Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. máj 2022
0
48

Pamiatky v zlom stave majú opäť šancu - verejnosť ich môže nominovať na obnovu

Tipy na historické objekty a umelecké diela vo svojom regióne, ktoré by si tento grant zaslúžili, môže posielať do 15. mája.
Pamiatky v zlom stave majú opäť šancu - verejnosť ich môže nominovať na obnovu

 

Iniciatíva Poklady Slovenska, ktorá sa už 13 rokov stará o osvetu a obnovu schátraných kultúrnych pamiatok, sa opäť hlási o slovo. Nadácia VÚB má v pláne podporiť záchranu ďalšej pamiatky sumou až 30-tisíc eur. Svoje tipy na historické objekty a umelecké diela vo svojom regióne, ktoré by si tento grant zaslúžili, môže posielať do 15. mája odborná ale aj široká verejnosť. Zo všetkých nich vyberie komisia expertov deväť pamiatok, spomedzi ktorých rozhodne o prijímateľovi grantu verejné online hlasovanie. Víťazná pamiatka bude známa v polovici júna a jej obnova prebehne do konca roka.

Do výberového procesu môžu správcovia či priaznivci jedinečných pamiatok na území Slovenska prihlasovať menšie historické stavby (napr. kaplnky) alebo ich konkrétne časti (napr. časť paláca či chrámu, prípadne ich freskovú či inú výzdobu). Grant vo výške 30-tisíc eur môže byť použitý aj na zreštaurovanie historických objektov a umeleckých artefaktov, ako sú obrazy, sochy či zbierky muzeálnych exponátov. Prihlasovanie pamiatok prebieha do 15. mája cez formulár na stránke www.nadaciavub.sk/poklady.

Všetky nominované pamiatky – ich významnosť, stav aj nároky na obnovu – bude posudzovať komisia zložená z odborníkov na ochranu kultúrneho dedičstva a reštaurátorstvo. Tá odporučí do ďalšieho kola deväť finalistov, ktoré Nadácia VÚB bližšie predstaví na svojej stránke a zorganizuje medzi nimi verejné online hlasovanie.

V Starej Ľubovni spojili sily a vybojovali víťazstvo

Minulý rok sa do súťaže Poklady Slovenska prihlásilo takmer 270 objektov a diel z celého Slovenska a víťazná pamiatka vzišla spomedzi viac ako 41-tisíc hlasov verejnosti. Prvenstvo si vyslúžila Rímskokatolícka farnosť kostola sv. Mikuláša v Starej Ľubovni, ktorá do programu prihlásila stáročiami poznačenú vzácnu barokovú kazateľnicu. Pod jej dezolátny stav sa podpísalo nielen časté využívanie, drevokazný hmyz ale aj v minulosti realizované neodborné zásahy. Táto pamiatka významnej hodnoty sa vďaka obrovskému nasadeniu miestnych obyvateľov v hlasovaní vlani dočkala obnovy. Zámerom reštaurovania bolo primárne dosiahnuť pôvodný barokový výraz kazateľnice a jej plnohodnotnú funkciu.

„Pred pár rokmi sme sa pustili do náročnej obnovy interiéru nášho kostola. Posledná väčšia rekonštrukcia tu prebehla v 50-tych rokoch. A baroková kazateľnica je jeho výnimočný skvost. Má pre nás aj silný symbolický a duchovný význam, pretože je to miesto, odkiaľ v minulosti zaznievalo Božie slovo. Sme vďační, že sme mohli získať touto formou financie na jej obzvlášť potrebné a náročné zreštaurovanie. Práce na tomto diele sa úspešne vydarili. Veríme, že v tomto roku, keď sa dokončí zvyšná rekonštrukcia interiéru, už kazateľnicu umiestnime na pôvodné miesto, aby začala opäť plniť svoje poslanie,“ hovorí Pavol Lacko, kňaz a iniciátor prác z Rímskokatolíckej farnosti v Starej Ľubovni a dodáva: „Môžeme len povzbudiť všetkých, ktorí zvažujú podujať sa na obnovu im zvereného historického dedičstva, aby využili túto možnosť a zapojili do spoločnej snahy aj ľudí zo svojej komunity.“

Nadácia VÚB pomohla v minulosti cez hlasovaciu súťaž Poklady Slovenska zachrániť pred zubom času napríklad aj vitráže v Spišskej Kapitule, renesančnú zvonicu v podtatranskej obci Vrbov, dielo Majstra Pavla z Levoče, Leopoldovu bránu v Komárne, barokový organ v Španej Doline, historicky významný objekt Bajčiovskej veže v Oravskej Porube, vzácne stredoveké fresky v kostole sv. Žofie v Dúbravici pri Banskej Bystrici a tiež na hrade Uhrovec v okrese Bánovce nad Bebravou.

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím