Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
2. január 2021
0
373

Reflexie - rok 2020 pohľadom architekta, šiesta časť (Š - Ž)

Prinášame odpovede kolegov, ktoré mapujú uplynulý rok.
Reflexie - rok 2020 pohľadom architekta, šiesta časť (Š - Ž)

1. Čo Vás v roku 2020 v oblasti architektúry na Slovensku (v stredoeurópskom priestore) najviac zaujalo? 

2. Myslíte si, že vzhľadom na súčasnú Covid situáciu nastanú trvalé zmeny v spôsobe práce architektonických ateliérov?

Odpovede na túto otázku nájdete v nasledujúcich odstavcoch. Pestré spektrum názorov neposkytuje komplexnú, definitívnu analýzu problematiky, ale určite mnohé napovie. Osobné výpovede môžu byť úprimnejšie a hlbšie, ako niektoré odosobnené kvantifikačné analýzy. Ďakujeme preto všetkým kolegom, ktorí sa podelili so svojimi vlastnými pohľadmi na tému. 

Názory ďalších kolegov zverejníme v nasledujúcich dňoch.

 

 

Pavol Šilla

1. Spomienky na rok 2020 v mojom prípade v sebe nesú jeden spoločný menovateľ, a to je fenomén ikony.

1. "Ikony" na rtvs.

2. Úprimná výpoveď žijúcej ikony, veď kto z nás by sa rád čo i len na chvíľu nepozrel do Čachtíc ...

3. Nielen osobná strata jednej veľkej ikony - vo svojich slovách rád používal citáty v latinčine a myslím, že tento sa tu pri pohľade na jeho impozantné dielo hodí:  "Mens agitat molem", vďaka za všetko Vladimír!

2. Myslím si, že udalosti takýchto rozmerov nevyhnutne zasiahnu ľudské spoločenstvo. Do akej miery to ovplyvní jednotlivé sféry života, budeme sledovať v dohľadnej dobe. Ostáva mi veriť , že čo nás nezabije, to nás posilní.

 

 

Norbert Šmondrk

1. V každom prípade nemohla nezaujať séria dokumentov IKONY našej architektúry. Nemenej viac zaujala dostavba chalupy v Čachticiach od architekta Paňáka. Skvelé.

2. Myslím si že súčasná Covid situácia je v porovnaní s byrokraciou, svojprávnosťou až fatálnou nefunkčnosťou našich úradov a inštitúcií s ktorými prichádzame pri práci do kontaktu, natoľko nepostrehnuteľná, že Covid vnímam z tohto uhlu pohľadu okrajovo. Situácia v tejto oblasti sa rok od roku, volieb od volieb zhoršuje bez vízie.

 

 

Jana Štofan Styková

1. Mojim tohtoročným najsilnejším impulzom bola účasť v porote, kde som sa ocitla prvýkrát. Zodpovedný prístup k hodnoteniu návrhov a podnetné diskusie ma presvedčili o tom, že súťaže sú veľmi silným nástrojom pri hľadaní/spolutvorení kvalitnej architektúry. Oceňujem najmä, že sa tak deje na úrovni samospráv, ktoré si podmienky súťaží dávajú autorizovať komorou. No ešte stále sú súťaže, o ktorých sa mnoho architektov nedozvie. Platforma "central call for entries" by bola riešením.

2. Dopad pandémie na architektonickú prax  je viditeľný, aj keď nemá priamy vplyv na kreativitu, postavil nás pred určité výzvy. Zmeny cítim najmä v  sústredenosti na prácu, ktorá sa presunula do home office a tiež v kontakte s klientmi, kde zmizla skutočná interakcia. Nepredpokladám žiadne trvalé zmeny v spôsobe práce architektonických ateliérov. Skôr očakávam, že sa na navrhovanie verejných priestorov, kancelárskych priestorov a bývania bude nahliadať novými očami. 

 

 

Peter Žalman

1 + 2. Uplynulý rok bol zvláštny, pravidlá pohybu a činnosti architektov a všetkých boli určované predovšetkým reakciou vedenia štátu na pandémiu Corona. Prvok neistoty sa premietol do života každého. Dlhodobo sa venujem zmapovaniu novej histórie Bratislavy a Vízii jej rozvoja. Dobrý signál je, že mesto zadalo spracovanie Územnej prognózy BA do roku 2050 a moje úvahy nie sú len snami, utópiami, ale možno majú aj širší význam.  To je popri  rodine dôležitý pevný bod v neistej dobe. Na jar sme s dcérou premenili starší byt v BA po odchode starej mamky /ešte pred Coronou/. Starší aj mladšia sme sa zhodli na princípe ponechania a zachovania genia loci bytu.

Čo je pre mňa dôležitý odkaz - menej búrať, nestavať nové bez rozmyslu. Rýchla doba aj napriek spomaleniu pokračuje v neudržateľnom rozvoji v oblasti urbanizmu aj architektúry. Najnovší príklad - Demänovská dolina, Donovaly... ale stačí si pozrieť v nedeľu podvečer na Jojke nové bývanie a názory drvivej väčšiny ľudí, ako treba zmeniť hotové byty… názor a vkus, čistá komercia, ktorá sa tam podsúva, je bohužiaľ stále v prevahe. Zápas o dobrú architektúru je nekonečný, aj to je odkaz roku 2020.

 

 

Roman Žitňanský

1 + 2. 2020 bol zvláštny rok, nielen pre architektúru. Napriek tomu, že mnohí z nás museli prehodnotiť svoje profesné a životné priority, priniesol viaceré príjemné prekvapenia ale aj sklamania.

Mňa osobne zaujala jedna mierkovo drobná, ale výrazovo a hodnotovo silná vec od architekta Paňáka a to prístavba domu v areáli bývalej tehelne v Čachticiach. Toto dielo by sa i v celoeurópskom kontexte nestratilo medzi mnohými inými realizáciami, napriek tomu je veľmi intímny, lokálny a nadčasový.

Takisto ma zaujal neutíchajúci záujem o súťaže na verejné zákazky, ktoré vznikajú na MIBe. Po silnom začiatku sa dal očakávať mierny útlm v množstve súťaží, ktoré boli v tomto roku vyhlásené, ale moje obavy sa nenaplnili. Na súťažiach sa kontinuálne zúčastňuje veľký počet tímov z celej Európy, ich kvalita a výsledky sú nespochybniteľné. Je to dôkaz o obrovskom dopyte a záujme o veci verejné, ktoré do teraz vo väčšej miere absentovali.

Čo sa týka sklamaní, nemilo ma prekvapila politizácia témy rozvoja električkovej dopravy v Bratislave, interiérová rekonštrukcia OD Prior na Kamennom námestí a ruské koleso na Rázusovom nábreží.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím