Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
27. január 2020
0
1594

Obnova a doplnenie prieluky domu Grösling - nominácia na študentskú cenu CHEDDAR´20

Semestrálna práca získala na zimnej Noci architektúry nomináciu v kategórii Architektúra.
Obnova a doplnenie prieluky domu Grösling - nominácia na študentskú cenu CHEDDAR´20
Autori: Ing. arch. Nikola SedláčkováSpolupráca: Ing.arch. Maroš Fečík (vedúci práce), Ing. arch. Martin Hudec, PhD. (vedúci práce), Ing. arch. Katarína Bergerová (vedúca práce)Návrh: 2019 - 2020Adresa: Vajanského nábrežie 63/9, Bratislava, SlovenskoPublikované: 2. február 2020

Adaptácia objektu od architektov Fridricha Weinwurma a Ignáca Vécseia na Vajanského nábreží. Hľadanie a testovanie programovej náplne. Nové objekty vhodne dopĺňajú aktiváciu riešeného areálu.

"Výborný projekt. Dom šikovne využíva existujúci kontext, ale v zásade pracuje s novými objemami a priestorovým členením," zaznelo pri pri odovzdávaní cien z úst predsedu poroty. 

Autorský text:

Zadanie: Objekt prístavby parného a liečebného kúpeľa Grössling v Bratislave + priestor vedľajšej prieluky. Práca vznikla v rámci vertikálneho ateliéru Fečík - Hudec - Bergerová. 

Architekti prístavby: Friedrich Weinwurm a Ignác Vecsei (1929-projekt, 1930-realizácia)

Objekt funkcionalistickej prístavby kúpeľov Grössling sa nachádza v Pamiatkovej zóne CMO v Bratislave (nie je zapísaný v ÚZKP). Bol pristavaný ako nové krídlo k zadnej časti budovy kúpeľov na protiľahlej strane toho istého mestského bloku z dôvodu modernizácie a rozšírenia. Je čiastočne podpivničený a tvorí ho 6 nadzemných podlaží + manzarda. Na prvých 3 podlažiach sa pôvodne nachádzali vstupné a šatňové priestory, zvyšné dodnes tvoria byty a kancelárie. Jednoduché priečelie s obkladom z brúseného travertínu v parteri ozvláštňuje subtílny balkón a na 4.poschodí nápis plaváreň. Stropy budovy sú tvorené železobetónovými trámami s výstužnými rebierkami a vertikálna komunikácia je zabezpečená 3 schodiskami.

Hodnoty:

Všeobecné:

  • hodnota funkčná /nový vstup a zázemie - utilitárnosť/
  • hodnota tvorcu /architekti Friedrich Weinwurm a Ignác Vecsei/
  • hodnota ojedinelosti /súčasť mestských kúpeľov/

Urbanistické:

  • funkčno-priestorová kompaktnosť bloku
  • poloha s možnosťou rozvoja

Architektonické:

  • hodnota slohu - funkcionalizmus
  • riešenie fasády – členenie, materiály
  • konštrukčné riešenie

Obnova

Hlavnou metódou obnovy je slohová metóda obnovy (analyticko - modernistická) prístavby s použitím novotvaru na vyplnenie prieluky. V objekte som sa rozhodla pre zrušenie dvoch schodísk obsluhujúcich iba prvé tri nadzemné podlažia a nevhodne umiestnených pre navrhovanú prevádzku. Taktiež pre perforácie východnej strany tvoriacej prepojenie s novou konštrukciou prieluky. K riešeniu fasády som pristúpila v duchu zachovania a obnovenia hodnôt - navraciam jej (riešenie okenných otvorov) pôvodný vzhľad.

Návrh

Hlavnou navrhovanou funkciou v objekte prístavby (a prieluky) je mestská knižnica s kaviarňou a kníhkupectvom na prízemí, a zachovanou funkciou bývania na 4. – 7. podlaží. Prieluku tvorí subtílna oceľová konštrukcia s dominantným priestorom átria. Zámerom bolo vytvoriť viacúrovňovú modulovú konštrukciu, nadväzujúcu na rôznorodú strešnú krajinu bloku ponúkajúcu množstvo svetla, otvorených priestorov a zelene, ktorá sa objavuje na všetkých postupne ustupujúcich strechách. Návrh ponúka množstvo komunitných aj súkromných priestorov pre štúdium, záujmové aktivity a relax. Knižnicu na 2. a 3. podlaží dopĺňajú priestory pre co-working, dielne, študovne a pobytové schodisko.

Južná fasáda, orientovaná do ulice, je riešená ako jednotný rebrový raster v duchu funkcionalizmu v kontexte s historickým uličným pohľadom. Materiálové riešenie uličnej fasády prístavby v podobe surového betónu s výraznou technickou stopou šalovania je opäť v kontraste k pôvodnému objektu s travertínovým obkladom. Použitie transparentných materiálov zo strany átria umožňuje pôvodnej budove možnosť vizuálne čítať vrstvy architektúry, ‘vyľahčiť zastavanosť’ a necháva ju odkrytú a čitateľnú.

Cieľom návrhu je maximálne prepojiť priestory pôvodného objektu s novonavrhovanou konštrukciou prieluky a vytvoriť tak vizuálny kontrast modernej a historickej architektúry v duchu analyticko-modernistickej metódy. Napriek architektonickému kontrastu, objemom, zachovaním uličnej čiary a stanovenou výškou návrh dodržiava urbanistický limit bloku.

Portfólio:

Podklady: Nikola Sedláčková

Poloha diela

Ing. arch. Nikola Sedláčková
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím