Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. december 2020
0
732

Výročné ceny Spolku architektov Slovenska 2020

V stredu 18. novembra odovzdal Spolok v Balassovom paláci Cenu Dušana Jurkoviča, Cenu Emila Belluša a Ceny profesora Martina Kusého.
Výročné ceny Spolku architektov Slovenska 2020

V článku prinášame krátky súhrn a predstavujeme jednotlivých laureátov, ktorý si za prísnych pandemických opatrení prevzali ceny v Sieni Dušana Jurkoviča.

Cenu Dušana Jurkoviča udelil Spolok architektov Slovenska už 54. krát. Architektonická cena s najväčšou tradíciou u nás sa udeľuje autorovi, alebo autorskému kolektívu za dielo, ktoré prispieva k zvýšeniu úrovne a prestíže architektonickej tvorby na Slovensku.

Cenu Dušana Jurkoviča 2020 sa rozhodla udeliť architektonickému dielu: Prístavba domu v areáli bývalej čachtickej tehelne  (Dielo sme podrobne predstavili tu).
Autor: Pavol Paňák
Spolupráca: LABAK (krajinná architektúra)
Rok dokončenia: 2018
Lokalita: Čachtice

Cene Dušana Jurkoviča sme venovali samostatný rozsiahly článok, v ktorom nájdete komentáre poroty aj všetky nominované diela.

Foto: Tomáš Manina

 

Okrem Ceny Dušana Jurkoviča bola tradične udelená aj Cena Emila Belluša za celoživotné dielo a Cena prof. Martina Kusého za publikačnú činnosť v oblasti architektúry.

Cenu Emila Belluša za celoživotné dielo udelilo prezídium Spolku architektov Slovenska architektovi Ivanovi Gürtlerovi. 

Ivan Gürtler
Ivan GürtlerFoto: Boris Németh

Rozsiahly katalóg, ktorý zostavil Peter Mikloš si môžete prelistovať nižšie:

 

Cenu prof. Martina Kusého za rok 2019 udelil Spolok architektov Slovenska (na základe rozhodnutia poroty ktorá pracovala v zložení Ján Bahna, Marián Zervan, Peter Mikloš, Ľudovít Petránsky) Andrei Bacovej za významnú odbornú a publikačnú činnosť v oblasti architektúry, za činnosť šéfredaktorky časopisu ARCH, za prezentáciu a popularizáciu slovenskej architektúry doma aj v zahraničí.

Doc. Ing. arch. Andrea Bacová, PhD.

Je autorkou mnohých odborných článkov, vedeckých štúdií, recenzií, ako aj autorkou a  spoluautorkou viacerých knižných publikácií (Bytové domy na Slovensku, Nové modely bývania, Nové koncepty v architektúre rodinných domov na Slovensku, Slovenský rodinný dom 2000-2015/Slovak Family House 2000-2015).

Ako kurátorka realizovala viacero domácich i zahraničných architektonických výstav. Od roku 2010 je šéfredaktorkou odborného mesačníka ARCH o architektúre a inej kultúre, ktorého Cena ARCH patrí k významným slovenským architektonickým cenám.

Doc. Ing. arch. Andrea Bacová, PhD.
Doc. Ing. arch. Andrea Bacová, PhD.

 

Cenu prof. Martina Kusého za rok 2019 udelil Spolok architektov Slovenska tiež Jane Pohaničovej za významnú činnosť v oblasti historiografie, najmä výskumu dejín architektúry 19. storočia; za popularizáciu dejín slovenskej architektúry a jej významných tvorcov, osobitne M. M. Harminca.

Prof. Ing.arch. Jana Pohaničová, PhD. (profil osobnosti nájdete na tomto odkaze)

Prof. Jana Pohaničová sa vo svojej vedeckej a odbornej práci systematicky venuje dejinám architektúry 19. storočia. Je autorkou a spoluautorkou veľkého počtu vedeckých a odborných monografií. V rámci svojej publikačnej činnosti prezentovala na základe vlastných bádateľských aktivít množstvo nových poznatkov o dejinách architektúry 19. storočia na Slovensku i v širšom stredoeurópskom kontexte, a to aj v spolupráci s vedeckými inštitúciami, pamiatkovými a univerzitnými pracoviskami doma aj v zahraničí. K charakteristickým črtám jej prístupu k skúmaniu dejín architektúry 19. storočia patrí trvalý záujem o osobnostné pozadie vzniku architektonických diel na Slovensku.

Tohtoročná nominácia prof. Jany Pohaničovej na Cenu prof. Martina Kusého 2020 je motivovaná komplexom výstupov viažucich sa predovšetkým k osobnosti Michala M. Harminca. Významnou mierou prispela k poznaniu jeho života a diela na domácej aj európskej architektonickej scéne. Jej viac ako desaťročie trvajúci výskum pozoruhodne rozsiahlej tvorby Michala Milana Harminca, nestora slovenskej architektúry, je sprevádzaný množstvom závažných publikačných výstupov a výstavných projektov.

prof. Ing. arch. Jana Pohaničová, PhD.
prof. Ing. arch. Jana Pohaničová, PhD.

 

Na záver bola odovzdaná Cena profesora Jozefa Lacka za najlepšiu diplomovú prácu absolventov architektonických škôl, ktorá potovala do rúk Andrei Bušovej za projekt Polyfunkčného objektu v rámci obytného súboru Saint-Denis.

Výsledkom súťaže a oceneným dielam sme venovali samostatný článok.

Polyfunkčný objekt – obytný súbor Saint-Denis
Polyfunkčný objekt – obytný súbor Saint-DenisAutor Andrea Bušová
Laureát Ceny Dušana Jurkoviča Pavol Paňák (v strede) v spoločnosti prezidenta SAS Juraja Hermanna (vľavo), predsedníčky Rady FVU Zory Petrášovej (po ľavej ruke) a riaditeľa kancelárie SAS Petra Mikolša (vpravo)
Laureát Ceny Dušana Jurkoviča Pavol Paňák (v strede) v spoločnosti prezidenta SAS Juraja Hermanna (vľavo), predsedníčky Rady FVU Zory Petrášovej (po ľavej ruke) a riaditeľa kancelárie SAS Petra Mikolša (vpravo)Foto: Andrej Trebatický
Laureát Ceny Emila Belluša Ivan Gürtler (v strede) v spoločnosti prezidenta SAS Juraja Hermanna (vľavo), predsedníčky Rady FVU Zory Petrášovej (po ľavej ruke) a riaditeľa kancelárie SAS Petra Mikolša (vpravo)
Laureát Ceny Emila Belluša Ivan Gürtler (v strede) v spoločnosti prezidenta SAS Juraja Hermanna (vľavo), predsedníčky Rady FVU Zory Petrášovej (po ľavej ruke) a riaditeľa kancelárie SAS Petra Mikolša (vpravo)Foto: Andrej Trebatický
Laureátka Ceny Martina Kusého Andrea Bacová (v strede) v spoločnosti prezidenta SAS Juraja Hermanna (vľavo), predsedníčky Rady FVU Zory Petrášovej (po ľavej ruke) a a riaditeľa kancelárie SAS Petra Mikolša (vpravo)
Laureátka Ceny Martina Kusého Andrea Bacová (v strede) v spoločnosti prezidenta SAS Juraja Hermanna (vľavo), predsedníčky Rady FVU Zory Petrášovej (po ľavej ruke) a a riaditeľa kancelárie SAS Petra Mikolša (vpravo)Foto: Andrej Trebatický
Laureátka Ceny Martina Kusého Jana Pohaničová (v strede) v spoločnosti prezidenta SAS Juraja Hermanna (vľavo), predsedníčky Rady FVU Zory Petrášovej (po ľavej ruke) a a riaditeľa kancelárie SAS Petra Mikolša (vpravo)
Laureátka Ceny Martina Kusého Jana Pohaničová (v strede) v spoločnosti prezidenta SAS Juraja Hermanna (vľavo), predsedníčky Rady FVU Zory Petrášovej (po ľavej ruke) a a riaditeľa kancelárie SAS Petra Mikolša (vpravo)Foto: Andrej Trebatický

Za podklady ďakujeme riaditeľovi kancelárie Spolku architektov Slovenska Petrovi Miklošovi.

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím