Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. október 2020
0
788

Maľba 2020 – výsledky

Nadácia VÚB zverejnila výsledky súťaže určenej pre mladých umelcov.
Maľba 2020 – výsledky

Natália Šimonová, Ev van Hettmer a Miroslav Sandanus sú traja autori, ktorých diela si vyslúžili najvyššie uznanie medzinárodnej poroty súťaže Maľba. 

Iniciatíva "Maľba - Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov" dlhodobo vyhľadáva, podporuje a zviditeľňuje profesionálnych umelcov do 35 rokov, ktorí sa ako absolventi vysokých škôl výtvarného zamerania orientujú na médium maľba. 

Úlohu nezávisle posúdiť umeleckú hodnotu diel zúčastnených mladých maliarov na seba prevzala štvorica expertov na výtvarné umenie: riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá ako predsedkyňa poroty, historik umenia a kurátor Kunsthalle v rakúskom Kremse Andreas Hoffer, český kurátor, spisovateľ a umelecký publicista Ondřej Horák a uznávaný maďarský maliar Pál Gerber. Odborná porota vybrala v prvom kole spomerzi 115 prihlásených diel finálovú dvadsiatku, ktorej sa venovala hlbšie v druhom kole a z ktorej určila troch víťazov:

 

1. miesto

Autorkou víťaznej práce 15. ročníka súťaže Maľba je na základe rozhodnutia panelu expertov Natália Šimonová. Ide o mladú maliarku, ktorá sa zúčastnila súťaže po prvý raz. Natália Šimonová získala za svoje dielo Reťazák prestížny titul a hodnotnú referenciu od renomovaných osobností a tiež najvyššiu odmenu od Nadácie VÚB vo výške 10 000 eur. „Porota ocenila nielen inovatívne narábanie s maľbou – kombináciou hrdze a pastelu, ale aj silný autorský program, v ktorom sa autorka zameriava na výskum „maliarskej“ hmoty a prácu s neklasickými maliarskymi materiálmi. Nerobí tak samoúčelne, ale ich využíva na podčiarknutie a interpretovanie témy. Dôsledne sa zaoberá vybranými motívmi verejného priestoru ako súčasti osobnej i sociálnej pamäti,“ uviedla po vyhlásení výsledkov za hodnotiacu komisiu jej predsedkyňa Alexandra Kusá.

Natália Šimonová - REŤAZÁK
Natália Šimonová - REŤAZÁK

 

2. miesto

Druhú priečku obsadila a finančné prostriedky pre ďalšie umelecké napredovanie vo výške 6 500 eur si odniesla maliarka Ev van Hettmer. Obraz s názvom Positive vibes only zaujal porotu svojím stýlom plošného a senzuálneho bad painting, ktorý je dlhodobo jej autorským programom, ruka v ruke s tematizáciou ženskej sexuality či telesnosti. Aj keď vychádza z vlastnej intímnej skúsenosti, tieto témy podáva ľahko a bez pátosu, vďaka čomu zdanlivo nedokonalá či naivná detinská maľba pôsobí autenticky a uveriteľne. Pre mladú umelkyňu ide o druhú priečku v rámci súťaže Maľba druhýkrát po sebe.

 Ev van Hettmer - Positive vibes only
Ev van Hettmer - Positive vibes only

 

3. miesto

Na treťom mieste s prislúchajúcou finančnou odmenou vo výške 3 500 eur sa umiestnil Miroslav Sandanus s dielom Prázdnota. Námet je súčasťou autorovho dlhodobého programu, v ktorom sa venuje environmentálnej tematike – fascinujú ho skládky, odpad, poveternostné zmeny, ničenie planéty. Porota ocenila spôsob, ako tieto situácie zobrazuje. „Portrétuje“ ich v duchu klasickej tradície ako pekné až melancholické maľby s drsným odkazom. Práve tento kontrast prispieva k nečakanej naliehavosti jeho diela.

Miroslav Sandanus - Prázdnota
Miroslav Sandanus - Prázdnota

Verejná výstava aj tento rok

Nadácia VÚB chce v aktuálnej situácii obmedzených možností prístupu verejnosti k umeniu podporiť kultúrne dianie aj ďalšou formou. V už tradičnej spolupráci s Galériou Nedbalka v Bratislave prínáša výstavu diel finalistov 15. ročníka Maľby. Verejnosť si tak môže v súlade s aktuálnymi bezpečnostnými opatreniami prezrieť finálovú dvadsiatku diel, ktorými sa tento rok do súťaže zapojili títo mladí maliari a maliarky (v abecednom poradí): Ján Bátorek, Jana Bednárová, Marek Burcl, Peter Cvik, Juraj Ďuriš, Svetlana Fialová, Monika Germušková, Paulína Halasová, Ev van Hettmer, Dominik Hlinka, Marek Jarotta, Martin Kiman, Rita Koszorús, Richard Moravčík, Michaela Murínová, Jakub Navrátil, Tatiana Ondzíková, Ivana Oroszová, Miroslav Sandanus a Natália Šimonová. Bezplatná výstava je otvorená od 23. októbra do 22. novembra 2020.

Za doterajších 15 rokov existencie súťaže Nadácia VÚB prerozdelila 300-tisíc eur spolu 39 maliarom, ktorých práce boli nezávisle a odborne posúdené ako víťazné. Až siedmi maliari z tejto skupiny získali cenu dvakrát. Viac informácií o všetkých finalistoch, ich dielach ako aj o samotnej súťaži Maľba 2020 je k dispozícii na stránke www.malbaroka.sk. Na tejto stránke pribudne v priebehu niekoľkých dní aj virtuálna prehliadka diel v Galérii Nedbalka.

Natália Šimonová - víťazka súťaže Maľba 2020
Natália Šimonová - víťazka súťaže Maľba 2020

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím