Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
8. marec 2021
1
1079

Olověný Dušan - najlepšie semestrálne projekty pražskej Fakulty architektúry ČVUT

Medzinárodná porota študentskej súťaže Spolku poslucháčov architektúry na Fakulte architektúry ČVUT Olovený Dušan  vyzdvihla dôraz na revitalizáciu krajiny a recykláciu materiálov.
Olověný Dušan - najlepšie semestrálne projekty pražskej Fakulty architektúry ČVUT

Spolok poslucháčov Fakulty architektúry ČVUT v Prahe usporiadal už 28. ročník súťaže Olověný Dušan o najlepšie architektonické a dizajnérske projekty na fakulte. Téma aktuálneho ročníka ročníka “bez hranic”  vychádzala z presunu súťaže do online prostredia a z toho plynúcej príležitosti osloviť porotcov zo zahraničia.

Medzinárodná porota, ktorej súčasťou bol aj slovenský architekt Andrej Olah, zdieľala svoje skúsenosti so študentmi aj širšou verejnosťou na sprievodných prednáškach, ktoré predchádzali vyhláseniu výsledkov. To prebehlo 4. marca 2021 v pražskom Centre architektúry a mestského plánovania.

Cieľom súťaže je sprostredkovať kritický pohľad na výučbu na pražskej fakulte. Odborná nezávislá porota, tak ako každý rok, ocenila najlepšie projekty a ateliéry v kategóriách Architektúra a Design.

Súťaže sa automaticky zúčastnil každý študent fakulty, ktorý odovzdal semestrálny ateliérový projekt. 

S cieľom umožniť väčšiu previazanosť medzi porotou a študentmi sa spolok rozhodol pozmeniť koncept vyhlásenia výsledkov a zmeniť formálny galavečer na priateľskú akciu, poskytujúcu priestor pre zdieľanie praktických skúseností poroty prostredníctvom dňa plného prednášok, ktoré predchádzali vyhláseniu víťazov. 

„Doufali jsme, že nám situace umožní uspořádat tento přednáškový den ve fyzické podobě a na fakultní půdě, avšak covidová doba naší myšlence nepřála,“ usporiadateľka súťaže a zároveň vedúca spolku Emma Wald. „Přesun soutěže do online prostředí jsme pojali jako výzvu a příležitost pozvat do poroty architekty a designéry ze zahraničí, kteří tak nejsou limitovaní tím, že by se museli dostavit osobně do Prahy,“ dodáva Wald. Tohtoročný Olověný Dušan prebehol online - bez hraníc. 

Zázemie pre organizovanie záverečného vyhlásenia výsledkov poskytlo rovnako ako v roku 2019 Centrum architektúry a mestského plánovania (CAMP) pražského Inštitútu plánovania a rozvoja, odkiaľ bola akcia naživo streamovaná. 


Výsledky súťažnej kategórie Architektúra

Do poroty pre kategóriu architektúra prijali pozvanie Filipa Dias (stu.dere / Portugalsko), Benjamin Iborra (MESURE / Španielsko), Rozálie Kašparová (IPR Praha), Marek Obtulovič, (Oddo architects / Vietnam) a Andrej Olah (Grau Architects / Slovensko). 

Porota do užšieho výberu nominovala dva krajinárske ateliéry, cenu Olověný Dušan z tejto dvojice získal ateliér Salzmann-Bečvářová, ktorý na škole pôsobí len druhý rok. Z desiatky nominovaných individuálnych projektov si sošku odniesol Jan Trpkoš s projektom troj.(o)ko.lí Krajina památná Stará Plaská cesta. Prepája v ňom významné miesta v krajine pomocou nových, zaniknutých alebo existujúcich štruktúr a hľadá dialóg medzi duchovnou a poľnohospodárskou krajinou.

Troj.(o)ko.lí

"Klášter v Plasích, poutní kostel Zvěstování Panny Marie v Mariánské Týnici, hospodářský dvůr v Hubenově a kaple Jména Panny Marie v Mladoticích. To jsou významná místa políbená Santiniho rukou, jež jsou spolu s dalšími zajímavými místy rozsypány a rozesety v plaské krajině jako perly z přetrženého náhrdelníku, čekající, až budou jednoho dne opět navlečeny na nit, jež je propojí a dá jim znovu zazářit. Tato práce se zabývá propojením významných míst v krajině pomocí nových, zaniklých nebo stávajících struktur s důrazem na zachování, podtrhnutí, posílení či vytvoření dramatičnosti, pohledových os, rozmanitosti a biodiverzity v krajině. V práci je hledán dialog mezi duchovní a zemědělskou krajinou. Dále je zde zpracováno vedení staré Plaské cesty a její propojení a návaznost na okolí."

82
Youtube


Výsledky súťažnej kategórie Design

V porote pre kategóriu dizajn zasadli Simon Busse (Nemecko), Iza Rutkowska (Poľsko) a dvojica Adam Tureček a Kristina Ambrozová (AAKK Forever).

Spoločne nominovali dva kolektívy, z ktorých zvíťazil ateliér Fišer-Nezpěváková, ktorý sa tento semester venoval návrhu objektov tvorených technológiou 3D tlače betónu a návrhu sedacieho nábytku pre súťaž Andreu World International Design Contest 2020. Ako víťazný individuálny projekt v kategórii dizajn porota vybrala Rope_ky – boty z jednoho kusu lana, ktorých autorom je študent Tadeáš Cienciala

Rope_ky

"Rope_ky jsou boty celé z jednoho kusu lana, které bylo z bezpečnostních důvodů lezci už vyřazeno. Zamýšleny jako produkt, který si budete schopni v např. lezeckém centru vyrobit. Sobě na míru. V rámci workshopů či teambuildingových akcí. Odlehčená podrážka, elegantně napojena ve čtyřech bodech. Bota kompaktní, dobře ohebná, se zvětšenou styčnou plochou u paty/ palce díky koncům lana v okách. S jasnou pravolevosti a potenciálem v rozvojových zemích."

56
Youtube

 

Nominovaní a víťazi v prehľade

Všetky nominované projekty a víťazov kategórií si môžete pozrieť v prehľade na stránke súťaže.

Nominované ateliéry - Architektúra:

  • ateliér Salzmann-Bečvářová (víťaz)
  • ateliér Sitta-Chmelová

Nominovaní jednotlivci - Architektúra:

  • Jan Trpkoš – Troj.(o)ko.lí (ateliér Salzmann-Bečvářová) - víťaz
  • Kateřina Beránková, Anežka Vonášková – Re(vize) krajiny (ateliér Salzmann-Bečvářová)
  • Filip Gjorgiev – Water, wine and contemplation (ateliér Hanson)
  • Jan Holeček – Stará plaská cesta (ateliér Salzmann-Bečvářová)
  • Jakub Hudeček – Vyšehradská stráň (ateliér Kolařík)
  • Anna Laubová – Římskokatolický kostel v Praze-Holešovicích (ateliér Rothbauer)
  • Diana Lučková – Vinořská promenáda (Ateliér Sitta-Chmelová)
  • Daniela Pisingerová, David Lašek – Chebská nábřeží (Ateliér Redčenkov-Danda)
  • Karolína Spálenská – Z Prahy do Staré Boleslavi (ateliér Sitta-Chmelová)
  • Adam Zajaček – Rozšíření Supermarket WC (Ateliér Hájek)

Nominované ateliéry - Design:

  • ateliér Fišer-Nezpěváková (Andreu World International Design Contest 2020: Návrh udržateľnej stoličky alebo stolu) - vítaz
  • ateliér Streit-Polák (Náramkové hodinky, Recyklované laná z lezeckých stien)

Nominovaní jednotlivci - Design:

  • Tadeáš Cienciala - Rope_ky (ateliér Streit-Polák) - víťaz
  • Bianka Hudáková - Groove (ateliér Fišer-Nezpěváková)
  • Karolína Petřeková - Verejné WC (Ateliér Fišer-Nezpěváková )
  • Tereza Plšková - Disky Astron Martin Superleggera (Ateliér Jaroš-Bednář)
  • Klára Vinklárková - Smart Grow (Ateliér Jaroš-Bednář)


Záznam z vyhlásenia výsledkov Olověného Dušana 2021 je k dispozícii na tomto linku. Prednášky poroty, víťazné projekty a viac informácií o súťaži a Spolku poslucháčov architektúry nájdete na webových stránkach projektu. Prednášky, ktoré si pre študentov i širšiu verejnosť pripravila medzinárodná porota, si môžete pozrieť na facebookovej stránke akcie. 

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím