Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
29. december 2022
0
440

Reflexie - rok 2022 pohľadom architekta, prvá časť (B - K)

Spektrum názorov kolegov mapujúce uplynulý rok....
Reflexie - rok 2022 pohľadom architekta, prvá časť (B - K)

Čo Vás v roku 2022 v oblasti architektúry na Slovensku (v stredoeurópskom priestore) najviac zaujalo?

Osobné výpovede môžu byť trochu iné, ako oficiálne hodnotenia. Ďakujeme kolegom, ktorí sa podelili so svojimi vlastnými pohľadmi na to, čo v nich rezonovalo. Okrem výsostne architektonických tém je uplynulý rok smutný tým, čomu musí čeliť Ukrajina. Výstižne to za väčšinu z nás zhrnul Kornel Kobák. Architektúra, ako tvorivá činnosť, ktorá má vytvárať čo najharmonickejšie prostredie pre život, je v príkrom protiklade s ničivou inváziou na Ukrajine. Veríme, že ničenie čo najskôr nahradí etapa obnovy.

 

Bišťan Matúš

Tento rok ma zaujali dva staršie slovenské verejné interiéry. Mimoriadnou energiou a komplexnosťou interiér Zichyho paláca v Bratislave od architektov Janáka/Janákovej/Tomašákovej z prelomu 80. a 90. rokov a štúdio S od architektov-partnerov Droppa/Cvengrošová z prelomu 70. a 80. rokov. Po návšteve divadla som si vyhľadal výkresy a bol som nadšený, ako to bolo vymyslené a akú variabilitu ponúka osemuholníkové auditórium v relatívne malom priestore. Obidvaja autori žiaľ tento rok zomreli. Tento rok som niekoľko krát siahol po katalógu interiérov Rastislava Janáka a som rád, že som mohol jeho interiér u Zichyho dlhšie vnímať počas prierezového koncertu Petra Machajdíka. Od skleného trubkového lustra som nevedel odtrhnúť pohľad.

Ku koncu roka, po návšteve zrekonštruovanej SNG, som zase otvoril monografiu Vladimíra Dedečka, študoval analytické axonometrie od kolektívu autorov Mitášová/Zervan/Halada/Brádňanský a obnovoval si spomienky fotkami priestoru premostenia pred rekonštrukciou. Dedeček je jeden z našich najmetodologickejších architektov. Priestory skladal v sekvenciách k sebe (nazýval to metóda domino alebo saláma), delil ich podľa prevádzkových a konštrukčných kritérií do celkov a často až na koniec ich deformoval a morfoval podľa situácie a okolia. Vďaka tejto jeho metodickej poctivosti a istej odťažitosti od konkrétností v zadaní vznikali veľmi priamočiare a jasné architektúry. Martin Kusý a Pavol Paňák k vytváraniu priestorov pristupujú do istej miery opačne ako Dedeček. Skôr zvnútra, cielene pracujú s perforáciami, priehľadmi, ich architektúry často začínajú detailom fasády, prípadne naznačením vzťahu k okoliu.

Tieto dve metodológie sa stretli v zrekonštruovanej SNG a niekde naozaj vytvárajú napätia. Bude zaujímavé sledovať odbornú reflexiu tejto rekonštrukcie roka, lebo má potenciál na našej malej scéne otvoriť prínosné debaty.

 

Boroš Tomáš

Udalosťou roka 2022 sa pre mňa stal nenápadný workshop Architekti komunite. Skvelá obec, skvelý starosta, výborní lektori aj organizácia. Bol to plodný týždeň so skvelými výstupmi. Mnoho obcí na Slovensku by takýto workshop potrebovalo ako soľ - teším sa na ďalší ročník!

 

Jurkovič Peter 

Vzhľadom na čerstvosť zážitku a moju mizernú pamäť, mi ako najvýraznejší vnem tohto roka príde (po)otvorenie SNG verejnosti. Ten zážitok by bol plnší, ak by sme ešte na jazyku necítili prach búraniska Istropolisu, škoda.. Verím, že nová SNG bude pozitívnym príkladom pre verejnosť, ako nakladať s výbornými a ešte neprijatými stavbami minulosti. Ešte nám ich pár zostalo.

 

Kobák Kornel

Ničivá sila negatívnej energie zločinov vojny, ktorá robí neforemnú, hororovú suť zo starostlivo vystavaných stavieb na susednej Ukrajine, je pre mňa architektonickým mementom roku 2022.

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím