Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
19. jún 2017
0
1764

Ekologická stolička Seno

Projekt zvíťazil v aktuálnom ročníku ceny Cheddar v kategórii dizajn. Cena sa udeľuje za najlepší študentský projekt vystavený na Noci architektúry.
Ekologická stolička Seno
Autori: Bc. Ján ForgáčSpolupráca: Mgr. art. Michala Lipková, ArtD (vedúca práce)Realizácia: 2016 - 2017Adresa: SlovenskoPublikované: 18. jún 2017

Stolička, ktorá je určená na krátkodobé sedenie do verejných priestorov nás zaujala vzhľadom, estetikou prírodného kompozitného materiálu a ergonómiou. Stolička sa skladá z dvoch častí - sedáku z lisovaného sena zmiešaného s eko pojivom a z podnože z tvarovaného nerezového drôtu. Jednoduchosť riešenia podporuje predpäté tvarové ("suché") spojenie oboch prvkov s možnosťou využitia stohovania.

Foto: Matej Fekiač

Hlavným cieľom práce bolo vymyslieť a navrhnúť ekologickú stoličku z biodegradovateľného materiálu (zo sena) a poukázať tak na prístup tvorby produktov šetrný k životnému prostrediu. 

Foto: Matej Fekiač

Cieľovou skupinou produktu sú priestory s kultúrnou, alebo vzdelávacou funkciou (kultúrne centrá, galérie, co-workingy, vzdelávacie a spoločenské centrá). Stolička by mala byť primárne využívaná na krátkodobé sedenie väčších skupín osôb, s častým využitím hromadného stohovania.

Foto: Matej Fekiač

Ergonómia sedenia bola navrhnutá na krátkodobé sedenie po dobu kratšiu ako 20 minút. Pri sedení kolmom na šírku sedacej časti je poloha sedenia určená prioritne na odpočinok. Pri sedení pozdĺž oblúku sedacej časti v rozkročnej polohe (ktorá bola inšpirovaná spôsobom sedenia na koni) umožňuje tento spôsob správnejšie držanie chrbtice a väčšiu koncentráciu napríklad pri diskusii alebo počúvaní rečníka.

Foto: Matej Fekiač
Foto: Matej Fekiač

Eko materiál - sedacia časť je vyrobená zo sena (alternatívne iných prírodných materiálov) a celulózového lepidla. Materiál je lisovaný za vysokého  tlaku vo forme.

Foto: Matej Fekiač

Tvarové spojenie - podstavec a sedacia časť, sú vzájomne prepojené predpätým tvarovým spojom. Drôt je vložený do vyfrézovanej drážky sedacej časti.

Foto: Matej Fekiač

Skladovateľnosť - jednoduchá manipulácia vďaka nízkej hmotnosti a možnosť stohovania umožňujú toto sedenie použiť tam, kde bude potrebná častá manipulácia a skaldnosť stoličky.

Foto: Matej Fekiač
Foto: Matej Fekiač
Foto: Matej Fekiač

Postery:

Autor: Ján Forgáč
Autor: Ján Forgáč
Prezentácia projektu a vzorky materiálu na Noci Architektúry
Prezentácia projektu a vzorky materiálu na Noci Architektúry Foto: Jakub Moravčík

Inšpirácia

Dôležitou úlohou nielen pre dizajnérov je začať myslieť a tvoriť ekologicky. Navrhovať produkty tak, aby neničili to, čo nám tu z prírody ešte zostalo. Vytvárať návrhy, ktoré pre životné prostredie nebudú žiadnou záťažou a používať pri tom materiály, ktoré sú čo z najväčšej časti prírodné a organicky rozložiteľné. Jedným z takých materiálov môže byť napríklad seno. Obyčajná usušená tráva, ktorá nepotrebuje počas svojho rastu žiadnu starostlivosť. Špeciálnym spracovaním môžeme vytvoriť materiál, ktorý nám prinesie veľa nových možností.

Lúky sú výsledkom obhospodarovania krajiny, ktoré trvá už niekoľko stáročí. Keby sa tak nestalo, strednú Európu by z väčšej časti pokrýval les. Slovensko je plné lúk, naša krajina je pestrá a rozmanitá. Bohužiaľ, počet zvierat, ktoré sa v minulosti pásavali na týchto pasienkoch, prudko klesol. Lúky už nie sú udržiavané a kosené. Seno, ktoré slúžilo ako potrava a podstielka pre zvieratá v zimnom období už nemá svoje využitie.

Pasienky, kde sa ešte pred pár rokmi pásavali stáda kráv rýchlo zarastajú malinčím, kríkmi a mladými stromami. Pohlcuje ich les a to je obrovská škoda. Mení sa vzhľad krajiny. 

Na lúke v Slovenskom raji medzi Stratenou a Hrabušicami je lúka kde sa na metri štvorcovom nachádza až 74 druhov vyšších rastlín. Je ojedinelá aj tým, že vďaka tomuto pestrému porastu kvitne nepretržite 4 mesiace. Táto lúka nemá obdoby ani ďaleko za hranicami Slovenska. Je jedna z najbohatších v Európe. Okrem obyčajnejších tráv a kvetov rastú na lúke aj vzácne orchidey a ľalie. Napríklad ľalia cibuľkonosná, ktorá je chránený a ohrozený druh. Môžete na nej nájsť až 50 druhov motýľov, dokonca tu zoológovia našli dva celkom neznáme druhy chrobákov. Keby sa táto lúka prestala kosiť hrozí jej rýchly zánik.

Existuje veľa dôvodov, prečo by bolo viac než prospešné nájsť pre tento materiál nové využitie. Spracovaním sena technologickým procesom, ktorý spočíva v lisovaní sena zmiešaného s ekologickým pojivom, vzniká  biomasa, ktorú je možné tvarovať do najrozličnejších foriem. V tejto práci je použitá na sedaciu časť minimalistickej taburetky. Jej tvar bol inšpirovaný lúkou, presnejšie kopcom alebo terénom krajiny. Tvar je jednoduchý, zachováva v sebe čistotu prírody samotnej. Slamená sedacia časť je tvarovo spojená s oceľovými drôtmi, ktoré vytvárajú nohy stoličky. Už v minulosti boli tieto dva materiály prepojené. Všetky pracovné činnosti na lúkach boli vykonávané pomocou nástrojov ako sú kosy, vidly a hrable. Okrem drevených nástrojov sa neskôr používali práve tie kovové. Boli pevnejšie a odolnejšie. Z určitého pohľadu by kombinácia týchto dvoch materiálov mohlo pripomínať aj toto spojenie lúky s ľudovými nástrojmi.

Podklady: Ján Forgáč

Bc. Ján Forgáč
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím