Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
26. september 2023
0
1353

Pavilón CEZAAR 2023 v SNG

Monumentálna LED stena s rozmermi 36 × 5 metrov čiastočne uzatvorí nádvorie SNG a premení ho na hľadisko exteriérového kina.
Pavilón CEZAAR 2023 v SNG

Už najbližší víkend sa do Bratislavy vracia festival súčasného umenia - Biela noc. Bude to večerná prechádzka ulicami hlavného mesta, ktorého známe aj menej známe zákutia oživia počas troch dní trvania festivalu svetelné objekty slovenských a zahraničných umelcov. Jednou z inštalácií bude pavilón Ceny CE ZA AR. O tom, ako bude vyzerať, ako nápad vznikol a kde ho budeme môcť vidieť, sme sa rozprávali s riaditeľkou úradu Slovenskej komory architektov (SKA) Oľgou Mihálikovou a členom predstavenstva SKA Martinom Skočekom. 

 

Ako vznikla myšlienka pavilónu CE ZA AR 2023?

Oľga Miháliková (OM): Myšlienka výstavného pavilónu CE ZA AR vznikla už dávnejšie, ale prvýkrát sa ju podarilo zhmotniť v roku 2019, kedy sme sa s Bielou nocou stretli v jednom priestore a čase skôr náhodne - posledný septembrový víkend predchádza vyhláseniu laureátov CE ZA AR a cieľom pavilónu je upozorniť práve na nominácie, ale aj tému architektúry ako takú. Vtedy sa na Primaciálnom námestí v Bratislave zrealizoval z lešenia archetypálny tvar domu ako nosič výstavných panelov, ktoré prezentovali nominované diela. Analogicky vznikla v tom istom roku aj inštalácia CE ZA AR v areáli Kulturparku v Košiciach. Úspech týchto dvoch aktivít viedol k zámeru v koncepte pavilónov ako exteriérových atraktorov pre širokú verejnosť pokračovať. Komora plánovala niekoľko ďalších aktivít, ktoré však prerušil covid. Tento rok sa vďaka iniciatíve Martina Skočeka a jeho kolegov podarilo myšlienku znovu oživiť.

 

Martin, si jedným z autorov tohtoročného pavilónu CE ZA AR, ako sa táto myšlienka narodila?

Martin Skoček (MS): Téma prezentácie CE ZA AR ako značky a lepšie využitie jej potenciálu boli dôvodom, prečo som kandidoval do predstavenstva SKA. Zdalo sa mi, že by sa s tým dalo pracovať viac. Mojou prvou komorovou aktivitou bol pavilón CE ZA AR na hudobnom festivale GRAPE. Za minimálne prostriedky sme v spolupráci s autorkou vizuálnej identity ceny, Ľubicou Segečovou, vytvorili konštrukciu s výstavnými panelmi, kde si tohtoročné nominácie pozreli tisíce návštevníkov. Najväčší potenciál som ale vždy vnímal v krátkych filmových dokumentoch z nominovaných diel. Tieto dokrútky z nominácií sa predstavia počas galavečera a týždeň pred ním, no pokiaľ si ich niekto cielene nedohľadá na webstránke CE ZA AR, ostávajú inak nevyužité. Je to krásne spracovaný filmový materiál, z ktorého je škoda nevyťažiť viac. Jednou z možností sú napríklad LED panely vo verejnom priestore. Dozvedel som sa, že táto myšlienka nie je nová, koncept led panelov s dokrútkami sa pripravoval už v roku 2020. Pilotný pokus na Námestí SNP v Banskej Bystrici sa vtedy stopol tesne pred inštalovaním kvôli zákazu zhromažďovania sa počas pandémie. My sme teraz v podstate nadviazali na tento koncept a snažili sme sa nájsť dobrú lokáciu. Miesto pod premostením zrekonštruovanej galérie sa zdalo byť ideálnym priestorom. 

 

Nádvorie SNG je určite vďačným priestorom na takúto aktivitu. Pamätáme si ešte letný pavilón, ktorý získal ocenenie CE ZA AR v roku 2013. 

MS: Pavilón CE ZA AR 2023 je po letnom pavilóne SNG z roku 2012 ďalším a trochu iným pokusom o využitie nádvoria vodných kasární. Nepracuje s jeho horizontálnou plochou, ale priestor pod premostením využíva ako rám obrazu. Túto pozíciu sme si vybrali na umiestnenie monumentálnej 36 × 5 metrovej veľkej LED steny, ktorá ako opona alebo premietacia plocha záhradného kina čiastočne uzatvorí hľadisko nádvoria. LED stena bude svojou funkčnou časťou otočená k návštevníkovi nádvoria a ponúkne mu sekvenciu záberov z nominovaných diel 22. ročníka CE ZA AR. Rubová čierna technická strana LED steny, plná káblov a blikajúcich diód bude počas troch večerov samostatným svetelným objektom Bielej noci, viditeľným z nábrežia.

 

Aká bola reakcia SNG?

OM: Reakcia bola pozitívna a veľmi ústretová. Na Slovensku sme zvyknutí, že úrady, inštitúcie štátu, ale aj mnohé samosprávy prácu skôr komplikujú. Hľadajú sa dôvody, čo a prečo sa nedá. Tu je to presne naopak, je to tá výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo. Možno aj preto, že by to mohla byť pre SNG príležitosť na overenie niektorých možností do budúcnosti. Ono sa to totiž nezdá, no vzhľadom na rozmer a kontext inštalácie tu vzniká množstvo technických a logistických súvislostí. Umiestnenie pod premostením SNG je jedinečné. Okrem nominácie na CE ZA AR je jej tohtoročné otvorenie udalosťou s presahom, ktorá dodáva našej inštalácii ďalší rozmer. Aj preto si spoluprácu s vedením aj zamestnancami SNG úprimne vážime a máme z nej radosť. 

 

Skúste nám ten proces prípravy priblížiť viac.

MS: Proces začal hľadaním a nápadom samotným. Spracovali sme architektonickú štúdiu, overili obmedzenia technológie a pripravili predbežný rozpočet. Paralelne s tým sa riešilo statické posúdenie stropu priestorov pod premostením a statické zabezpečenie proti vetru. LED panel je dlhý 36 m a vysoký 5 m, čo je samé osebe technický problém. Už viac-menej reálny návrh sme predstavili v SNG. Keď sme dostali predbežný súhlas, začal sa riešiť fundraising a zháňanie sponzorov. Nie sú tam len technické, ale samozrejme aj mnohé produkčné súvislosti, o ktorých by vedela rozprávať Oľga. Bez podpory úradu SKA a šikovných ľudí zo SNG by sme to dávno zabalili. Je to z našej strany pro bono iniciatíva, ktorá by bez ich nasadenia dávno vyprchala.

OM: Je to síce len trochu väčšia LED stena, ktorá sa zmontuje a rozmontuje, ale za tým, aby sa všetko stihlo a na konci fungovalo, je množstvo neviditeľnej práce. Dúfajme, že všetko pôjde podľa plánu. Už teraz však ďakujeme Slovenskej národnej galérii pod vedením Alexandry Kusej za spoluprácu a poskytnutie priestoru, Martinovi Skočekovi a jeho tímu za návrh a technické riešenie, Petre Vavrovej a celému tímu, ktorý vytvorili obraz, Danielovi Kordíkovi, ktorý poskytol zvuk, Jozefovi Murínovi, všetkým technikom a ľuďom zodpovedným za stavbu, partnerom - VÚB banke, spoločnosti VELUX a Kvantled, ktorí nás opäť raz podporili a Michaele Fillovej a tímu zo SKA, bez ktorých by to nešlo. Obzvlášť však ďakujem vám všetkým, ktorí nám držíte palce a prídete sa pozrieť, aby celé to úsilie malo zmysel.

Na fotografiách zľava: riaditeľka úradu SKA Oľga Miháliková a člen predstavenstva SKA Martin Skoček

Vizualizácie pavilónu v areáli SNG:

Vizualizácia - pohľad z nádvoria
Vizualizácia - pohľad z nádvoriaAutor: Lukáš Blana
Vizualizácia - pohľad z ulice
Vizualizácia - pohľad z uliceAutor: Lukáš Blana

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím