Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. december 2021
0
376

Rudolf Bizoň oslavuje okrúhlu osemdesiatku

Článok Jozefa Frtúsa o jubilujúcom banskobystrickom architektovi.
Rudolf Bizoň oslavuje okrúhlu osemdesiatku

Rudo Bizoň

Mesto, či iné ľudské sídlo, je živý organizmus, ktorý sa neustále mení, vyvíja. Proces jeho premien v minulosti prebiehal živelne, avšak v novodobej histórii hlavne v civilizovanom svete  je usmerňovaný systémom legislatívnych nástrojov štátu.

Nezastupiteľnú úlohu v tomto procese zohrávajú architekti, ktorí svojimi projektami organizujú územné a priestorové  usporiadanie osídlenia krajiny, formujú štruktúru miest, ich kompozíciu a prevádzku. Výrazné a zapamätateľné objekty spojené s menom ich tvorcu sa  často dostávajú do povedomia širšej  verejnosti.  

Medzi takýchto tvorcov patrí aj jubilujúci banskobystrický architekt Rudolf Bizoň. V posledných dňoch minulého roka sa dožil okrúhlej osemdesiatky. Takéto jubileum je čas na bilancovanie prežitého a vytvoreného - on to urobil očividne a presvedčivo svojou nedávnou jubilejnou výstavou.

S kamarátom Rudom sa dobre poznáme od spoločných rokov spolupráce na banskobystrickom Stavoprojekte. Preto si dovolím v krátkosti priblížiť časť jeho  tvorby našej verejnosti.

Ako inak začať, ak nie jeho ikonickým dielom, obyvateľom nášho mesta dobre známym komplexom bývalej Krajskej politickej školy, terajšej Právnickej fakulty UMB. Tento mestotvorný objekt je osadený v dominantnej polohe úpätia Jesenského vŕška a dotvára charakteristickú siluetu nášho mesta v panoráme  jeho severnej časti. 

Komplex bývalej Krajskej politickej školy, terajšej Právnickej fakulty UMB
Komplex bývalej Krajskej politickej školy, terajšej Právnickej fakulty UMB

Ing. arch. Rudolf Bizoň sa narodil 29.12.1941 v obci Zemianske Lieskové v okrese Trenčín. Po stredoškolských štúdiách na Priemyselnej škole drevárskej v Spišskej Novej Vsi vyštudoval architektúru na Stavebnej fakulte SVŠT v Bratislave. Promoval v roku 1966.

Prvé kroky v jeho profesijnom pôsobení absolvoval na Stavoprojekte v Banskej Bystrici, kde vytvoril svoje najvýznamnejšie diela. Neskôr krátkodobo pôsobil v oblasti ochrany pamiatok na Pamiatkovom úrade v Banskej Bystrici a desaťročie ako hlavný inžinier v Projektovom ústave kultúry Banská Bystrica. Po roku 1995 tvorí vo vlastnom architektonickom ateliéri.  Profesijnými pokračovateľmi sú jeho dvaja synovia - architekti.

Škála tvorivej činnosti tohto skromného, no pritom veľmi kreatívneho a pracovitého tvorcu je veľmi široká. 

Ako architekt zanechal svoju autorskú stopu v podobe solitérov či obytných komplexov vo viacerých mestách Slovenska, hlavne v Prievidzi a Bojniciach. 

Z jeho významných realizácií postavených v našom meste a okolí okrem už spomenutej budovy Právnickej fakulty UMB sú to Kňazský seminár v Badíne, Rekonštrukcia historickej budovy Štátnej vedeckej knižnice, Rekonštrukcia budovy Úradu priemyselného vlastníctva, IBV Graniar, Bytový dom na Belvederi... 

 Kňazský seminár sv. Františka Xaverského v Badíne
Kňazský seminár sv. Františka Xaverského v Badíne

Pri zjednodušenom sumári realizácií architekta Bizoňa je potrebné poznamenať, že mnohé z nich dopracoval komplexne vrátane projektov ich interiérov. Odborné zameranie jeho stredoškolských štúdií mu k tomu dali dobré kvalifikačné predpoklady. Pri výtvarnom dotvorení svojich diel spolupracoval s viacerými výtvarnými umelcami.  

Popri zamestnaneckých povinnostiach boli obľúbenou a úspešnou tvorivou paralelou architekta Bizoňa architektonické súťaže. Zúčastnil sa mnohých celoštátnych architektonických a urbanistických súťaží,  pričom dosiahol viaceré popredné umiestnenia aj v rámci Československa.

Osobnosť tvorcu a rovnako aj niektoré jeho diela  boli  poctené viacerými spoločenskými oceneniami. Medzi profesijne najvýznamnejšie patrí 1. cena v Prehliadke architektonických diel ZSA za obdobie 1980-81 za projekt už spomínanej Krajskej politickej školy (teraz UMB) v Banskej Bystrici. 

Profil nášho jubilanta by nebol úplný, keby neboli spomenuté jeho obľúbené voľnočasové aktivity. Hlavne v dôchodkovom veku sú výraznou súčasťou jeho života. Robia mu radosť a nimi robí radosť aj iným.

Už pri stredoškolských štúdiách nadobudol blízky vzťah k drevu ako svojmu obľúbenému materiálu. Podľa svojich návrhov vlastoručne vyrobil mnohé interiérové doplnky a celky.  Viaceré architektonické návrhy dokumentoval modelovým stvárnením budúceho diela.  

Avšak jeho najobľúbenejšou a najvýraznejšou voľnočasovou aktivitou je kreslenie a maľovanie. Svoj výtvarný talent prejavil v množstve akvarelov a olejomalieb, v ktorých zachytil svoje potulky po mnohých slovenských a českých historických  stavebných pamiatkach a zaujímavých lokalitách. 

Obľúbenou témou jeho obrazov sú aj zákutia historickej časti nášho mesta. Nezobrazuje na nich iba ich reálnu skutočnosť, ale dotvára ich autentickými reminiscenciami   pôvodnej historickej podoby. Jemná citlivá čiara v kontúrach jeho kresieb a malieb umocňuje nádych  i atmosféru minulých čias, ktoré nám takto veľmi sugestívne  približuje.

Prehľad aktivít nášho kolegu Bizoňa by nebol úplný, keby som nespomenul aj jeho účinkovanie v speváckom zbore V. F. Bystrého evanjelickej cirkvi, ale  aj pri  vystúpeniach nášho príležitostného zboru architektov. Pri zborovom speve nachádza relax a spoločenský kontakt s priateľmi.

V závere pripomeniem, že náš priateľ a jubilant Ing. arch. Rudolf Bizoň prezentoval koncom minulého roka  odbornej i laickej verejnosti obdivuhodný rozsah  svojej  tvorby na spomenutej výstave vo výstavnej sieni L.E.Hudeca v Banskej Bystrici. Patrí mu za to vďaka i náš obdiv.  

Text: Ing. arch. Jozef Frtús
Fotografie: Rudolf Bizoň a Jozef Frtús

Štátna vedecká vBanská Bystrica
Štátna vedecká vBanská Bystrica

Z tvorby Rudolfa Bizoňa:

Autor článku

Ing. arch. Jozef FrtúsSKBanská Bystrica

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím