Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. september 2020
2
917

Architektonická profesia v Európe, Sector Study 2020 – výsledky porovnávacej štúdie

"Povinné" čítanie pre každého architekta. Porovnanie vývoja profesie, najmä vzhľadom k ekonomickým a spoločenským podmienkam pre výkon povolania...
Architektonická profesia v Európe, Sector Study 2020 – výsledky porovnávacej štúdie

Architektonická rada Európy zverejnila výsledky svojej porovnávacej štúdie o architektonickej profesii v Európe – Sector Study 2020. Vďaka početnej účasti slovenských architektov v minuloročnom prieskume, môžeme so štvorročným odstupom opäť skonfrontovať niektoré parametre našej profesie s väčšinou európskych krajín.

Každý profesionál činný v oblasti architektúry by si mal prezentovanú štúdiu pozorne preštudovať. Využiť priamu možnosť získať spätnú reflexiu o slovenskej realite v porovnaní s okolitým európskym kontextom...

Napriek tomu, že je to štatistický “úradný dokument”, výstupy sú naozaj kvalitne spracované. Prehľadné, doplnené názornou ikonografiou.

Sector Study 2020 je k dispozícii v rôznych formátoch - na prezeranie, na stiahnutie a ako webová aplikácia ACE Observatory.

 

Ako v porovnaní s európskymi kolegami obstáli slovenskí architekti?

Z prieskumu je vidieť, že v mnohých ukazovateľoch sa vyrovnáme európskemu priemeru, v niektorých (napr. v podiele obchodných spoločností s ručením obmedzeným) sme aj nadpriemerní.

Typicky zaostávame v otázke honorárov a zárobkov, ale rovnako aj v pomere počtu (autorizovaných) architektov k celkovému počtu obyvateľov, ktorý máme najnižší v Európe.

Najväčší prepad oproti iným krajinám máme štatisticky v podiele architektonického trhu na celkovom objeme stavebného sektora. S našim 0,19 percentným podielom (najnižším v porovnaní) sme na štvrtine európskeho priemeru. V spojitosti s faktom, že na Slovensku je v architektonickom trhu započítaný aj vysoký podiel inžinierskych služieb, je tento ukazovateľ alarmujúcou hypotézou o systémovej nekompatibilite našej praxe a honorárov s ostatnou Európou.

Na overenie výsledkov sektorovej štúdie ACE uskutočníme v rámci iniciatívy Archdata v poradí druhý dotazníkový prieskum Architektonická profesia na Slovensku. Zakladáme tým tradíciu pravidelných profesijných prieskumov pre architektov. Do pilotného dotazníka sa v roku 2020 zapojilo vyše 540 architektov a ateliérov. Tohoročný dotazník je zostavený s dôrazom na získanie dát o celkovom obrate, nákladoch a honorároch a ich štruktúre v architektúre. Prieskum bude distribuovaný v priebehu mája.

 Kornel Kobák
Štefan Moravčík

 

Výsledky  porovnávacej štúdie o architektonickej profesii v Európe – Sector Study 2020 si podrobnejšie môžete preštudovať priamo v nasledujúcom dokumente:

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím