Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
16. november 2022
0
1067

Prehľad cien a ocenení v roku 2022

Prehľad najzaujímavejších cien a ocenení v oblasti architektúry a príbuzných druhov kultúry. Prioritu má slovenská scéna. Zahrnuli sme aj nosné ocenenia od susedov a zo sveta.
Prehľad cien a ocenení v roku 2022

Na Slovensku i v zahraničí sa každoročne udeľujú nezávislé ocenenia, ktoré majú ambíciu predstaviť to najlepšie čo vzniklo.

Aj v tomto roku sme podrobne prezentovali všetky relevantné výbery. Či už slovenské, české, alebo renomované medzinárodné. Ako to dopadlo, a aké diela boli v uplynulom roku vybrané odbornými porotami, prináša nasledovný prehľad:

 

Najprv Slovensko:

 

CE.ZA.AR 2022 - Cena Slovenskej komory architektov za architektúru  (Súhrnný článok o výsledkoch a predstavenie víťazných diel nájdete tu)

Laureátmi tohtoročnej Ceny Slovenskej komory architektov sa v jednotlivých kategóriách stali:

Bytové domy: Nová Dunajská / Bratislava, viac TU
Autori: Peter Jurkovič, Marcel Dzurilla

Obšianske a priemyselné stavby: Záhradné centrum Plantex / Veselé pri Piešťanoch, viac TU
Autor: Adam Lukačovič

Interiér: Byt EMA / Bratislava, viac TU
Autori: Katarína Príkopská, Ivan Príkopský, Tomáš Szőke

Rodinné domy: Vila Bôrik / Žilina, viac TU
Autori: Martin Jančok, Michal Janák, Zuzana Kovaľová, Ruslan Dimov

Exteriér: Obnova turistického areálu Malý Slavín v mestských lesoch Bratislavy viac TU
Autori: Róbert Bakyta, Ľubomíra Blašková

Fenomény architektúry: Bunky Jelšava, kaštieľ Coburgovcov / Jelšava viac TU
Autor: Patrik Panda

Cena verejnosti: Obnova mestskej plavárne v Trebišove, viac TU
Autori: Martin Varga, Martin Kvitkovský (ateliér ô); Pavol Paulíny

Patrón architektúry: Metropolitný inštitút Bratislavy za prínos pri tvorbe stratégií mestského rozvoja a príprave verejných investícií

 

Výročné ceny Spolku architektov Slovenska (viac v samostatnom článku)

Cenu Dušana Jurkoviča v roku 2022 udelil Spolok architektov Slovenska architektonickému dielu: Konverzia Jurkovičovej Teplárne, Bratislava. O výsledkoch ceny sme informovali v samostatnom článku, dielo sme podrobne predstavili tu. Najstaršia architektonická cena u nás sa udeľuje autorovi, alebo autorskému kolektívu za dielo, ktoré prispieva k zvýšeniu úrovne a prestíže architektonickej tvorby na Slovensku.

Cenu Emila Belluša za celoživotné dielo udelilo prezídium Spolku architektov Slovenska architektovi Pavlovi Merjavému. Výraznej sobnosti Slovenskej architektúry sme venovali rozsiahly článok.

Cenu časopisu ARCH o architektúre a inej kultúre. O udelení Ceny ARCH 2022 rozhodovala medzinárodná odborná porota na základe osobnej návštevy 9 nominovaných diel vybraných spomedzi 45 realizácií publikovaných v časopise ARCH.

Laureátmi sa stali Benjamín Brádňanský a Vít Halada z ateliéru N/A s dielom Dom 10plošín, Jarovce. Dielo sme podrobne predstavili v samostatnom článku.

 

Ceny Vladimíra Karfíka za obdobie 2019/2021 (viac tu)

Ceny Vladimíra Karfíka udeľuje s trojročnou periodicitou česko-slovenský spolok BLOK architektů a výtvarníků / architektov a výtvarníkov, založený po sametovej / nežnej revolúcii priateľmi architektmi z oboch strán rieky Moravy, ktorých diela boli výrazné napriek normalizačnému režimu, ktorý ich tlačil do úzadia. Cena, pomenovaná na počesť tvorby a života jej prvého čestného nositeľa, sa tradične odovzdávala s podporou mesta, s ktorým je Vladimír Karfík a jeho architektúra ikonicky spojená. 

V kategórii za významnú realizáciu získali cenu autori Konverzie Jurkovičovej teplárne (viac tu), Ing. arch. Martin Paško a tím DF CREATIVE GROUP.

Za celoživotné dielo si Cenu V. K. prevzala Ing. arch. Štefánia Krumlová.

Cenu za celoživotné dielo udelil BLOK aj výraznej osobnosti českej architektonickej a spoločenskej scény prof. Ing. arch. Miroslavovi Masákovi, dr. h. c.

 

 

 

V susednej Českej republike boli udelené nasledovné ocenenia:

Česká cena za architektúru 2021 (viac tu)

V súťažnej prehliadke (ekvivalent CE.ZA.AR-a), ktorú každoročne organizuje Česká komora architektov si hlavnú cenu si odniesli Jiří Weinzettl a Barbora Weinzettlová za rekonštrukciu a prestavbu domov v centre päťtisícového juhočeského mestečka Trhové Sviny. "Dům na Kozině", ktorý sa stal domovom dvojice architektov, sme podrobne predstavili v samostatnom článku.

Ocenenie za Výnimočný počin si prevzala Jana Kostelecká za osvetovú činnosť pre detské publikum.

 

Grand Prix Obce Architektů 2021 (viac tu)

Grand Prix v súťažnej prehliadke, ktorú organizuje česká Obec Architektů (obdoba nášho Spolku architektov Slovenska), získal projekt získal projekt Kunsthalle Praha (viac tu). Artefakt Velká modrá kostka z dielne Bohumila Eliáša si odniesli architekti Jan Schindler, Ludvík Seko a Zuzana Drahotová z ateliéru SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI. 

 

 

 

Zo svetového kontextu vyberáme nasledovné:

Pritzkerova cena  (Laureáta sme predstavili tu)

Laureátom Pritzkerovej ceny, ktorá je všeobecne považovaná za najprestížnejšie ocenenie v oblasti architektonickej tvorby, sa stal po prvýkrát africký architekt. Ocenenie si v máji prebral Diébédo Francis Kéré.

Kľúčové črty osobností írskej a svetovej architektúry zhrnula odborná porota v nasledujúcich riadkoch: "Vo svete, kde architekti stavajú kontroverzné projekty v najrozmanitejších kontextoch vstupuje do diskusie Kéré. Nahrádza komplikované technológie premyslenými low-tech riešeniami a lokálnym know-how"

 


EU Mies Award 2022 
(celý článok nájdete tu)

V aktuálnom ročníku bienálnej Ceny Európskej únie za súčasnú architektúru, ktorú od roku 1987 organizuje Európska komisia, Európsky parlament a Nadácia Miesa van der Rohe v Barcelone, zvíťazil projekt “Town house”, ktorý je vstupnou bránou do kampusu Kingston University v štyridsaťtisícovom meste Kingston upon Thames. Dielo írskych architektiek Yvonne Farrell a Shelley McNamara sme podrobne predstavili v tomto článku

Slovensko medzi finalistami nemalo zastúpenie. Rovnako ani v shortliste 40 najlepších európskych stavieb, z ktorého porota vyberala finalistov (architektúru susedných krajín vo výbere sme predstavili v samostatnom článku). V prebiehajúcom ročníku Ceny Európskej únie za súčasnú architektúru, ktorá je všeobecne považovaná za najprestížnejšie ocenenie za architektonickú tvorbu na starom kontinente, bolo celkovo nominovaných 532 prác zo 41 krajiín. Diela navrhli nezávislí odborníci, národné profesné organizácie a poradný výbor Ceny. Diela za Slovensko nominujú Slovenská komora architektov a dvaja nezávislí experti, menovaní Nadáciou Miesa van der Rohe: Henrieta Moravčíková a Štefan Moravčík (ARCHINFO).

Medzinárodná súťažná prehliadka v dvojročnom cykle oceňuje najlepšie diela postavené z tehly a keramických materiálov.

Porota vyberala z 789 predložených projektov z 53 krajín, ktoré následne zredukovala na užší výber 50 realizácií. Veríme, že výsledky vás zaujmú. Grand Prix a víťazstvo v kategórii Sharing Public Spaces si odnieslo Múzeum cisárskych pecí v čínskom meste Ťing-te-čen (Studio Zhu Pei Architectural Design & Research Insitute of Tsinghua University)

 

 

 

Veríme že Vás zaujme aj výber študentských prác a ocenenia z príbuzných kultúrnych oblastí:

Cena profesora Jozefa Lacka (viac tu)

Celoštátnu súťaž o najlepšiu diplomovú prácu absolventov architektonických škôl na Slovensku organizuje každoročne Spolok architektov Slovenska. Porota vybrala víťaza a ďalších 5 prác, ktorým za ich špecifický prínos v konkrétnej oblasti udelila odmeny.

Cena profesora Jozefa Lacka 2019/2020 bola udelená Karolíne Bujdákovej / FAD STU za projekt Múzeum Pocitov (prácu sme predstavili tu).

 

Cena dekana Fakulty architektúry STU v Bratislave za najlepšiu ateliérovú prácu (viac tu)

"Cena víťazov cien" je každoročne prehliadkou najlepších ateliérových prác, ocenených v jednotlivých oblastiach študijných odborov na Fakulte architektúry a dizajnu STU. Porota zložená zo slovenskej architektonickej a dizajnérskej špičky určila ako najlepší ateliérový projekt Hostel, areál baní Handlová (konverzia triedičky uhlia). Cenu si z rúk dekana prebrala Simona Fisherová

 

CENY A+ za najlepšiu ateliérovú tvorbu na Katedre architektúry Stavebnej fakulty STU (viac tu)

Súťaže A+ už po štvrtýkrát slávnostné ocenila najlepšiu ateliérovú tvorbu na Katedre architektúry SvF STU. Cieľom súťažnej prehliadky je podpora záujmu študentov o ateliérovú tvorbu, súťaženie a štúdium súčasných trendov v architektúre, urbanizme i v obnove pamiatok.

 

I.CON.A - Industrial Conversion Award (viac v samostatnom článku)

V roku 2022 sa uskutočnil prvý ročník súťaže spojenej s odovzdávaním ocenenia I.CON.A – Industrial Conversion Award. Osemčlenná medzinárodná porota odborníkov na priemyselné architektonické dedičstvo posudzovala 20 diel a udelila cenu projektu Pradiareň 1900 Bratislava (realizáciu sme predstavili tu) za ktorou stoja autori Juraj Almássy, Peter Bouda, Richard Čečetka a Ivan Masár.

 

Výsledky celoštátnej súťaže Fénix - Kultúrna pamiatka roka (viac tu)

Ministerstvo kultúry SR ocenilo najlepšie zrekonštruované či zreštaurované národné kultúrne pamiatky. Deväťčlenná odborná porota hodnotila projekty pamiatkovej obnovy ukončené v rokoch 2020 a 2021 (viac tu).

 

INSAID AWARDS 2022 viac tu

Slovenská asociácia interiérových dizajnérov (SAID) organizuje od roku 2020 súťaž INSAID AWARDS o ceny za najlepší slovenský interiér. Porota s medzinárodným zastúpením vyberala spomedzi 84 prihlásených interiérov a udelila ceny v piatich profesionálnych kategóriách a trom študentským prácam.

 

 

Národná cena za dizajn 2022 (celý článok)

Národná cena za dizajn (NCD) je ocenenie udeľované Slovenským centrom dizajnu a Ministerstvom kultúry SR. NCD je udeľovaná už od roku 1993, vtedy ešte pod názvom Dobrý dizajn. Súťaž je určená všetkým polohám dizajnu. 18. ročník prehliadky slovenského dizajnu bol tento rok venovaný najlepšiemu komunikačnému dizajnu rokov 2020 a 2021. Počas slávnostného galavečera v Divadle Nová scéna bolo odovzdaných 10 hlavných cien, 4 ceny pre osobnosti dizajnu a 2 špeciálne uznania.

 

 

Prehliadka diplomových prác českých architektonických škôl (viac tu)

Súťažnú prehliadku každoročne organizuje Česká komora architektov, so zámerom porovnávať úroveň kvality štúdia na vysokých školách. V aktuálnom ročníku sa o ocenenie uchádzalo 97 diplomantov.

Víťazom sa stala slovenská architektka Tatiana Uhríková, ktorá obhajovala záverečnú prácu - konverziu historického mestského bloku v Slovinskej Ľubľane na Fakulte architektúry VUT v Brne.

 

Olověný Dušan - najlepšie semestrálne projekty pražskej Fakulty architektúry ČVUT (viac tu)

Cieľom súťaže je sprostredkovať kritický pohľad na výučbu na pražskej fakulte. Odborná nezávislá porota, tak ako každý rok, ocenila najlepšie projekty a ateliéry v kategóriách Architektúra a Design (viac tu)

 

 

Cena Oskára Čepana (finalistov sme predstavili tu)

Vyhlásenie ceny, ktorá je každoročne udelovaná vizuálnym umelcom a umelkyniam do 40 rokov sa posúva netradične až na začiatok budúceho roka. Finalistov sme predstavili tu

 

 

Maľba - Cena Nadácie VÚB (diela sme predstavili tu)

V súťaži, ktorá je určená mladým umelcom (do 35 rokov) zvíťazil Ján Bátorek s dielom Sídliskový chlapec.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím