Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. marec 2022
0
822

Olověný Dušan - najlepšie semestrálne projekty pražskej Fakulty architektúry ČVUT

Medzinárodná porota študentskej súťaže Spolku poslucháčov architektúry na Fakulte architektúry ČVUT Olovený Dušan  vyzdvihla v prácach ľudskú mierku, svieži prístup k spoločenským témam a kvalitné remeslo.
Olověný Dušan - najlepšie semestrálne projekty pražskej Fakulty architektúry ČVUT

Spolok poslucháčov Fakulty architektúry ČVUT v Prahe usporiadal už 29. ročník súťaže Olověný Dušan o najlepšie architektonické a dizajnérske projekty na fakulte. 

Cieľom súťaže je sprostredkovať kritický pohľad na výučbu na pražskej fakulte. Odborná porota, ktorej súčasťou bol aj slovenský krajinný architekt Michal Marcinov, tradične ocenila najlepšie práce a ateliéry.

Súťaže sa automaticky zúčastnil každý študent fakulty, ktorý odovzdal semestrálny ateliérový projekt. 

Hlavné ocenenie v kategórii Architektúra si odniesol projekt Anny Mahdalovej Hledání zahradního města na Novém Střížkově. V kategórii dizajn zvíťazila Teraza Horičková s prácou Detská kolíska z prútia Rhea. Ocenenie v kategórii najlepší architektonický ateliér si odniesol Kolektív Valouch, Stibral, ktorý sa v rámci zadania Na dráze snažil využiť potenciál miest v kontakte s pražskou železnicou. Víťazný dizajnový ateliér Jaroš, Bednář vsadil na spolupráca študentov a špičkových remeselníkov v rámci projektu Bohemian Perfection. Vyhlásenie výsledkov sa tento rok vrátilo na pôdu pražskej Fakulty architektúry, kde aktuálne prebieha výstava študentských prác.

V porote pre kategóriu Architektúra a krajinná architektúra zasadli Peter Bednár, Michal Marcinov, Markéta Smrčková, Radek Toman a Markéta Zdebská. Hodnotiaca komisia ocenila projekty, ktoré sa zaoberali aj blízkym okolím stavieb, hľadaním nových a sviežich prístupov k spoločenským témam, ale tiež kvalitné remeslo a prehľadnú grafiku.

Porota naopak kritizovala nízky priemer kvality prác a zadania, ktoré neodrážajú súčasné spoločenské témy. Peter Bednár o škole napísal: "Nominované ateliéry a návrhy nabízejí kvalitu, na kterou je radost se dívat, s dobře zadanými tématy a vysokou úrovní zpracování napříč všemi projekty. Okamžitě je vidět vysoké osobní nasazení vyučujících i studentů. Tyto kvality jsou ale bohužel z hlediska celé fakulty spíš výjimkou."


Výsledky súťažnej kategórie Architektúra

Zvíťazil projekt Anny Mahdalovej s názvom Hledání zahradního města na Novém Střížkově

“Zatímco se většina školy spokojila s navrhování oněch pomyslných standardních střech na hlavou, Anna Mahdalová navrhla opravdu osobitou, jedinečnou čtvrť s lidským měřítkem a přívětivým charakterem," Ocenil Radek Toman víťaznú prácu Anny Mahdalovej, ktorá sa zaoberala Hľadaním záhradného mesta v ateliéri Kuzemenský, Kunarová.

Anotácia: Zahradní město. Zahrada, park, sad, les, džungle. Městská džungle. Proderu se křovím a narazím na pána v maringotce, o kus dál ohniště, altán zbitej z palet, houpačka, štěká pes, křoví, kopřivy, maliny. Zpoza stromů vykukujou zbytky zahrádkářské kolonie. Tady se bydlí! Navrhuji obytnou čtvrť pro 700 lidí o rozloze necelých 4 hektarů. Rozkládá se na “stolové hoře” na Střížkově. Nová struktura se napojuje na ulice lemované řadovými domky a pomalu klesá směrem k úpatí stolové hory.

 

V porote druhej kategórie Design zasadli Eduard Herrmann, Monika Martykánová a Petra Vlachynská.

Výsledky súťažnej kategórie Design

Zvíťazila Teraza Horičková s prácou Detská kolíska z prútia Rhea.

 

“Oceňuji s citem řešené detaily, například uchycení koše koženými popruhy, díky jímž je část koše odnímatelná a dá se zavěsit do prostoru jako houpačka či jednoduchou „brzdu" proti houpání v podobě dvou kulatin, které se vsunou do houpacího mechanismu." povedala o víťaznom projekte Monika Martykánová. Práca vznikla v ateliéri Jaroš, Bednář.

Anotácia: Prútená kolíska Rhea spája tradíciu výroby pletených výrobkov z vŕbového prútia so súčasnosťou. V minulosti bola v našom regióne výroba prútených kolíska bežná. Postupom času sa prútie v tejto oblasti prestalo používať, čo mi prišla veľká škoda, pretože je to veľmi odolný a príjemný materiál, ktorý dokáže každý rok nanovo vyrásť. Vytvorila som prútený kôš, kombinovaný s čiernymi oceľovými trubkami, pri ktorých bledé prútie pekne vynikne. Môžeme ju húpať, aj nemusíme, a ak chceme, dá sa zavesiť za lanká na strop, napríklad na terasu. Dieťatku poskytne príjemné miesto na odpočinok a prežívanie prvých 7 mesiacov života.

 

Víťaz v kategórii architektonický ateliér (viac tu)

Prvé miesto v kategórii ateliér si odniesla dvojica Valouch, Stibral so svojimi študentmi. “Krásné zadání Na dráze (místa v Praze podél trati) nabízí možnost hledat, přemýšlet, diskutovat nad společným a i společenským tématem a zároveň nalézat, nalézat konkrétní místa, jejich poetiku, jejich problémy a reagovat, napravovat, tvořit, nalézat řešení,” zdôvodňuje výber porotkyňa Markéta Zdebská.

Zadanie ateliéru:

"Najděte v Praze nevyužitá místa podél trati, vraťte je městu a přidejte vlastní poetiku.

Na vlakovou dopravu dnes společnost klade velký důraz. Stát i město chystají velké změny. My se budeme na dráze zabývat menšími místy, na které se často zapomíná.

Dráha je bariéra, vytváří rozsáhlé plochy nikoho, což ale může být pro město šancí. Budovy lze hlukově od trati oddělit, trať podejít a nepřístupné ostrovy zapojit zpět do okolí."

 

Víťaz v kategórii dizajnový ateliér (viac tu)

"S porotou jsme vybrali jako vítězný ateliér Jaroš, Bednář. V tomto ateliéru se podle nás objevilo nejvíce povedených prací, jednak z hlediska provedení, ale i celkové prezentace. Mohlo tomu napomoci vybrané téma řemesel. Mnozí to využili k realizaci svých objektů v mimoškolních řemeslných dílnách, kde se tak mohli s technikami seznámit z první ruky," povedal o víťaznom ateliéri Eduard Herrmann.

Zadanie ateliéru:

"Ve znamení spolupráce na projektu ´Bohemian Perfection´ za podpory Evropských a Norských fondů. Na jedné straně potkávají špičkoví řemeslníci a manufaktury a na straně druhé jsou zde nápady studentů, designérů, které budou v rámci projektu realizovány.

Právě váš současný pohled je předpokladem odborného diskurzu o podobě moderního užitého předmětu s vazbou na tradiční řemeslné postupy, formy a ornament prostřednictvím case study."

Všetky nominované projekty a víťazov kategórií si môžete pozrieť v prehľade na stránke súťaže.

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím