Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
29. december 2022
0
326

Reflexie - rok 2022 pohľadom architekta, druhá časť (K - L)

Spektrum názorov kolegov mapujúce uplynulý rok....
Reflexie - rok 2022 pohľadom architekta, druhá časť (K - L)

Čo Vás v roku 2022 v oblasti architektúry na Slovensku (v stredoeurópskom priestore) najviac zaujalo?

Osobné výpovede môžu byť trochu iné, ako oficiálne hodnotenia. Ďakujeme kolegom, ktorí sa podelili so svojimi vlastnými pohľadmi na to, čo v nich rezonovalo. 

 

Krobot Jaroslav

 

Bez určenia poradia, architektúra, urbanizmus, mestské prostredie:

  • úprava podchodu metra na Skatepark - Vltavská Praha
  • v Železiarňach Podbrezová vzniká najväčšia solárna elektráreň na Slovensku. Na strechách výrobných hál.
  • Ulice pre deti - projekt z dielne Metropolitný inštitút Bratislavy , v rámci ktorého vyše 150 detí v Rači išlo do školy Peším školským autobusom.
  • 14 zabitych chodcov autami tento rok v BA.
  • stretnutia a rozhovory s architektmi v našom podcaste
  • Jiří Janďourek naživo pri práci
  • ten kamenný stĺp u Peťa Jurkoviča
  • diskusia OFF GRID
  • preklad nad vstupom SNG
  • celá SNG
  • vila Bôrik
  • Grão od Alana Prekopa
  • L14 laurinská
  • bar After vždy, keď tam idem
  • NKP Dom umenia Piešťany, NKP Nová Tržnica
  • obnova plota okolo Ondrejského cintorína
  • GRAUX & BAEYENS na Sundecku, super večer

A ako víťaz ankety Cyklokoalícia paradoxne pomohol chodcom so snahou vymáhať priestor na neprerušený a bezpečný pohyb okolo prebiehajúcich stavieb v meste. (Na Suchom Mýte ale aj inde si stavebné práce vyžiadali zabratie celého chodníka a až po apele CK bola pre chodcov vyhradená na obídenie časť vozovky. Autá sa tak museli radiť do jedného pruhu na pomerne frekventovanom mieste, ale zvládali to dobre, vodiči si zvykli rýchlo. Chodci nemuseli odchádzať celý blok alebo riskovať pri krkolomných pokusoch o prechod. Samému sa mi táto snaha zdala najprv jemne hysterická ale teraz vidím opak - pešia alebo cyklodprava bude fungovať iba vtedy, keď sa bude preferovať v každodennej realite a nie iba na letákoch.

Pretože naozaj toto sú opatrenia, ktoré hovoria o preferovanom type dopravy po meste.

 

Kusý Martin (III.)

Potešilo ma - a tohtoročné Ceny za architektúru to potvrdzujú, že je stále viac a viac zmysluplných, ale aj inovatívnych konverzií. Aj keď časy bezuzdného búrania ešte nie sú za nami, je povzbudivé, že vidíme aj funkčné alternatívy, ktoré dostávajú ceny a nominácie (tento rok bola skoro polovica nominácii na cezaara konverzie, nové prístupy a dočasné možnosti ako ateliér 2021). A tento rok, aj keď nerád, ale poruším vlastné pravidlo nehovoriť o našej práci – no musím. Som veľmi, veľmi rád, že sa podarilo dokončiť Slovenskú národnú galériu. Okrem úľavy je práve táto realizácia príkladom toho, ako sa dá opraviť architektúra z obdobia socializmu, keď to investor chce.

 

Lényi Peter

Za udalosť roku 2022 považujem dokončenie rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie. Vnímam to ako dôležité okrem iného aj preto, že ukazuje, že je dnes na Slovensku možné (na základe súťaže návrhov) realizovať veľkú ambicióznu stavebnú investíciu v oblasti kultúry. Ukázalo sa to už pri otvorení, ale určite sa to potvrdí aj pri jej dlhodobej prevádzke, že je to celospoločensky dôležitá inštitúcia a dôležitý kus Bratislavy.

 

Lichý Igor 

Príjemne ma prekvapil medzinárodný úspech Slovenky Evy Kvaššayovej, čerstvej diplomantky Ateliéru architektúry 3, pod vedením prof. Imricha Vaška, z VŠUP v Prahe. Jej diplomovú prácu Cloud-scape zaradili na výstavu Architektúra v procesu, ktorá sa koná do 13. marca 2023 v Múzeu umení Olomouc. Ako reprezentant najmladšej generácie sa tak objaví po boku ikon českej architektúry 20. storočia. Navyše, uspela aj v súťaži o najlepšiu diplomovú prácu v Českej republike, pod názvom Kaplický Internship. Svojim víťazstvom získala trojmesačnú platenú stáž v madridskej kancelárii Foster + Partners. Správa ma teší o to viac, že Eva aktuálne pracuje u nás v ateliéri Architekti Šebo Lichý. A hoci teraz odchádza do Madridu, budem jej držať palce a v napätí očakávať, či sa k nám ešte niekedy vráti.

Na druhú stranu, ma ako architekta, už dlhodobo vyrušuje pomerne výrazná byrokratická záťaž, ktorá predlžuje realizáciu projektov v Bratislave. Ako výzvu pre rok 2023, preto vnímam aplikáciu nového stavebného zákona do praxe. Sľubujem si od nej zoptimalizovanie byrokratickej záťaže a skrátenie povoľovacích procesov.

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím