Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. november 2022
0
636

Architekt Pavel Merjavý - laureát Ceny Emila Belluša 2022

E-kniha Architekt Pavel Merjavý.
Architekt Pavel Merjavý - laureát Ceny Emila Belluša 2022

Cenu Emila Belluša za celoživotné dielo udelilo prezídium Spolku architektov Slovenska architektovi Pavlovi Merjavému. Katalóg, ktorý pri tejto príležitosti pripravilo Vydavateľstvo Spolku architektov Slovenska, približuje tvorbu a život výraznej osobnosti slovenskej architektúry.

"Veľký diel pracovného života prežil Pavol Merjavý ako tvorivý architekt v košickom Stavoprojekte. Jeho profesionálna kariéra začala už počas ukončenia vysokoškolského štúdia v roku 1959, kedy sa Paľo úspešne zúčastnil celoštátnej architektonickej súťaže na Múzeum TANAP-u v Tatranskej Lomnici, v ktorej obsadil 1. miesto. Toto dielo do dnešných dní zdobí prostredie Tatranskej Lomnice. Po ukončení štúdia nastúpil do Stavoprojektu v Košiciach, kde pôsobil až do roku 1989 ako architekt, potom do roku 1992 ako technický námestník riaditeľa a od roku 1992 pracuje ako autorizovaný architekt SKA.

Od roku 1959 stál na čele spracovateľských tímov celého radu významných architektonických a urbanistických diel. Okrem Československa boli mnohé jeho diela navrhované i v zahraničí: Pamätník mieru, Aden, Jemenská republika (spoluautor A. Račko), Veľvyslanectvo ČSSR v Berlíne (spoluautor A. Bél), štúdia 1970, Štátna opera v Belehrade (spoluautor A. Bél), medzinárodná súťaž 1973.

Aktívnu úspešnú tvorivú fázu života strávil v Koši-ciach, kde pod jeho tútorstvom začínalo svoju profesijnú kariéru veľa dnes známych a úspešných architektov. Jeho diela majú vysoký výtvarný akcent, kreslenie a maľovanie je podtextom každého jeho diela.

Toto jeho cítenie je jasne čitateľné v jeho postoji a v prístupe k projektovaniu stavieb, kde bolo nutné aplikovať typizované konštrukčné systémy. Ako výtvarne cítiaci architekt sa prejavoval i v období dominantného postavenia stavebnej výroby a vytváral architektúru s výtvarným nábojom. Jeho snahou bolo vytvorenie symbiózy architektúry a výtvarného umenia pre obohatenie a vytvorenie ďalšej kultúrnej dimenzie nášho prostredia. Rozsiahla je i jeho interiérová tvorba, spolupráca s výtvarnými umelcami, členstvo v odborných spoločnostiach a vystúpenia na odborných podujatiach....

...Za svoje vynikajúce architektonické diela bol oceňovaný v priebehu svojej kariéry veľakrát. Prvou bola Cena Dušana Jurkoviča za Múzeum TANAP-u v Tatranskej Lomnici. Ďalej nasledovali Cena Cypriána Majerníka za Pamätník Oslobodenia Skároš - okres Košice, Cena mesta Košice, Ceny primátorov miest Košice, Humenné, Michalovce, Krompachy."

-Z laudátia Alexandra Béla 

 

E-kniha Architekt Pavol Merjavý
ISBN 978-80-89934-15-7
© SAS 2022
Vydavateľstvo Spolku architektov Slovenska
Balassov palác, Panská 15, Bratislava

  • Koncepcia publikácie: Alexander Bél, Viktor Malinovský, Marek Merjavý
  • Publikáciu zostavili: Alexander Bél, Viktor Malinovský, Marek Merjavý
  • Texty: Katarína Andrášiová, Alexander Bél, Jozef Fabian, Jozef Korem, Viktor Malinovský, Marcela Merjavá, Marek Merjavý, Ján Sekan, Pavel Šimko
  • Obrazová dokumentácia: Alexander Bél, Pavel Šimko, Filip Beránek, Jakub Čaprnka, archív Pavla Merjavého
  • Jazyková korektúra: Erika Gáliková
  • Grafická úprava: Marek Merjavý
  • Návrh obálky: Pavol Merjavý, Marek Merjavý, Viktor Malinovský
  • Zalomenie: Fero Jablonovský
  • Fotografie autorov Filipa Beránka a Jakuba Čaprnku vznikli pre účely projektu IKONY - dokumentárneho seriálu o generácii architektov, ktorá v druhej polovici 20. storočia formovala tvár slovenských miest. Jeden diel bol venovaný architektovi Pavlovi Merjavému.
  • Fotografie oboch autorov sú uverejnené v publikácii a na výstave, v súvislosti s udelením ocenenia Ceny Emila Belluša za rok 2022 architektovi Pavlovi Merjavému, a to so súhlasom oboch autorov fotografií, taktiež aj so súhlasom tvorcu projektu IKONY - Adama Gajdoša.

E-kniha vo formáte PDF:

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím