Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
16. máj 2024
13
2376

Dom pisateľov, Žilina

Bývanie pre štvorčlennú rodinu na 90 m².
Dom pisateľov, Žilina
Autori: Ing. arch. Peter KasmanPlocha pozemku: 190 m2Zastavaná plocha: 59 m2Podlažná plocha: 84 m2Obostavaný objem: 396 m3Návrh: 2016 - 2021Realizácia: 2021 - 2023Adresa: Žiliny - Závodie, SlovenskoPublikované: 17. máj 2024

Rodinný dom v klasickej uličnej zástavbe na okraji Žiliny. Dispozičné riešenie dvojpodlažnej stavby využíva priestorové danosti úzkej parcely s výmerou 190 m2. Interiér presvetľuje a vo vertikálnej ose prepája presklené átrium, potiahnuté až po úroveň strechy.

 

Dielo bližšie predstaví sprievodný text architekta Petra Kasmana:

Zadanie budúcich majiteľov domu vychádzalo z právoplatného územného rozhodnutia stavby, ktoré spolu s pozemkom kúpili v roku 2019. Nemenný bol pôdorysný priemet 4,7m x 14m a výška stavby. Hlavnou prioritou lokalitného programu bolo vytvorenie súkromného, až intímneho domu so záhradkou pre štvorčlennú rodinu “so slnečnými lúčmi v každej miestnosti“

Pozdĺžny charakter domu s priečelím orientovaným k ulici je jeho určujúcim tvaroslovím, o to viac v lokalite na pomedzí mestskej časti Žiliny - Závodie a Hájik. Dom tvaroslovie ulice preberá  a transformuje ho do nového konceptu. Na východnom uličnom priečelí sa nachádza akcentovaný vstup s otvoreným parkovacím stojiskom bez oplotenia. Dvere modré ako nebo... 

Vo vstupnej časti domu je zázemie: šatník, WC s práčkou a kúpeľňa. Následne je väčšina plochy domu koncipovaná ako otvorený priestor vo vertikálnom aj v horizontálnom smere. V prvej tretine pozdĺžnej osi domu je vytvorené prevýšené átrium až po rovinu strechy, ktorá je nad átriom presklená. Átrium sa stáva slnečným srdcom domu, stredobodom, z ktorého je ranným slnkom osvetlená kuchynská časť domu a na druhom podlaží spálňa so schodiskom a chodbové priestory, orientované na juhozápad. Až na pár mrazivých dní je átrium celoročne využívané ako čitáreň a oddychová zóna.

V západnej časti domu je otvorená obývacia izba s klavírom, kuchynským pultom a jedálenským stolom. Kuchynské zázemie s chladničkou, kávovarom a špajzou sa nachádza vo vstavanej nábytkovej časti pod schodiskom. Východ na malú záhradu je veľkorozmerným posuvným oknom, ktoré vytvára hranicu medzi exteriérom a interiérom, v budúcnosti prechodom na terasu s paviničom. 

Zrkadlovo k átriu je umiestnené schodisko na druhé podlažie domu. Drsnosť jeho povrchu, spolu so stropom prízemia zjemňuje prítomná masívna smreková biodoska a biela liata podlaha. Na druhom podlaží sú umiestnené detské izby so spálňou a WC. 

Biely dom s celkovou podlahovou plochou 90 m², pozdĺžnou orientáciou východ-západ, s neveľkou záhradou dotvoril typickú uličnú zástavbu, ktorej nekonkuruje, ale ju potvrdzuje.   

Foto: David Mackovič
Situácia
SituáciaAutor: Peter Kasman - treea
  • podlahová plocha prízemia (bez átria): 44,13m² 
  • podlahová plocha podkrovia:  39,44m² 
  • zastavaná plocha domu bez terasy a átria: 58,96m²
  • zastavaná plocha domu s terasou a átriom: 79,65m² 
  • spevnené plochy - terasa, átrium: 20,69m²
  • obostavaný priestor: 396,29m³
  • plocha pozemku: 190m²
Pôdorysy a rezy
Pôdorysy a rezyAutor: Peter Kasman - treea
Pohľady
PohľadyAutor: Peter Kasman - treea
Foto: David Mackovič
Foto: David Mackovič
Foto: David Mackovič
Foto: David Mackovič
Foto: David Mackovič
Foto: David Mackovič
Foto: David Mackovič
Foto: David Mackovič
Foto: David Mackovič
Foto: David Mackovič
Foto: David Mackovič
Foto: David Mackovič
Foto: David Mackovič
Foto: David Mackovič
Foto: David Mackovič
Foto: David Mackovič
Foto: Matej Hakár
Foto: David Mackovič

Podklady: Peter Kasman - treea
Fotografie: David Mackovič

Poloha diela

Ing. arch. Peter Kasman
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím