Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. január 2023
0
1130

Rekonštrukcia rodinného domu na Havlíčkovej ulici, Brno

Rehabilitácia pôvodného architektonického riešenia v Masarykovej štvrti.
Rekonštrukcia rodinného domu na Havlíčkovej ulici, Brno
Autori: doc. Ing. arch. Tomáš Rusín, doc. Ing. arch Ivan WahlaSpolupráca: Ing. arch. Lukáš Vágner, akad. soch. Jiří Plieštik (socha), Ladislav Garaj (vitráže)Realizácia: 2021 - 2022Adresa: Havlíčkova 85, Brno, Česká republikaPublikované: 29. január 2023

Architekti Tomáš Rusín a Ivan Wahla z brnianskeho ateliéru RAW majú  za sebou množstvo kvalitných projektov obnovy medzivojnovej architektúry. Prevládajúci brniansky modernizmus však v tomto prípade vystriedal “tradičnejší” dvojpodlažný podpivničený dom so sedlovou strechou, typický pre zástavbu známej Masarykovej vilovej štvrte z prelomu 20. a 30. rokov minulého storočia. Obdobné stavby bez (na prvý pohľad) zjavnej architektonickej kvality stíha často nepriaznivý osud. 

Realizácia na Havlíčkovej ulici ukazuje, že čas a energia investované do projektu stáli za to.

Zámerom rekonštrukcie bola celková rehabilitácia pôvodného architektonického riešenia, s využitím dobových materiálov a detailov

Ide predovšetkým o drevené kastlové okná, travertínové obklady na fasáde, alebo sokle a oplotenie z pemrlovaného terrazza. Drevené schodisko bolo realizované ako čiastočná replika, s novým červeným akcentom. Farebný akcent nájdeme aj na stene vo vstupnej hale, alebo na obklade krbu z travertínu rosso. V oknách haly, schodiska a kúpeľne navrhli architekti vitráže s rôznou textúrou číreho skla, inšpirované funkcionalistickou estetikou 20. rokov. Detaily nových krídel dverí, so zabrúsenými fazetovými sklami a dubovou zasklievacou lištou, nadväzujú na dubové parkety a travertín na podlahe. 

Hlavný vstup smeruje na severozápad - do ulice Havlíčkova. Na prízemí domu je zádverie a vstupná hala, ktorá prepája hlavnú obytnú miestnosť so sociálnym zázemím a kuchyňou so špajzou. Na poschodí sú z chodby prístupné dve spálne, kúpeľňa s wc a šatňa. V suteréne je umiestnená garáž, sklad, kotolňa a práčovňa. Obývacia izba je po rekonštrukcii priamo prepojená so záhradou prostredníctvom novej terasy.  

Foto: Bořivoj Čapák
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: Atelier RAW
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: Atelier RAW
Priečny rez
Priečny rezAutor: Atelier RAW
Pohľady
PohľadyAutor: Atelier RAW
Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Bořivoj Čapák
Foto: Bořivoj Čapák

Podklady: Atelier RAW

Poloha diela

doc. Ing. arch. Tomáš Rusín
doc. Ing. arch Ivan Wahla

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím