Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
12. jún 2024
2
1082

Vila vo vinohrade, Židlochovice ČR)

Realizácia brnianskeho ateliéru RAW. Štíhly dvojpodlažný objekt, osadený do strmého svahu záhrady.
Vila vo vinohrade, Židlochovice ČR)
Autori: doc. Ing. arch. Tomáš Rusín, doc. Ing. arch Ivan WahlaSpolupráca: Ing. arch. Libor Šupler, Ing. arch. Martin Klaška, Ing. Eva Wágnerová (záhradná architektka)Zastavaná plocha: 439,0 m2 Obostavaný objem: 2 530 m3Realizácia: 2022 - 2023Adresa: Nad farou 1635, Židlochovice, Česká republikaPublikované: 30. jún 2024

Za kostolom Povýšenia svätého kríža od Johanna L. Hildebrandta (rakúsky barokový architekt, o.i. autor viedenského Belvedéru) sa nad farou dvíha západný svah kopca Výhon. Najvyšší vrch Dyjsko - svrateckého úvalu korunuje rozhľadňa - Agátová veža. Zo svahu s vinohradom sa otvárajú pohľady na vedutu mestečka a nížiny pred Pálavou. Pri dobrej viditeľnosti jmožno na juhu zahliadnuť aj prvé výbežky Álp. Práve výhľad predurčil umiestnenie vily v strednej časti svahu a jej orientáciu západným smerom.

Štíhla dvojpodlažná hmota domu je votknutá do svahu. Pri pohľade z vrchnej časti pozemku objekt aj vďaka extenzívnej zelenej streche splýva so svahovitým terénom vinohradu. Na spodnej časti parcely, v úrovni susedných domov, situovali architekti garáž. Z ulice stúpa do svahu kaskádový chodník, vedúci k domu. Ďalšou z možností je prístup priamo z komunikácie, ktorá vedie pozdĺž južnej hrany parcely. 

Hlavný vstup na južnom priečelí vedie do priestrannej vstupnej haly na vyššom podlaží. Na vstup priamo nadväzuje schodiskový priestor a pracovňa. Schodisko presvetľuje rozmerné okno, orientované do vnútorného átria. Presklené dvere v ľavej časti schodiskovej haly ústia do hlavného obytného priestoru. Dvere na opačnej strane oddeľujú nočnú zónu domu.

Hlavná obytná miestnosť je prirodzene orientovaná k západným panoramatickým pohľadom. Priestor s  prijímacou a odpočinkovou funkciou je spojený s jedálňou s kuchyňou a pracovňou. V prípade potreby je možné jednotlivé celky oddeliť posuvnými dverami. Dennú zónu domu rozširuje priestorná lodžia, oddelená presklenou stenou. Nočnú časť člení chodba na južné a severné krídlo. V južnom krídle sú situované spálne detí. V severnom, s orientáciou do átria je spálňa rodičov.

Schodisko zostupuje do športovo relaxačného podlažia, v ktorom sú umiestnené aj technické miestnosti. Bazén a spoločenská viacúčelová miestnosť sú orientované do priestorovo veľkorysej "saly terreno“ - druhej veľkej obytnej lodžie. Táto je na rozdiel od hornej prepojená s terénom a slúži aj ako hlavný vstup do kaskádovej záhrady. Lokalitný program zahŕňa tiež hosťovskú izbu so zázemím. V hĺbke dispozície nájdeme technické a skladové miestnosti.

Nosné prvky prevládajúceho stenového konštrukčného systému domu dopĺňajú v niektorých partiách subtílne stĺpy. Konštrukcie sú murované z keramických tehál, kombinovaných s betónovými a oceľovými stĺpovými prvkami. Kresbu pohľadového betónu, so stopami debnenia z úzkych dosiek, dopĺňa svetlá prírodná hladká omietka. V prípade výplní otvorov siahli architekti po tmavosivom odtieni.

Interiér domu charakterizujú predovšetkým prírodné materiály. Na podlahách je použitý prírodný kaučuk, vápenec a masívne drevené parkety. Biele steny tvoria neutrálny podklad pre prírodnú dyhu a farebne lakované povrchy nábytku.

Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Situácia
SituáciaAutor: RAW
Pôdorys 1. úrovne
Pôdorys 1. úrovneAutor: RAW
Pôdorys 2. úrovne
Pôdorys 2. úrovneAutor: RAW
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Filip Šlapal
Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal

Podklady: Atelier RAW
Fotografie: Filip Šlapal, Bořivoj Čapák

Poloha diela

doc. Ing. arch. Tomáš Rusín
doc. Ing. arch Ivan Wahla
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím