Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. júl 2022
15
5211

Vila Bôrik, Žilina

Vzdušné, čisté, s espritom... Celok, aj detail...
Vila Bôrik, Žilina
Autori: Ing. arch. Martin Jančok, Arch. Michal Janák, Arch. Zuzana Kovaľová, Ruslan DimovSpolupráca: Ing. Michal Marcinov (krajinný architekt), Ing. Katarína Kyselová (statika), Ing. Samuel Šimonovič (oceľové konštrukcie)Podlažná plocha: 260 m²Investičný náklad: celkové investičné náklady vrátane vnútorného vybavenia a exteriéru: 850 tis. €Návrh: 2017 - 2019Realizácia: 2019 - 2021Adresa: Bôrik , Žilina, SlovenskoPublikované: 20. júl 2022

Prácu ateliéru PLURAL charakterizuje dôsledná analytickú cesta, hľadanie a následné konfrontovanie možných riešení a foriem. Spomínaný prístup je jasne čitateľný pri Novej synagóge v Žiline (CE ZA AR 2018 v kategórii Obnova a prestavba), alebo typologicky bližšom Dome v dome (CE ZA AR 2017 v kategórii Rodinné domy). Aktuálna realizácia nie je výnimkou. 

Mestská vila objemovo korešponduje s okolitou zástavbou tým, že ukrýva zhruba tretinu svojho programu do podzemného podlažia presvetleného patiom pod úrovňou terénu. Samotný dom pozostáva z troch podlaží, z ktorých každé reprezentuje odlišnú organizáciu priestoru (otvorené spoločenské podlažie, mriežka súkromných miestností, sústava priechodných miestností). Všetky podlažia prepája charakteristické točité schodisko umiestnené mimo štvorcový pôdorys ústrednej časti domu. Ďalšími špecifickými prvkami vily, ktoré doplňujú jej základný kubický objem, sú západná “účelová fasáda” tvoriaca filter medzi ulicou a interiérom a pultové prestrešenie označujúce vstup do domu na jeho severnej strane.

"Výnimočný architektonický koncept, v ktorom sa urbanistické riešenie, konštrukcia, materiálové riešenie aj dôraz na detail prepájajú v jeden konzistentný celok. Priestorovo bohatý svet interiéru sa prepisuje do formy domu a vytvára jedinečnú architektúru, ktorá znesie porovnanie v medzinárodnej mierke"  hodnotí realizáciu porota v rámci aktuálneho ročníku CE ZA AR. 

Bývanie v Žilinskej časti bôrik posunula hodnotiaca komisia Ceny za architektúru medzi 24 nominovaných diel, ktoré sa budú uchádzať o hlavnú cenu v jednotlivých kategóriách. 

 

Detailný popis diela

Prostredie, v ktorom sa vila nachádza, je charakteristické pomerne homogénnou zástavbou solitérnych rodinných domov vo viac-menej pravidelných rozostupoch. Jednotlivým domom prislúchajú záhrady, ktoré spoločne tvoria súvislú záhradnú krajinu. Navrhovaný rodinný dom rešpektuje túto typickú prerušovanú zástavbu a zaberá miesto, na ktorom stál pôvodný dom. Súčasne nepriznáva svoj celkový objem tým, že využíva podzemné podlažie, do ktorého sústredí tretinu svojho programu.

Samotný dom je trojpodlažný, pozostávajúci z dvoch nadzemných a jedného podzemného podlažia, pričom každé z podlaží reprezentuje formálne odlišnú organizáciu priestoru. Charakteristické točité schodisko, spájajúce všetky tri podlažia domu, je umiestnené mimo štvorcový pôdorys ústrednej časti domu, čo umožňuje voľnejšie narábanie s dispozíciou jednotlivých podlaží. Ďalšími špecifickými prvkami vily, ktoré dopĺňajú jej základný kubický objem, sú západná “účelová” fasáda tvoriaca filter medzi ulicou a interiérom a trojuholníkové prestrešenie pred vstupom do domu na jeho severnej strane.

Prvé nadzemné podlažie (spoločenská časť) je koncipované ako otvorený plán, jeden súvislý priestor, v ktorom sú voľne rozmiestnené prvky mobiliáru. Umožňuje naplno využiť potenciál východo-západnej orientácie pozemku a presvetľuje celé podlažie z týchto dvoch strán, zachycujúc rôzne svetelné atmosféry počas celého dňa. Voľná dispozícia umožňuje rôzne spôsoby a konfigurácie využitia prízemia. Západná predsadená “účelová” fasáda v tomto prípade tvorí filter súkromia do ulice v podobe uzavretej predzáhrady a úložných priestorov.

Druhé nadzemné podlažie (individuálne izby) je striktne nadelené, s miestnosťami v rohoch, medzi ktorými sú situované kúpeľne, prístupné vždy z dvoch priľahlých izieb. Centrálny obslužný priestor so vstupmi do jednotlivých izieb je presvetlený strešným svetlíkom. Západná “účelová” fasáda na tomto podlaží prepája izby orientované na západ, od ulice im zabezpečuje patričné súkromie a vo svojej južnej časti umožňuje aj kontakt s východným svetlom.

Podzemné podlažie (doplnková časť) je presvetlené cez patio pod úrovňou terénu na južnej strane domu a zahŕňa viacúčelový priestor ateliéru, saunu a technické zázemie domu. Je samostatne prístupné prostredníctvom exteriérového schodiska priamo zo záhrady.

Nosný systém objektu tvorí sústava monolitických železobetónových konštrukcií. Dve protiľahlé obvodové steny na juhu a severe nesú druhé nadzemné podlažie, ktorého stropy a priečky tvoria jeden súvislý priestorový nosník. Zavetrenie konštrukcie zabezpečuje vertikálny tubus schodiska.

Foto: Maxime Delvaux
Situácia
SituáciaAutor: PLURAL
Foto: Maxime Delvaux
Foto: Maxime Delvaux
Foto: Maxime Delvaux
Foto: Maxime Delvaux
Foto: Maxime Delvaux
Foto: Maxime Delvaux
Foto: Maxime Delvaux
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: PLURAL
Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodiaAutor: PLURAL
Pôdorys podzemného podlažia
Pôdorys podzemného podlažiaAutor: PLURAL
Foto: Maxime Delvaux
Foto: Maxime Delvaux
Foto: Maxime Delvaux
Foto: Maxime Delvaux
Foto: Maxime Delvaux
Foto: Maxime Delvaux
Foto: Maxime Delvaux
Foto: Maxime Delvaux
Foto: Maxime Delvaux
Foto: Maxime Delvaux
Foto: Maxime Delvaux
Pohľad východný
Pohľad východnýAutor: PLURAL
Pohľad západný
Pohľad západnýAutor: PLURAL
Pohľad severný
Pohľad severnýAutor: PLURAL
Pohľad južný
Pohľad južnýAutor: PLURAL
Rez pozdĺžny
Rez pozdĺžnyAutor: PLURAL
Rez priečny
Rez priečnyAutor: PLURAL
Foto: Maxime Delvaux

Podklady: PLURAL
Fotografie: Maxime Delvaux

Použité materiály a riešenia: 
Okná a dvere - systém Schüco AWS/ADS 75.SI
Zdvižno-posuvné elementy - systému Schüco ASS 70.HI. 
Presklená stena a strešný svetlík - systému Schüco FWS 50.
Všetko s povrchovou úpravou elox E6/EV1 vo farbe prírodného hliníka.

Poloha diela

Ing. arch. Martin Jančok
Arch. Michal Janák
Arch. Zuzana Kovaľová
Ruslan Dimov

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím