Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. marec 2021
0
1255

Pritzker Prize 2021 - laureátmi sa stali Anne Lacaton a Jean-Philippe Vassal

Pritzkerova cena, všeobecne považovaná za najprestížnejšie ocenenie v oblasti architektúry, putovala do rúk Anne Lacaton a Jeana-Philippa Vassala.
Pritzker Prize 2021 - laureátmi sa stali Anne Lacaton a Jean-Philippe Vassal

Laureátov tohtoročnej Pritzker Prize, známych najmä vďaka projektu transformácie 530 bytov vo francúzskom Bordeaux, za ktorý v roku 2019 získali Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru EÚ mies award, vybrala medzinárodná porota zložená z architektov, kritikov a historikov architektúry.  Meno víťaza bolo určené v tajnom hlasovaní z viac ako päťsto mien, ktoré boli navrhnuté v otvorenej nominácii. 

Anne Lacaton a Jeana-Philippa Vassal sa v chronologickom poradí všetkých laureátov Pritzkerovej sa zaradil na 49 a 50 miesto.

Stručný životopis a tvorba:

Anne Lacaton (1955, Saint-Pardoux, Francúzsko) a Jean-Philippe Vassal (1954, Casablanca, Maroko) sa stretli koncom 70. rokov počas štúdia na École Nationale Supérieure d'Architecture et de Paysage de Bordeaux. Lacaton pokračovala v magisterskom štúdiu v odbore urbanizmus na univerzite v Bordeaux Montaigne (1984), zatiaľ čo sa Vassal presťahoval do Nigeru, kde sa venoval urbanizmu. Lacaton často navštevovala Vassala a práve tam začala genéza ich architektonickej tvorby, ovplyvnenej zdrojmi a prostredím chudobnej púštnej krajiny.

„Niger je jednou z najchudobnejších krajín na svete. Ľudia sú však veľkorysí a pracovití. Neustále hľadajú zdroje. Sú plní optimizmu a vynaliezavosti. Bola to skutočne druhá škola architektúry,“ spomína Vassal.

V meste Niamey Lacaton a Vassal postavili svoj prvý spoločný projekt - slamený prístrešok. Skromná stavba, postavená z miestnych zdrojov sa stala predzvesťou smerovania tvorivej dvojice. Udržateľná architektúra a urbanizmus, sociálne bývanie, kultúrne a akademické inštitúcie, verejný priestor a mestské stratégie… 

Kľúčové črty osobností svetovej architektúry zhrnula odborná porota v nasledujúcich riadkoch: "Dielo laureátov reflektuje demokratického ducha architektúry. Svojou tvorbou, prístupom k profesii a realizáciami dokázali, že udržateľná architektúra je v ich poňatí trvácna, inovatívna a v neposlednom rade dostupná. Toto je mantra tímu Anne Lacaton a Jeana-Philippa Vassala, od založenia ich parížskeho ateliéru v roku 1987."

 

Krátky videoprofil, približujúci tvorbu Laureátov:

69992
Youtube

 

Výber z portfólia prác:

Site for Contemporary Creation, Phase 2, Palais de Tokyo

 

Latapie House

 

129 Units, Ourcq-Juarès Student and Social Housing

 

FRAC Nord-Pas de Calais - víťazstvo v medzinárodnej architektonickej súťaži BigMat 2017

 

Cap Ferret House

 

École Nationale Supérieure d’Architecture de Nantes

 

Multipurpose Theater

 

53 Units, Low-Rise Apartments, Social Housing

 

Transformation of 100 Units

 

Residential and Office Building

 

Transformation of G, H, I Buildings, Grand Parc, 530 Units, Social Housing - EU mies award 2019

Pritzkerovu cenu (Pritzker Architecture Prize), udeľuje Hyattova nadácia (Hyatt Foundation). Je prestížnym ocenením v oblasti architektúry, inšpirované Nobelovou cenou. Cenu založili v roku 1979 Jay Pritzker, podnikateľ a filantrop, zakladateľ hotelovej skupiny Hyatt, a jeho žena Cindy Pritzkerová. Okrem prestíže je reprezentovaná medailou a finančnou odmenou vo výške 100 000 dolárov. Nominácia je otvorená komukoľvek. Medzinárodná porota zložená z architektov, kritikov a historikov architektúry z nich určuje víťaza v tajnom hlasovaní.

Medzi laureátmi Pritzkerovej ceny za architektúru sú napríklad Oscar Niemeyer (1988, Brazília), Renzo Piano (1998, Taliansko), Norman Foster (1999, Spojené kráľovstvo), Jörn Utzon (2003, Dánsko) či Zaha Hadid (2004, Spojené kráľovstvo).

Porota v aktuálnom ročníku rozhodovala v zložení:

  • Alejandro Aravena (predseda poroty)
  • Bary Bergdoll
  • Deborah Berke
  • Stephen Breyer
  • André Aranha Corrêa Lago
  • Kazuyo Sejima
  • Benedetta Tagliabue
  • Wang Shu
  • Martha Thorne (executive director)
  • Manuela Lucá-Dazio (advisor)

Zdroj: tlačová správa Pritzker prize

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím