Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. december 2017
0
1429

Slovenská komora architektov má 25 rokov

Gratulujeme k jubileu.
Slovenská komora architektov má 25 rokov

V priestoroch budovy pôvodnej Umeleckej besedy si Slovenská komora architektov pripomenula 25. výročie svojho vzniku. Na slávnostnom zhromaždení boli odovzdané aj pamätné listy osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o založenie tejto stavovskej organizácie, alebo sa podieľali podstatnou mierou na jej úspechoch.

(Priestor podujatia tiež nie je nezaujímavý. Tento skromný monument architektúry funkcionalizmu od architektov Alojza Balána a Jířiho Grossmanna oslávil minulý rok 90. narodeniny. Od počiatku slúžil na stretnutie slovenskej umeleckej obce, ktorú vždy tvorili aj architekti. Autori tejto stavby, po vzniku spoločného štátu Čechov s Slovákov spolu zakladali tradíciu modernej slovenskej architektúry, z ktorej sa učíme a čerpáme dodnes).

„Pred 25. rokmi skončila spoločná Česko-Slovenská púť. V dôsledku udalostí z pred štvrťstoročia vznikla aj naša komora architektov, vôbec ako prvé profesijné združenie architektov v strednej a východnej Európe“ uviedla v úvode slávnostného večera JUDr. Viera Hanuláková, riaditeľka úradu Slovenskej komory architektov, ktorá večerom i sprevádzala.

Viera Hanuláková, riaditeľka úradu
Viera Hanuláková, riaditeľka úraduFoto: Matej Kováč

Ohliadnutie späť sprostredkoval krátky film, ktorý vznikol špeciálne pre túto príležitosť. Prostredníctvom výpovedí všetkých predsedov, ktorí Slovenská komoru architektov viedli od vzniku až po súčasnosť, film mapoval míľniky činnosti Slovenskej komory architektov za uplynulé štvrťstoročie; približuje nielen históriu a pripomína dosiahnuté úspechy, ale rovnako pomenúva hlavné úlohy a aktivity komory v kontexte súčasnosti.

192
Youtube

Po ňom nasledoval príhovor predsedu Imricha Pleidela jedného z prvých zapísaných členov novovzniknutej komory a dnes jej predsedu, ktorý retrospektívne priblížil historické momenty, ktoré predchádzali založeniu komory a jej etablovaniu sa v spoločnosti.

Ako uviedol: „Už tradičná monarchia s konštitučnými prvkami i štandardná parlamentná demokracia považovali autorizovaných technikov za kľúčové osoby a odborníkov vo výstavbe. Storočná tradícia činnosti autorizovaných technikov vo výstavbe bola preťatá v roku 1951 zrušením Inžinierskej komory. Po páde socialistického režimu došlo v krátkom čase a za intenzívneho snaženia zanietených osobností k zostaveniu prípravného výboru Slovenskej komory architektov.“

Slávnostné podujatie v priestoroch Umeleckej besedy Slovenska
Slávnostné podujatie v priestoroch Umeleckej besedy SlovenskaFoto: Matej Kováč

Za všetkých predseda Imrich Pleidel vyzdvihol tých, čo sa najväčšou mierou zaslúžili o vznik našej stavovskej organizácie: prof. Ing. arch. Eduarda Kramára Dr.h.c., Ing. arch. Štefana Svetka a Ing. arch. Ivana Kočana a zo Spolku architektov Slovenska predovšetkým vtedajšieho prezidenta prof. Ing. Štefana Šlachtu CSc. a riaditeľa kancelárie PhDr. Patrika Guldana. Výrazný podiel na príprave zákona mal legislatívec a neskorší prvý riaditeľ úradu komory JUDr. Vladimír Hutta, CSc.

Ako ďalej uviedol: „Próza nasledujúcich dní v živote komory priniesla nespočetne veľa udalostí, kľúčových krokov, rozhodnutí a popri mnohých príjemných i niekoľko vážnych a neľahkých situácií. Reflexie na niektoré dnes zazneli v krátkom dokumente z úst jednotlivých predsedov, ktorí sa za 25 rokov vystriedali na predsedníckej stoličke. Určite prevládajú kroky a úspechy, ktoré nás tešia. Na poli legislatívy napríklad v autorskom zákone, kde sa podarilo definovať architektonické dielo, alebo v zákone o verejnom obstarávaní a súvisiacej vyhláške Úradu pre verejné obstarávanie, v ktorých sú komplexne upravené súťaže návrhov v oblasti architektúry, územného plánovania a inžinierskeho staviteľstva, alebo v oblasti propagácie a osvety architektúry a práce architektov medzi širokou verejnosťou, ako je napríklad náš dlhoročný úspešný projekt Cena za architektúru CE.ZA.AR, ktorý je svojím mediálnym pokrytím unikátny i za hranicami Slovenska. Významne sa tiež rozvíja naša medzinárodná spolupráca s architektonickými komorami v rámci Európskej únie prostredníctvom ACE - Architektonickej rady Európy a osobite s komorami krajín Višegrádskej štvorky a tiež prostredníctvom medzinárodnej siete na uznávanie kvalifikácie architektov ENACA, ktorú vedie Ing. Oľga Miháliková, zástupkyňa riaditeľky úradu SKA.”

Imrich Pleidel, predseda Slovenskej komory architektov
Imrich Pleidel, predseda Slovenskej komory architektovFoto: Matej Kováč

Imrich Pleidel ocenil pomoc a podporu tradičných partnerov a osobností, ktoré ich zastupovali a zastupujú – ministerstiev dopravy a výstavby, kultúry, školstva vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity a ďalších vysokoškolských inštitúcií, „súrodenca“ a súpútnika - Slovenskej komory stavebných inžinierov, Spolku architektov Slovenska, Zväzu stavebných podnikateľov a mnohých ďalších partnerov z rôznych odvetví hospodárskeho a spoločenského života, ktorí pomáhajú realizovať napĺňanie úlohy architektov v spoločnosti.

Generálna riaditeľka sekcie umenia MK SR Mgr. Zuzana Megová, PhD. vyzdvihla význam architektúry pre spoločnosť slovami: „Je pre mňa mimoriadnou cťou byť osobne pri dnešnom významnom výročí. Dovoľte mi čo najsrdečnejšie zagratulovať Slovenskej komore architektov k 25. narodeninám a zároveň sa stručne pozastaviť nad spoluprácou s ministerstvom kultúry. Slovenská komora architektov v minulosti i súčasnosti svedomito plní úlohy profesijnej organizácie, prostredníctvom svojich početných aktivít i významných členov sa venuje osvetovej činnosti a popularizácii architektonických myšlienok vo verejnosti, je výborným partnerom na dialóg o všetkých strategických témach, ktoré spájajú ministerstvo kultúry a Slovenskú komoru architektov.

Za 25 rokov dokázala svoju opodstatnenosť, kredibilitu, odbornosť i profesionalitu. Teší ma to o to viac, že aj do budúcna nás čaká veľa spoločných tém. Vizuálny smog, tvorenie a význam verejného priestoru i „hulvátske“ pokusy developerov o znásilnenie urbánnej estetiky. Ministerstvo kultúry nemá v týchto témach lepšieho partnera, ako práve komoru architektov a pevne verím, že vo vzájomnej spolupráci a koordinácii sa nám podarí odvrátiť hrozbu električkovej trate popred novú budovu Slovenského národného divadla či nastoliť konštruktívnu debatu o vizuálnom smogu v mestách.“

Zuzana Megová, generálna riaditeľka Sekcie umenia a štátneho jazyka MK SR
Zuzana Megová, generálna riaditeľka Sekcie umenia a štátneho jazyka MK SRFoto: Matej Kováč

Výkonný podpredseda ZMOSu Ing. Milan Muška vyzdvihol vo svojom príhovore činnosť Slovenskej komory architektov ako i význam spolupráce oboch organizácií v prospech tvorby kvalitnej architektúry a prostredia. A zaželal Slovenskej komore architektov, aby aj na Slovensku pribúdalo práve vďaka špičkovým slovenským architektom veľa kvalitnej architektúry, ktorej sa poteší tak oko ako i duša; i generácie, ktorým tieto diela zanecháme.

Milan Muška (ZMOS) a Viera Hanuláková
Milan Muška (ZMOS) a Viera HanulákováFoto: Matej Kováč

Na slávnostnom večere odovzdal predseda Slovenskej komory architektov pamätné listy významným osobnostiam architektúry a spoločenského života, ktoré sa zaslúžili o založenie SKA, a tým, ktorí sa za posledných 25 rokov podstatnou mierou podieľali na jej úspechoch.

Večer ukončila panelová diskusia o súčasnom smerovaní a budúcich výzvam komory, ktorú moderoval Bohdan Smieška a ktorej sa zúčastnili architekti Imrich Pleidel, Pavol Paňák, prvý podpredseda Slovenskej komory architektov a Martin Jančok, podpredsedu Slovenskej komory architektov. Členovia panelovej diskusie sa vyjadrili k témam prípravy stavebného zákona, návrhu dokumentu „Architektonická politika Slovenska“ a architektonickým súťažiam. 

Bohdan Smieška, Imrich Pleidel, Pavol Paňák a Martin Jančok pri diskusii
Bohdan Smieška, Imrich Pleidel, Pavol Paňák a Martin Jančok pri diskusiiFoto: Matej Kováč

Architekt Imrich Pleidel vyzdvihol potrebu sústredeným a širokým celospoločenským úsilím o zmenu k prístupe k tvorbe architektov, ku kultúre prostredia. Taktiež zdôraznil nutnosť prijatia zmysluplného a funkčného stavebného zákona s jasnými a prehľadnými kontúrami tak pre štátnu správu ako i architektov, stavebníkov či verejnosť. Architekt Pavol Paňák definoval zámer dokumentu „Architektonická politika Slovenska“, prečo vzniká i čo je jeho obsahom: „Je to dokument, ktorý má zvýšiť povedomie o význame architektúry. Dokument, ktorý by mal vytvoriť kvalitné podmienky pre stavebnú kultúru a kvalitnú architektúru. Je to strategický materiál, ktorý sa týka troch aktérov: štátu, samospráv a architektov. Obsahuje tri kľúčové témy: legislatívna oblasť ako napríklad podpora kvalitných súťaží, druhou je osveta a vzdelávanie a treťou je samotná kvalita architektúry ako celku.“ Architekt Martin Jančok rozprával nielen o architektonickej politike, ale aj o potrebe tvorby kvalitných súťaží a o celospoločenskom význame Ceny CE∙ZA∙AR: „Kvalitne pripravené súťaže návrhov sú pre nás momentálne významný nástroj ako vytvoriť kvalitnú architektúru.“ Diskusiu uzavrel architekt Pavol Paňák slovami: „Dejinne nemáme vo vienku vyspelú kultúrnosť. Preto musíme byť trpezliví, dôslední, denne na sebe pracovať, podporovať zdravý aktivizmus, aby sme tú kultúrnosť mali „v krvi“. Raz to určite bude, ale máme pred sebou ešte dlhú cestu.“

 

Ocenení za osobitný prínos v prospech stavovskej organizácie architektov, rozvoja architektúry a kultúry prostredia in memoriam:

Doc. Ing. arch. Dušan Ferianc, CSc.
Prof. Ing. arch. Peter Havaš, PhD.
Prof. Ing. arch. Akad. arch. Rastislav Janák
Ing. arch. Ján Kodoň
Prof. Ing. arch. Eugen Kramár, Dr.h.c.
Doc. Ing. arch. Ladislav Kušnír, PhD.
Akad. arch. Ivan Marko
Prof. Ing. arch. Akad. arch. Miloslav Mudrončík
Ing. arch. Štefan Svetko
Prof. Ing. arch. Štefan Šlachta, PhD.

Ocenení za dlhoročnú spoluprácu a osobitný prínos v prospech architektúry a kultúry prostredia

Inštitúcie:

Fakulta architektúry STU, dekanka Doc. Ing. arch. Ľubica Vitková, PhD.
Ministerstvo dopravy a výstavby SR, štátny tajomník JUDr. Peter Ďurček
Ministerstvo kultúry SR, generálna riaditeľka sekcie umenia Mgr. Zuzana Megová, PhD.
Slovenská komora stavebných inžinierov, predseda SKSI, Prof. Dip.- Ing. Dr. Vladimír Benko, PhD.
Spolok architektov Slovenska, prezident, Ing. arch. Juraj Hermann
Úrad pre verejné obstarávanie, predseda úradu JUDr. Miroslav Hlivák
Združenie miest a obcí Slovenska, výkonný podpredseda Ing. Milan Muška
Zväz stavebných podnikateľov Slovenska, prezident Ing. Pavol Kováčik, PhD., MBA

Prípravný výbor SKA:

Ing. arch. Peter Beňuška
Ing. arch. Michal Bogár
Ing. arch. Dušan Čupka
Ing. arch. Vladimír Fajčík
Ing. arch. Peter Holý
Ing. arch. Dušan Kostovský
Ing. arch. Pavol Mrázek
Ing. arch. Jozef Ondriaš
Ing. arch. Peter Poradovský
Ing. arch. Jozef Struhař
Ing. arch. Ľudovít Urban

Predsedovia:

Ing. arch. Ivan Kočan
Prof. Ing. arch. Peter Pásztor, PhD.
Doc. Ing. arch. Branislav Somora, PhD.
Ing. arch. Peter Bouda
Ing. arch. Juraj Šujan
Ing. arch. Imrich Pleidel

Ostatné významné osobnosti:

Ing. arch. Martin Drahovský
Prof. Ing. arch. Peter Gál, PhD.
PhDr. Patrik Guldan
Doc. Ing. arch. Akad. arch. Ivan Gürtler
Ing. arch. Vladimír Hrdý
JUDr. Vladimír Hutta, CSc.
Doc. Ing. arch. Václav Kohlmayer, PhD.
Ing. arch. Jan Komrska, CSc.
Prof. Ing. arch. Bohumil Kováč, PhD.
Ing. arch. Bohuslav Kraus
Ing. arch. Marta Kropiláková
Ing. arch. Ivan Masár
Ing. arch. Rudolf Melčák
Ing. Oľga Miháliková
Ing. arch. Ferdinand Milučký
Ing. arch. Štefan Moravčík
Ing. arch. Pavol Paňák
Prof. Ing. arch. Akad. arch. Ivan Petelen, PhD.
Ing. arch. Ľubomír Závodný
Mgr. Eva Martanovičová

Krajšia časť úradu Komory...
Krajšia časť úradu Komory...Foto: Matej Kováč
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím