Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
30. december 2020
1
510

Reflexie - rok 2020 pohľadom architekta, štvrtá časť (N - P)

Prinášame odpovede kolegov, ktoré mapujú uplynulý rok.
Reflexie - rok 2020 pohľadom architekta, štvrtá časť (N - P)

1. Čo Vás v roku 2020 v oblasti architektúry na Slovensku (v stredoeurópskom priestore) najviac zaujalo? 

2. Myslíte si, že vzhľadom na súčasnú Covid situáciu nastanú trvalé zmeny v spôsobe práce architektonických ateliérov?

Odpovede na túto otázku nájdete v nasledujúcich odstavcoch. Pestré spektrum názorov neposkytuje komplexnú, definitívnu analýzu problematiky, ale určite mnohé napovie. Osobné výpovede môžu byť úprimnejšie a hlbšie, ako niektoré odosobnené kvantifikačné analýzy. Ďakujeme preto všetkým kolegom, ktorí sa podelili so svojimi vlastnými pohľadmi na tému. 

Názory ďalších kolegov zverejníme v nasledujúcich dňoch.

 

 

Ladislav Nagy 

1. Také šokujúce a výrazné zmeny mobility, aké sme zažili v tomto roku, sme si v minulosti vôbec nedokázali predstaviť. Z verejnej dopravy je strašiak, bezpečné je jazdiť vlastným autom, alebo nejazdiť vôbec. Zahusťovanie miest, koncentrácia obyvateľstva, verejný priestor versus COVID. Všetky teórie urbanizmu a rozvoja miest sú nám dnes na nič a môžeme ich hodiť do koša ?... Nooooo, ešte s tým hádzaním radšej počkajme, vakcína je za rohom a snáď niekde ďalej aj účinný liek. Ale aká bude doba po korone a ako ovplyvní ďalší rozvoj našich miest, urbanizmus a architektúru ? ... Nepoznám odpoveď, ale prajem si do budúcnosti jeden trend: minimalizovať interiér a maximalizovať exteriér !!! (časovo, priestorovo, hygienicky, telesne....akokoľvek )

2. Rok 2020 prial najmä technologicky pripraveným ateliérom a budúcnosť bude zrejme ešte viac akcelerovať cloudové služby a virtuálnu realitu v rôznych oboroch (dizajn, prezentácie, meetingy, výstavba, koordinácia atď). Ale ceruzka (alebo aspoň tá jablková) tu zostane navždy.

 

 

Andrej Olah

1.  Asi najzásadnejšou zmenou pre mňa je to že sa konečne začínajú vo väčšej miere organizovať verejné architektonické súťaže, vďaka čomu majú samosprávy možnosť získať najkvalitnejší projekt, nie len najnižšiu cenu zaňho. Zároveň je to skvelá príležitosť aj pre mladých architektov, ktorí sa tak môžu dostať k inej mierke zadania.

2. Myslím si že pandémia sa spôsobu práce architektonických ateliérov až tak veľmi nedotkne. Pri práci na projektoch, hlavne v kreatívnej fáze pri návrhu štúdie, je totiž dôležitý osobný dialóg medzi členmi tímu, spoločné skicovanie, čo je veľmi náročné realizovať online. Hovorím to z vlastnej skúsenosti, počas prvej vlny sme si vyskúšali prácu z domu, ale už po dvoch týždňoch sme boli naspäť v ateliéri, samozrejme pri dodržiavaní všetkých opatrení.

 

 

Peter Pasečný

1. Pozitívne: Séria Večerné rozhovory s krajinnými architektmi, ktorú organizuje každý utorok náš kolega Attila Tóth z Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre. Za krátky čas sa táto séria stala mojím obľúbeným podvečerným “pracovným” programom. V zatiaľ desiatich dieloch sme mali príležitosť bližšie spoznať prácu krajinných architektov pôsobiacich nie len na Slovensku ale i šikovných absolventov pôsobiacich v zahraničí a tiež prácu našich kolegov z Česka. Vďaka širokému profesnému záberu jednotlivých hostí sú tieto prednášky zaujímavé nie len pre krajinných architektov. 

Negatívne: CE ZA AR kategória Exteriér. Opäť porota bez krajinného architekta. Uvedomil som si, že nerozumiem čo je predmetom tejto kategórie a vlastne ani čo je jej cieľom.

2. V určitých prípadoch dochádza k zefektívneniu manažmentu pracovného času. Stretnutia s klientmi, profesistami alebo externými kolegami prešli do online priestoru. Trávime menej času cestovaním. Objavili sme nové nástroje, ktoré dobre fungujú. Samotná tvorivá činnosť je však pre náš kolektív stále produktívnejšia keď sme spolu osobne. Za mňa sa teším na návrat do normálu. 

 

 

Pallo Pilař 

1. Zaujala ma téma študentskej súťaže Xella - Prezidetnská vila na bratislavskom Slavíne, ktorá veľmi zarezonovala v ateliérových prácach prezentovaných začiatkom roka na všetkých školách architektúry. Bola to zaujímavá výzva nielen pre študentov ale aj vedúcich ateliérov a verím, že prinesie aj zaujímavé návrhy a výsledky. Obdobne ma potešil medzinárodný záujem o súťaž na Obnovu kúpeľov Grössling, ale aj množstvo súťaží predovšetkým na verejné priestory. Verím, že s pribúdajúcimi súťažami začnú pribúdať aj ich úspešné realizácie. 

2. Potešilo ma, že sme sa všetky generácie veľmi odvážne na našich školách architektúry dokázali zo dňa na deň adaptovať na dištančnú formu výučby a čeliť súčasnej situácii. Odložili sme duplexy a ceruzky a našli iné dočasné nástroje v online priestore, zorganizovali sa štátnice v štandardnom termíne aj s medzinárodnou účasťou v komisiách a dokonca úspešne prebehli aj študentské súťaže. S novým školským rokom vieme, že sa to zvládnuť dá, no všetci sa zhodnujeme na tom, že tento spôsob práce bol skôr nevyhnutnosťou ako víziou pre budúcnosť v našej profesii. Verím, preto, že čoskoro sa opäť budeme stretávať s duplexami a ceruzkami v školách ako aj v ateliéroch a zároveň budeme pripravení aj na obdobné neočakávané situácie.

 

 

Daniel Priehoda

1. Možno je to téma až na budúci rok, ale ja sa už teraz psychicky pripravujem na projektovanie domov v energetickej triede A0. Určite je dobré, že sa myslí na úsporu energie a aj sa v tejto veci koná. Zvyšujeme si komfort bývania, ako sa len dá a vylepšujeme si teplé domáce hniezdočko. Otázka je, či je to aj zdraviu prospešné. Telo si zvyká na sterilný vzduch z rekuperácie, užíva si teplo domova a ani si nevšimne, že mu pri tom imunitný systém úplne ochabol. Možno by sme to s technológiami nemuseli toľko preháňať a mohli by sme žiť trochu obyčajnejšie. Vo svetri a pri otvorenom okne.

2. Nemyslím si , že nastanú trvalé zmeny, keď to tak prehodnotím, tak v našej kancelárii zmeny doteraz ani nenastali .

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím