Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. december 2020
0
422

Reflexie - rok 2020 pohľadom architekta, tretia časť (H - L)

Prinášame odpovede kolegov, ktoré mapujú uplynulý rok.
Reflexie - rok 2020 pohľadom architekta, tretia časť (H - L)

1. Čo Vás v roku 2020 v oblasti architektúry na Slovensku (v stredoeurópskom priestore) najviac zaujalo? 

2. Myslíte si, že vzhľadom na súčasnú Covid situáciu nastanú trvalé zmeny v spôsobe práce architektonických ateliérov?

Odpovede na túto otázku nájdete v nasledujúcich odstavcoch. Pestré spektrum názorov neposkytuje komplexnú, definitívnu analýzu problematiky, ale určite mnohé napovie. Osobné výpovede môžu byť úprimnejšie a hlbšie, ako niektoré odosobnené kvantifikačné analýzy. Ďakujeme preto všetkým kolegom, ktorí sa podelili so svojimi vlastnými pohľadmi na tému. 

Názory ďalších kolegov zverejníme v nasledujúcich dňoch.

 

 

Juraj Hermann

1. Veľmi príjemne ma prekvapil záujem zahraničných architektov o verejnú anonymnú súťaž na Obnovu kúpeľov Grössling. To, že do súťaže prišlo 77 návrhov zo 17 krajín z celého sveta svedčí o tom, že aj náš pomerne malý architektonický trh sa stáva zaujímavý pre medzinárodnú architektonickú scénu. Je to úplne niečo iné, ako keď si náš bohatý developer, alebo investor kúpi medzinárodnú, alebo dokonca svetovú architektonickú „hviezdu“, najlepšie s adresou v Londýne. Vtedy je ten záujem o naše prostredie zo strany takejto „hviezdy“ kúpený za peniaze. Pozitívny príklad Grösslingu je v tom, že ak sa jedná o zaujímavú tému a architektonická súťaž je dobre pripravená, môžeme aj u nás získať kvalitné návrhy od medzinárodného spektra architektov. Aj preto je potrebné, aby sme sa ešte viac otvárali svetu a neustále pracovali na tom, ako čo najlepšie prezentovať našu architektúru v zahraničí. Náš Spolok architektov Slovenska sa o to dlhé roky programovo snaží.

2. Verím, že trvalé zmeny v zaužívanom spôsobe práce architektonických ateliérov v dôsledku dočasných zmien v našej práci, ktoré boli vynútené pandémiou Covid-19, nenastanú. Individuálna práca architekta formou home office nám nie je neznáma, sme na ňu dokonca zvyknutí, ale nie každý projekt sa dá robiť individuálne. Na väčší projekt je potrebná kolektívna práca a neustále vzájomné konzultácie a to sa formou individuálneho home officu robí ťažko. Verme, že sa k pôvodnému spôsobu práce budeme môcť vrátiť najneskôr do leta 2021.

 

 

Andrea Klenovičová

1. Teší ma, že prebehli všetky „Ceny“ za architektúru. Napriek obmedzeniam, s gráciou a perfektne odprezentované. Veľká vďaka všetkým zainteresovaným. Obzvlášť potešil, prekvapil nečakaný darček v podobe „Corten poďakovania“ za prihlásenie na CE.ZA.AR. V ateliéri nás potešila Cena za nápaditý architektonický koncept - Stavba roka 2019 - Well Park, Žilina.

2. Myslím si, že nie. Architektúra je tvorivý proces tímu a „face to face“ je to často jednoduchšie, rýchlejšie, inšpirativnejšie. Možno to bude ešte dlho s rúškom, ale sila osobnej komunikácie je nenahraditeľná. Takže verím, že sme čoskoro v pôvodnom „normále“.

Skôr by som očakávala zmenu v komunikácii s úradmi. Stále je pre mňa záhadou, prečo je pre úrady potrebná papierová podoba PD.

 

 

Kornel Kobák

1. Budem subjektívny a pripomeniem prácu Slovenskej komory architektov, ktorá v zložitých pandemických podmienkach uskutočnila viaceré nové projekty pre architektov. Iniciatívy v oblastiach podpory architektonických súťaží, digitalizácie autorizačných skúšok, realizácie novej vizuálnej identity, prípravy nového registra architektonických diel a webstránky a tiež nové formy komunikácie, prieskumy, konzultácie v regiónoch a ďalšie projekty, spolu s organizovaním a úspechmi ocenenia CE ZA AR, sú tým mojim pozitívom v oblasti architektúry na Slovensku.

2. Rok 2020 je ako dlhodobý stres test fungovania všetkého a všetkých. Priebežné „výsledky testovania“ architektonickej profesie sú zatiaľ priaznivejšie, ako pre iné tvorivé profesie, ale na posúdenie dlhodobých vplyvov je stále priskoro. Zmeny v práci architektov sa nezačali pandémiou, situácia v architektúre sa menila v dôsledku iných globálnych javov a kríz. Šok z pandémie postup niektorých nevyhnutných zmien skôr akoby prerušil a obrátil. Tie sa prihlásia s o to väčšou intenzitou a prepletené s následkami pandémie, vyskúšajú v nastávajúcich rokoch schopnosti a flexibilitu všetkých, vrátane nás architektov. Optimisticky nám prajem, aby sme boli na potrebné zmeny dobre pripravení.

 

 

Jaromír Krobot

1. Návrat k exteriéru ako téme - mestu, urbanizmu, krajinárstvu, prírode. Skúmanie prírodných materiálov v ich prirodzenosti. Skúmanie remesla. Ale možno je to iba tým, že sám vyhľadávam tieto okruhy. 

Dielo: prístavba chalupy v Čachticiach Pavla Paňáka. Už jeho tehelňu tamtiež som považoval za najlepšiu domácu vec. Teraz neviem, ktorá je prvá. 

Ešte by som spomenul rekonštrukciu Múzea Slovenských národných rád z tej istej kuchyne. Je to to špičkový príklad ako opravovať dobovú architektúru minulého režimu a je podľa mňa škoda, že nedostala širšiu publicitu. Podobného stavebného fondu tu máme mnoho a často vo veľmi dobrej architektonickej kvalite. Tie dobré veci by si zaslúžili takýto nový život, aj pre kultiváciu prostredia a nás. Už sme prijali staršiu historickú architektúru, začíname si všímať modernu a bolo by fajn venovať sa aj tejto, kým zmizne. Za mňa je to žiarivý vzor.

2. Nemyslím si lomeno neviem. Čo sa mi ale zdá, je, že naše veľkorysé mestá nebudeme vládať živiť a udržiavať, ak sa podobná ekonomická hojdačka zopakuje. Tam skôr vidím možné zmeny.

 

 

Martin Kusý

1. .... že stále pribúdajú architektonické súťaže v malých mestách, že sa daria adaptácie starých domov v Partizánskej Ľupči na sociálne bývanie, že v Nemecku plačú nad tým, ako si zbúrali Palác republiky, že mám naozaj fajn kolegov a intenzívne si každé ráno užívam, že ešte stojí Istropolis.

2. Nemyslím, ale som presvedčený, že si zo začiatku všetci budeme viac užívať porady, živé stretnutia a ceniť osobné nasadenie.

 

 

Igor Lichý

1. Teší ma množstvo architektonických súťaží na verejné stavby. A ešte viac ma teší, že sú vyhodnocované férovo, nie ako tomu bolo v minulosti (napr. VŠVU).

Negatívne vnímam, že končí mesačník ARCH, ktorý desaťročia formoval architektonickú scénu na Slovensku. Verím, že to nie je definitívny koniec a že sa nájde niekto, kto to potiahne ďalej.

2. Ak sa v 2021 dostane do distribúcie  vakcína neočakávam nejaké zásadné zmeny. Určite poklesne dopyt po kanceláriách, kancelárie budú priestrannejšie, byty budú lepšie prispôsobené na home office, vzrastie dopyt po rekreačných nehnuteľnostiach mimo zastavaných území, dôjde k rozvoju digitálnych technológií, viac sa bude pracovať s dátami. Vlastne väčšina vecí, ktoré spomínam sa už udiala. Ale na konci dňa sú stretnutie face to face pre prácu architekta absolútne kľúčové.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím