky pozemok bol limitom aj inšpiráciou.
Rodinný dom M, Vyšná Myšľa
Autori: Ing. arch. Martin Pačay, Ing. arch. Pavol WohlfahrtPlocha pozemku: 999 m2Zastavaná plocha: 252 m2Podlažná plocha: 337 m2Investičný náklad: 350 000 €Návrh: 2009 - 2009Realizácia: 2010 - 2016Adresa: Úzka 256, Vyšná Myšľa, SlovenskoPublikované: 8. máj 2017

Stavba domu by sa nepodarila bez nadšenia investora. Inšpiráciou nám bola stodola v zadnej časti pozemku a urbanistická štruktúra dlhých domov umiestňovaných v rozličných polohách pozemkov. To, že sme použili 3 rozličné konštrukčné typy bol z jednej strany mladícky experiment s konštrukciami a materiálmi, ale hlavne nám išlo o pravdivosť fasád. Hmoty vznikli z dispozičného rozmiestnenia.

1. obytná hala - sendvičová konštrukcia z plnej pálenej tehly - sedlová strecha - kozub - archetyp domu haly

2. kuchyňa, jedáleň, spálňa - jednovrstvové murivo z tehlových blokov bez zateplenia, omietnuté z vnútra aj z vonku vápennou omietkou - rytmus okien - gánkový dom

3. poschodie ležiace excentricky na spodných dvoch hmotách - ľahká drevená rámová nosná konštrukcia vytvárajúca zároveň pultovú strechu. Opláštenie je z dreveného prevetrávaného obkladu z červeného smreku - odkaz na stodolu. Počíta sa s tým, že drevo časom stmavne, povrchovo je drevo ošetrené len kúpeľom v bórovej soli. Excentrické uloženie hmoty vytvára strešnú terasu, z ktorej je najkrajší výhľad do krajiny a samostatným schodiskom je prístupná aj zo zadnej časti pozemku.

Foto: Ján Porubän

Sídelná štruktúra Vyšnej Myšle je ešte pomerne dobre zachovaná, s charakteristickými pretiahnutými pozemkami, zo strany ulice s dlhým domom, so záhradou a priečne postaveným dreveným humnom takmer na celej šírke pozemku a záhumienkami siahajúcimi po hranicu intravilánu obce. Rodinný dom je na oddelenej zadnej časti pôvodného dlhého pozemku za dodnes stojacim humnom susednej záhrady. Zo zadnej strany starých pozemkov tu už dávnejšie vznikla nová ulica. Situácia osadenia domu na pozemku vychádza z tradičných objemov usporiadaných tak, aby priestorové vzťahy lepšie vyhovovali súčasným potrebám užívateľov domu.

Situácia
SituáciaAutor: pačay wohlfahrt architekti

Rodinný dom tvorí čiastočne murovaný a čiastočne montovaný objekt s terasami. Zo strany ulice je garáž a dielňa, ktoré oddeľujú obytnú časť od ulice. Obidva objekty majú sedlové alebo pultové strechy. Za nimi je pomerne rozsiahly, ale intímne pôsobiaci priestor záhrady oddelený od ulice, do ktorého je otvorená veľká presklená plocha steny hlavnej obytnej miestnosti domu. Dom pozostáva z prízemia a poschodia s terasami, nie je podpivničený. Terasy sú na južnej a západnej strane domu. Vstup do objektu je navrhnutý od ulice, z dvora do zádveria. V zádverí je umiestnený šatník. Ďalej sa vstupuje do chodby so schodiskom, ktoré prepája úrovne domu. Dispozícia prízemia je rozdelená na dennú, nočnú a prevádzkovú časť. Denná časť je na prízemí tvorená obývacou miestnosťou s galériou a kuchyňou s jedálňou. Obidva priestory majú priamy výstup na terasu. Nočná časť je na prízemí tvorená spálňou rodičov so samostatnou kúpeľňou a hosťovskou izbou. Prevádzkovú časť tvorí kotolňa s komorou a WC.

Poschodie je rozdelené priestorom galérie na nočnú časť s dvomi spálňami a dennú so študovňou a knižnicou. Poschodie má samostatnú toaletu a kúpeľňu. Denná aj nočná časť má priame napojenie na strešnú terasu.

Pôdorysy
PôdorysyAutor: pačay wohlfahrt architekti

Priečelia sú členené v troch hmotách, ktoré sú odlíšené ako v použitom materiáli, tak vo farbe materiálu stien. Odkazujú na tradičné materiály dedinskej architektúry v súčasnom duchu a stvárnení. Nosné steny domu sú z tehlových blokov vyskladaných na hrúbku 500 mm spriahnutých so železobetónovými stropmi. Časť obvodových stien je z plných pálených tehál zateplených kontaktnou minerálnou vlnou s prevetrávanou vzduchovou medzerou. Tretí druh obvodového plášťa tvoria drevené I profily spojené rovnakými strešnými I nosníkmi do rámovej konštrukcie a zateplené minerálnou vlnou. Vonkajší obklad je drevený odvetrávaný. Vnútorné nosné steny sú z keramických tvárnic hrúbky 250 mm. Terasa je v zadnej časti schodiskom spojená so záhradou. Po vizuálnej stránke je viditeľný odkaz na susednú budovu humna v proporciách, taktiež aj v pôsobení rovnakého dreveného obkladu nového domu, ktorý sa povrchovo pomaly mení do podoby sivého starnúceho dreva.

Samostatne stojaca dvojgaráž s dielňou, umiestnená v prednej časti pozemku, je tvarovo aj materiálovo prispôsobená objektu domu.

Rezy a pohľady
Rezy a pohľadyAutor: pačay wohlfahrt architekti
Foto: Ján Porubän
Foto: Ján Porubän
Foto: Ján Krcho

Podklady: pačay wohlfahrt architekti

Poloha diela

Ing. arch. Martin Pačay
Ing. arch. Pavol Wohlfahrt
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím