Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. marec 2022
2
1233

Pritzker Prize 2022 - laureátom sa stal Diébédo Francis Kéré

Pritzkerovu cenu, všeobecne považovanú za najprestížnejšie ocenenie v oblasti architektúry, si prevzal architekt Diébédo Francis Kéré.
Pritzker Prize 2022 - laureátom sa stal Diébédo Francis Kéré

Ešte nedávno sme v rozsiahlej retrospektíve laureátov Pritzkerovej ceny konštatovali, že doteraz ocenenie nezískal žiadny africký architekt. Rok 2022 a Diébédo Francis Kéré priniesli medzi laureátov zmenu a svieži tvorivý prúd. 

"Prostredníctvom budov, ktoré demonštrujú krásu, skromnosť, smelosť a invenciu Kéré elegantne stelesňuje poslanie tejto ceny,“ uvádza oficiálne vyhlásenie poroty.

Stručný životopis:

Diébédo Francis Kéré sa narodil 10. apríla 1965 v dedine Gando v západoafrickom štáte Burkina Faso. Študoval na Technickej univerzite v Berlíne. Od roku 1985 žije v nemeckom hlavnom meste, kde v roku 2004 založil vlastný ateliér Kéré Architecture. 

Kéré realizoval projekty v rôznych krajinách, vrátane domácej Burkiny Faso, Mali, Nemecka, Spojených štátov amerických, Kene, alebo Ugandy. 

Bol profesorom na Harvard Graduate School of Design, Yale School of Architecture a švajčiarskej Accademia di Architettura di Mendrisio. V roku 2017 prijal profesúru na TU München (Nemecko).

Kéré sa narodil v dedine Gando. Bol prvým dieťaťom z dediny, ktoré navštevovalo školu. Jeho otec totiž chcel, aby sa najstarší syn naučil čítať. Keďže v Gando neexistovala žiadna škola, Kéré musel opustiť svoju rodinu. Od svojich siedmych rokov žil so strýkom v meste. Po ukončení štúdia sa stal tesárom a získal štipendium Spoločnosti Carla Duisberga. To mu umožnilo vycestovať za vzdelaním do Nemecka, kde sa vzdelával ako koordinátor v oblasti pomoci pre rozvojové krajiny. Po ukončení programu pokračoval v štúdiu architektúry na Technickej univerzite v Berlíne, ktoré ukončil v roku 2004.

Počas štúdií cítil, že je jeho povinnosťou pomôcť svojej rodine a komunite, ktorá ho podporovala, a dať ďalšej generácii príležitosť nasledovať jeho stopy. V roku 1998 založil Kéré s pomocou svojich priateľov združenie Schulbausteine ​​für Gando (dnes Kéré Foundation) za účelom financovania výstavby základnej školy pre svoju dedinu. Jeho cieľom bolo spojiť poznatky, ktoré získal v Európe, s tradičnými stavebnými postupmi z Burkiny Faso. Štúdium ukončil a v roku 2004 s diplomovým projektom, ktorý predstavoval realizáciu prvej základnej školy v  dedine Gando. Súčasne si založil vlastný ateliér Kéré Architecture.

 

Sprievodné slovo poroty:

Aká je úloha architektúry v kontexte extrémneho nedostatku? Má byť skromná a riskovať, že podľahne nepriaznivým okolnostiam? Alebo je skromnosť jediný spôsob, ako byť relevantný a dosiahnuť výsledky? Mala by byť ambiciózna, aby podnietil zmenu? Alebo existuje riziko, že ambície sa premenia len na zbožné priania?

Francis Kéré počas posledných desaťročí našiel spôsoby, ako odpovedať na tieto otázky. Vie, že architektúra nie produkt, ale proces.

Jeho tvorba je úzko previazaná s miestom, komunitou a lokálnymi špecifikami. Úprimná funkčná, bez formálnych experimentov. 

Francis Kéré sa narodil v Burkine Faso rodičom, ktorí trvali na tom, aby sa ich syn vzdelával. Znovu a znovu sa vracia ku svojim koreňom. Čerpal z európskeho vzdelania, aby ho spojil s tradíciami, potrebami a zvykmi svojej krajiny. Bol odhodlaný priniesť vzdelanie zo špičkovej európskej školy do svojej rodnej krajiny a zabezpečiť aby pozdvihlol domáce know-how, kultúru a spoločnosť v jeho regióne.

V reakcii na domáce klimatické podmienky si osvojil  expresívny, no výhradne funkčný  architektonický rukopis: dvojité strechy, akumulačné steny, veterné veže, nepriame osvetlenie, priečne vetranie a tieňové komory (namiesto bežných okien, dverí a stĺpov) sa stali nielen jeho kľúčovými prvkami.  

Od ukončenia školy v rodnej dedine Kéré presadzoval étos a metódu práce s miestnym remeslom a zručnosťami, aby pozdvihol nielen občiansky život malých dedín, ale onedlho aj rokovania v dôležitých štátnych budovách. To je prípad jeho dvoch projektov, ktoré v súčasnosti realizuje pre Národné zhromaždenie Beninu (v pokročilom štádiu výstavby) a pre Národné zhromaždenie Burkiny Faso (dočasne zastavené súčasnou politickou situáciou v krajine).

Vo svete, kde architekti stavajú kontroverzné projekty v najrozmanitejších kontextoch vstupuje do diskusie Kéré. Nahrádza komplikované technológie premyslenými low-tech riešeniami a lokálnym know-how

Zároveň mu nerobí problém zakomponovať do svojej tvorby v súlade s miestnymi špecifikami pokrokové riešenia.

Práca Francisa Kérého nám pripomína nevyhnutný boj za zmenu neudržateľných vzorcov výroby a spotreby. Snaží sa hľadať odpovede na komplikovanú otázku výstavby  a infraštruktúru pre miliardy ľudí v núdzi. Nastoľuje zásadné otázky o zmysle stálosti a trvanlivosti tvorby v kontexte neustálych technologických zmien

 

Krátky videoprofil, približujúci tvorbu Laureáta:

0
Vimeo

Návrat ku koreňom:

0
Vimeo

 

Dielo architekta nájdete prehľadne zoradenú na stránke ateliéru Kéré Architecture

Výber z tvorby:

Gando Primary School, Burkina Faso

 

Benga Riverside School, Mozambik

 

National Park of Mali

 

Surgical Clinic and Health Centre, Burkina Faso

 

Lycée Schorge Secondary School, Burkina Faso 

 

Léo Doctors’ Housing, Burkina Faso

 

Burkina Institute of Technology

 

Startup Lions Campus, Keňa

 

Serpentine Pavilion, Londýn

 

Sarbalé Ke pavilion, Spojené štáty

Pritzkerovu cenu (Pritzker Architecture Prize), udeľuje Hyattova nadácia (Hyatt Foundation). Je všeobecne považovaná za najprestížnejšie ocenenie v oblasti architektúry, inšpirované Nobelovou cenou. Cenu založili v roku 1979 Jay Pritzker, podnikateľ a filantrop, zakladateľ hotelovej skupiny Hyatt, a jeho žena Cindy Pritzkerová. Okrem prestíže je reprezentovaná medailou a finančnou odmenou vo výške 100 000 dolárov. Nominácia je otvorená komukoľvek. Medzinárodná porota zložená z architektov, kritikov a historikov architektúry z nich určuje víťaza v tajnom hlasovaní.

Hodnotiaca komisia Pritzkerovej ceny každoročne vyberá laureáta z viac ako päťsto navrhnutých mien. V tajnom hlasovaní určí jedného žijúceho architekta, ktorého dielo „prinieslo konzistentný a významný prínos v oblasti architektúry a umenia“. 

Pritzkerova cena je každoročne a bez prerušenia udelovaná už 42 rokov. K dnešnému dňu sa medzi laureátov zaradili architekti z 22 krajín, nedávno sme zverejnili rozsiahlu retrospektívu laureátov.

Diébédo Francis Kéré sa v chronologickom poradí všetkých laureátov Pritzkerovej sa zaradil na 51 miesto.

Porota v aktuálnom ročníku rozhodovala v zložení:

  • Alejandro Aravena (predseda poroty)
  • Barry Bergdoll
  • Deborah Berke
  • Stephen Breyer
  • André Aranha Corrêa do Lago
  • Kazuyo Sejima
  • Benedetta Tagliabue
  • Wang Shu
  • Manuela Lucá-Dazio (výkonná riaditeľka) 

Zdroj: The Pritzker Architecture Prize

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím