Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
25. október 2017
0
317

Medzinárodná konferencia Znečistené územia 2017

Znečistené územia sa stali jedným z globálnych problémov súčasnosti. Dostali sa do zorného poľa nielen odborníkov, ale zasahujú aj do každodenného života širokej verejnosti.
Medzinárodná konferencia Znečistené územia 2017

Konferencia Znečistené územia 2017 sa konala v hoteli Sorea Trigan na Štrbskom Plese v dňoch 16. až 18. októbra 2017. Organizačne a programovo ho zastrešovalo Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP) a Slovenskou geotechnickou spoločnosťou. Účasť v prípravných výboroch konferencie za českú stranu prijalo Ministerstvo životného prostredia Českej republiky (MŽP ČR). Odborným garantom podujatia bola sekcia geológie a prírodných zdrojov MŽP SR. Konferenciu otvorili za slovenskú stranu RNDr. Vlasta Jánová, PhD., generálna riaditeľka sekcie geológie a prírodných zdrojov MŽP SR a Ing. Matej Ovčiarka, generálny riaditeľ SAŽP. Za českú stranu sa 125 účastníkom podujatia prihovoril RNDr. Richard Přibyl, vedúci oddelenia sanácie z odboru environmentálnych rizík a ekologických škôd MŽP ČR.

Konferencia sa stala významným medzinárodným fórom pre legislatívu, politiku, výskum aj technológie v oblasti kontaminovaných území a sanáciu znečistenej pôdy, horninového prostredia a podzemnej vody. Na tohtoročnom podujatí sa zúčastnili zástupcovia ministerstiev, odborných organizácií, súkromných spoločností, vedeckých aj vzdelávacích inštitúcií zo Slovenska a Českej republiky. Podujatie svojimi príspevkami podporili aj experti z talianskej spoločnosti SOGESID, s ktorou SAŽP rozvíja spoluprácu už od konca r. 2016. SOGESID je internou odbornou zložkou talianskeho Ministerstva životného prostredia, krajiny a mora a Ministerstva infraštruktúry a dopravy v oblasti tvorby a ochrany životného prostredia. Za urbanistickú obec vystúpila so svojím príspevkom Ing. Anna Dobrucká zo Združenia pre urbanizmus a územné plánovanie na Slovensku, ktoré je jedným z členov Spolku architektov Slovenska.

Slovenskí a českí odborníci na konferencii prezentovali množstvo realizovaných prác za posledné programové obdobie, a to nielen v oblasti prieskumu, sanácie a monitorovania environmentálnych záťaží, ale aj v oblasti hodnotenia rizík, budovania informačného systému, základného a aplikovaného výskumu či informovania širokej aj odbornej verejnosti. Takisto informovali o zámeroch do najbližších piatich rokov, ktoré budú finančne kryté predovšetkým zo zdrojov alokovaných v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia na Slovensku a Operačného programu Životné prostredie (OPŽP) Národného programu Životné prostredie (NPŽP) v Českej republike. Na konferencii odznela aj potreba užšej spolupráce s odborníkmi z iných oblastí, predovšetkým tých, ktorí sa aktívne podieľajú na tvorbe a ochrane krajiny – urbanistov, krajinných ekológov a územných plánovačov.

Platný legislatívny rámec pre manažment environmentálnych záťaží a ochranu pôdy, jeho implementácia do praxe a na Slovensku navyše aj moderný informačný systém posúvajú Slovenskú a Českú republiku na popredné miesta v riešení tejto problematiky v celoeurópskom meradle.

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím