Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. august 2016
0
1016

Hello Wood - Project Village 2016

Usídľovanie sa: rituál príchodu.
Dokáže týždňová letná škola navrhovania, remeselnej činnosti, tvorby architektonických objektov a komunity, priniesť na svetlo sveta novú formu dediny ?
Hello Wood - Project Village 2016

Fenomén Hello Wood
Hello Wood začal svoju históriu ako umelecký kemp, či sympózium pre študentov architektúry, dizajnu a umenia v roku 2010 a odvtedy sa vyvinul v jedinečnú medzinárodnú letnú školu zahŕňajúcu viac ako 20 univerzít a 30 krajín. Táto škola spája rôzne obory a organizácie na poli architektúry, umenia, dizajnu a humanitných vied, buduje komunitu a rozvíja talenty. Majoritným médiom, resp. materiálom je drevo a výsledné diela sú jedinečnou súhrou remesla, experimentu a sociálnych väzieb. Všetky projekty/objekty sú vyvíjané a konštruované v spoločnom tímovom procese, kde Hello Wood spája architektúru, umenie, inovácie spolu s ich sociálnym rozmerom.

14766
Vimeo

Architekti, urbanisti, humanitní vedci a študenti z celého sveta, z univerzít ako Cambridge, Oxford, ETH Zurich, Goldsmith v Londýne, TU Delft a ďalších, hľadali odpovede na výzvu Hello Wood-u, skúmať prvé architektonické kroky v procese usídlenia sa.
Ročník 2016 Hello Woodu bol druhým ročníkom trojročného Projektu Village(dedina), ktorý si kladie za úlohu postaviť vlastné sídlo – sedliacky kampus pre letné školy nomádskej fakulty Hello Wood na Csoromfolde pri Vigantpetend v Maďarsku.
Hello Wood toho roku neostal nič dlžný svojej povesti a zameraniu – podobne ako predchádzajúcich šesť ročníkov tento týždňový experimentálny diškurz na hrane architektúry s prednáškami, diskusiami a každovečernými párty, kde sa pracuje a žije na plné obrátky, stvoril 14 veľmi rôznorodých objektov. Medzi nimi sú napríklad Migrant Hous(ing) od Urban-Think-Tank, zamerané na praktické stratégie bývania. The Thread (závit) od Kosmos Architects, pojednávajúci o fyzickej hranici a pretvára typológiu steny z polohy delenia priestoru do polohy zhromažďvania priestoru. The Bathouse od FORA, maximalizuje sociálny zážitok a súkromný akt kúpeľa robí zdieľaným zážitkom a stavia ho do pozície spoločenského života dediny. Open Space Forest Project Markusa Heinsdorffa funguje ako observátorium. Môžete tu sledovať ostatných, ale s tou podmienkou, že ostatní sledujú Vás.

5283
Vimeo

O projekte Project Village
Tri roky trvajúci program letnej školy Hello Wood skúma vzťahy komunít (obyvateľov) a prostredí, ktoré si tvoria. Ako plátno pre realizáciu používa vidiecky krajinu. Program, ktorý rozširuje tradičný koncept vzniku architektúry (dizajnér – klient) a vzdelávania (študent – učiteľ) a vyzýva k stieraniu rozdielov, resp. spoločnej tvorbe cez dialóg a spoločnú prácu na celom diele od idei až po dokončenie.
Kurátormi Hello Wood Projektu Village sú Johanna Muszbek (University of Liverpool, School of Architecture) a Peter Pozsár (Moholy-Nagy University of Art and Design)

Gábor Somoskai

„Project Village 2016 je pre Hello Wood začiatkom novej éry. Budujeme vidiecky kampus, ktorý bude vítať architektov, umelcov, vedcov sociálnych vied a študentov v ďalších rokoch. Svoju každoročnú výzvu pre lektorov – vedúcich tvorcov jednotlivých tímov sme orientovali na aktuálne potreby komunity, od základných svetských, pragmatických, až po spirituálne (autori spracovávaných vízií a zhotovovaných diel bývajú vyberaní z dvoj až trojnásobku prihlásených projektov na základe vypísanej výzvy(pozn.red.) Tešíme sa z odpovedí autorov a objektov ako sanktuárium, sklad, či verejná kuchyňa a ďalších, ktoré saturujú naše potreby“ povedal Peter Poszár, jeden zo spoluzakladateľov Hello Wood-u.

Účastníci letnej školy - sympózia boli vyzvaní dať tvár miestu príchodu, zostania a spojenia. Prednáškami a debatami s lektormi skúmali za okrúhlym stolom akt usadenia sa v jeho súčasnom i minulom význame. Podnety, na základe ktorých sa usadzujeme i predispozície územia, ktoré ho limitujú. Zaujímavým je aj samotný fakt, že privlastnením si územia vzniká z hosťa hostiteľ. To všetko so zreteľom na súčasný kontext globálneho sťahovania sa a vysokej miery dočasnosti, či nestálosti súčasného bývania mladej generácie. Na základe tímovej práce v jednotiacom duchu sa došlo k vyladeniam a záverom, ktoré boli následne spracované do fyzickej podoby vlastného kampusu – študentskej výskumnej dediny.

„Jednou z hlavných výziev pre nás, bolo navrhovaním a prácou v reálnom čase stvárniť skutočné sídlo, kde nie sú jednotlivé projekty/objekty autonómnymi inštaláciami, ale odrážajú potreby a každodenný život komunity vo vzájomnej synergii," pridáva Johana Muszbek, pedagogička University of Liverpool a kurátorka Projektu Village.

Kampus – dedina má svoje vlastné diskusné fórum, „parlament", v ktorom je piknikový stôl použitý ako konštrukčný modul pre vytvorenie amfiteátera, či vlastnú Shou Sugi Ban dielňu, kde sa bude spracovávať drevo touto starou japonskou technikou predlžujúcu jeho životnosť. Duchovné potreby by mala uspokojiť „katedrála“ vystavaná na ruinách predchádzajúceho osídlenia na Csoromfolde, ktoré tu bolo už pred tristo rokmi.  

Projekt Village 2016  bol zakončený panelovou diskusiou o možnostiach ďalšieho smerovania dediny, za účasti Dr. Khadija von Zinnenburg Carroll (Researcher, Artist, Oxford University UK), Ruby Hoette (výskumníčka, prednášajúca, dizajnérka, vedúca ateliérov na Goldsmiths University, UK), Dr Ákos Juhász (Head of Architecture, Moholy-Nagy University of Art and Design), and András Szépe (sociológ, spoluzakladateľ komunitného projektu Gólya). Načrtli sa otázky týkajúce sa najbližšieho kontextu Projektu Village, integrácie s okolitými obcami a komunitami, životaschopnosti a udržateľnosti novej dediny Hello Wood.

Csoromfolde sa mení na osadu - kampus Hello Wood Village
Csoromfolde sa mení na osadu - kampus Hello Wood VillageGábor Somoskai

OBJEKTY Project Village 2016

1. MIGRANT HOUS(ING) / MIGRANTOVO BÝVANIE

Rýchlo zostaviteľné a rozobrateľné nomádske bývanie.

Project by: Urban-Think Tank Chair of Architecture and Urban Design, D-ARCH, ETH Zürich
Professor Alfredo Brillembourg & Professor Hubert Klumpner

Workshop Leaders: Danny Wills, Gianmaria Socci

Team: Nora Behová, Jiaxin Wu, Németh Krisztina, Sung Lim, Iara Pezzuti dos Santos, Dormán Miklós, Cina Mael Bockstahler, Mariia Yastrubchak, Agnieszka Chromiec, Zétényi Zsófia

Tamás Bujnovszky
Gábor Somoskai

2. OPEN SPACE FOREST 

Observatórium okolia, z ktorého vidíte a ste videný.

Project by Markus Heinsdorff

Team: Mangliár László, Eve Stotesbury, Cristina Krois, Zsuzsanna Kovács Zsuzsanna, Vladimír Votava, Henry Lyle, Flavia Notarianni, Sasvári Adrienn, Sonia Molenda

Gábor Somoskai

3. THE THREAD

Stena, ktorá neoddeľuje, ale poskytuje priestor svojho tela stretnutiam a pozýva k nim už zďaleka. 

Project by Artem Kitaev & Leonid Slonimskiy (Kosmos Architects) and Blanca Garcia Gardelegui

Team: Willie Vogel, Aleksandra Liszewska, Niklas Niemeyer, Patryk Slusarski, Martin Spalek, Esther Ellingsen, Martyna Rajewska, Jazmin Charalambous

Gábor Somoskai

4. THE BATH HOUSE / KÚPEĽNÝ DOM

Zážitok z kúpeľa sa z intímneho mení na spoločenskú udalosť.

Project by João Prates Ruivo (FORA)

Team: Claire Humphreys, Marta Piasente, Lukasz Waclawek, Alexandra Kvasnicova, Kopácsi Anna, Miroslav Styk, Matthew Joyce

Gábor Somoskai
Tamás Bujnovszky

5. PARLIAMENT

Parlament je stôl a stôl je parlament. Diskusné fórum a miesto rozhodnutí vystavané z modulu, ktorým je piknikový stôl. Dôležitý objekt, ktorý sa nachádza hneď pri najdôležitejšom bode kampusu - ohnisku "Fire Nest". 

Project by Martial Marquet, Nicolas Polaert and Vojtech Nemec

Team: Kiss Flóra, Aleksandra Milewska, Maddyn Mathias, Jesús Sánchez, Khrystyna Kurovets, Ozan Sen, Zentai Kinga, Berivan Atik, Horváth Rebeka, Mokos Mariann

Gábor Somoskoi
Parlament a Hniezdo ohňa (Fire Nest)
Parlament a Hniezdo ohňa (Fire Nest) Tamás Bujnovszky

6. ALT-CATHEDRAL 

Spirituálne miesto nadviazania na zvyškoch 300 rokov starej usadlosti na Csoromfolde.

Project proposal by Neal Hitch, Martin Hitch, Lucas Hitch

Team: Ania Wozniczka-Wells, Tara McKenna, Kiss Márta, Schramkó Sába, Jung Daniel Attila, Carlos Azpiroz, Davida Rauch, Raya Boyukova, Burenjargal Ganbat

Tamás Bujnovszky
Gábor Somoskoi

7. FORM-ACTIVE HYBRID-STRUCTURES

Tvarovo aktívne hybridné konštrukcie.

Proposal by Gregory Quinn and Dragos Naicu - Berlin University of Arts

Team: Géhberger Máté, Rafael Silveira, Viktoria Mank, Ana Maria Rodriguez Bisbicus, Anyana Zimmermann, Maria Tanska, Paola Chessa, Cansu Ergün, Alan Bigelow, Elisabeth Kofler

Inštalácia hybridných tvarovo aktívnych štruktúr. V pozadí vyhliadková veža - staršie dielo z Hello Wood, bola presunutá do kampusu Village.
Inštalácia hybridných tvarovo aktívnych štruktúr. V pozadí vyhliadková veža - staršie dielo z Hello Wood, bola presunutá do kampusu Village.Gábor Somoskoi
Gábor Somoskoi

8. PLAY WITH FIRE / HRÁTKY S OHŇOM

Hello Wood Village má odteraz svoju vlastnú Sou Shugi Ban remeselnú dielňu. 

Project by Suzana Milinovic and Rufus Van Den Ban (TU Delft)

Team: Steef Meijer, Phillip Fai Chung, Kéri Juli, Karl Leung,, Papp Nikolett, Joep Bastiaans, Victoria Guinet

Tamás Bujnovszky
Gábor Somoskoi

9. OCA

Pocta Luciovi Costovi, ktorý vyhral v roku 1956 súťaž na územný plán mesta Brasilia a v 1964 navdhol inštaláciu "Riposatevi: an invitation to rest" pre Brazílsky pavilón na 13. trianále v v Miláne.

Project by Suelen Camerin, Carlos Castro (castrocamerin)

Team: Sara Simoska, Clea Granados Nikolaidou, Villányi Fábián, Dominika Galandova, Schmidt Márta, Anne de Zeeuw, Godra Orsolya, Zsuzsanna Horváth Zsuzsanna

Tamás Bujnovszky
Gábor Somoskoi

10. AMAZING AMASSING / ÚŽASNÉ HROMAŽDENIE

Modulárny stohovateľný verejný mobiliar pre kampus Hello Wood.

Project by Christian Daschek and Julia Wildeis | solidOperations

Team: Veerle Rigter, Sam van Hooff, Sonya Falkovskaia, Tamás László, Natascha Fakler, Czinger Jákob, Maria Elena Ferraresi

Masa mobiliáru Amazing Ammasing, v pozadí vľavo open air divadlo z Hello Wood Project Village 2015
Masa mobiliáru Amazing Ammasing, v pozadí vľavo open air divadlo z Hello Wood Project Village 2015Gábor Somoskoi

11. Project Villa /VILA

Prototyp obytnej jednotky pre Hello Wood Village od BuildunBuilt 

Project proposal by BuildunBuilt (Baki Áron, Egyed Csongor, Gadolla Máté, Kőműves Márton, Szabó Ákos, Takács Ákos)

Team: Pablo González Serna, Marta Zabik, Sylvia Winter, Angela Recasens Estrada, Yushi Zhang, Aleksandra Sudnikovich, Anna Raczynska, Makai Luca

Balász Glódi
Gábor Somoskai

12. FIRE NEST / HNIEZDO OHŇA

Ohnisko, resp. priestor prípravy potravy sú ťažiskovým miestom každého sídla, najteplejším miestom v hniezde.

Project proposal by Zsófia Szonja Illés and Lukasz Pastuszka

Team: Danique van Hulst, Veniyana Lemonidi, Fiona Thompson, Amelia Linde, Johannes Fandl, Guiseppe Ferrigno, Sarkadi Zsolt, Ruby Sleigh, Petrovicz Anna

Balász Glódi

13. INVENTORY / INVENTÁR

"Vitajte, odložte si." V tejto posuvnej skrini však nájdete všetko potrebné aj pre život v kampuse Hello Wood Village.

Project proposal by András Cseh, Endre Ványolós, Áron Vass-Eysen

Team: Florian Gabriel, Maelys Garreau, Petró Panna, Burista Emese, Jambrik Máté, Bíró Bianka, Mercedes Palacio

Gábor Somoskoi
Gábor Somoskoi
Tamás Bujnovszky

14. HERMIT HOUSE / PUSTOVNÍKOVO OBYDLIE 

Projekt:  Rikkert Paauw, Bartosz Zabiega

Team: Soós Márta, Técsi Zita, Dorota Kopania, Jozef Eduard Masarik, Simon Mitchell, Agnes Brull, Katarina Brnovic, Margot Holländer

Tamás Bujnovszky
Gábor Somoskoi

text: Hello Wood press release
preklad: Martin Fabian

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím