Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
24. marec 2022
0
239

V Prahe sa otvorí najväčšie Retro múzeum v Česku

Štvrté poschodie obchodného domu Kotva ožije dizajnom z 70. a 80 rokov, nebude chýbať expozícia o disente.
V Prahe sa otvorí najväčšie Retro múzeum v Česku

 

V Prahe vzniká unikátny múzejný projekt. Najväčšie Retro múzeum v Českej republike si dáva za cieľ zmapovať design, trendy aj bežný život v 70. a 80. rokoch minulého storočia v Československu. Nápaditým a atraktívnym spôsobom chce priblížiť vtedajšiu dobu mladšej generácii a do svojho programu zaradí aj expozíciu vysvetľujúcu fungovanie disentu či komunistickej propagandy. Retro múzeum Praha bude od druhej polovice mája 2022 možné navštíviť v obchodnom dome Kotva zo 70. rokov a bude mu venované celé 4. poschodie s rozlohou viac ako 2 000 metrov štvorcových. Zobrazí zhruba 12 000 unikátnych predmetov, z ktorých bola väčšina získaná pomocou národnej zbierky v roku 2018. Podporiť Retro múzeum Praha môže tiež verejnosť prostredníctvom zbierky na hithit.cz. Získané financie pomôžu dokončiť projekt a vdýchnuť dobovým predmetom nový život.

Retro múzeum Praha sa sústredí na 70. a 80. roky dvadsiateho storočia. Výstava nechce minulý režim pripomínať idealizovane alebo nostalgicky, zachytáva život vo vtedajšom Československu vo všetkých jeho podobách. Autori venujú zvláštny priestor témam komunistickej propagandy alebo disentu, ktoré poňali edukatívne.

„Rádi bychom mladším generacím přiblížili tuto dobu a starším generacím připomněli, jaké to bylo žít v Československu 70. a 80. let. Věříme, že muzeum bude pro návštěvníky zajímavé a svojí interaktivitou i svým způsobem jedinečné,“ vysvetľuje Robert Vůjtek, predseda spolku Art Salon S. Ten má za sebou viac ako štyri desiatky úspešných výstav v Prahe aj vo zvyšku republiky a stojí za dobovými výstavami Retro 70. a 80. rokov alebo Retro bijak v Tancujúcom dome.

Druhú šancu v novom múzeu dostanú predmety, ktoré sa mnohokrát strácajú v prepadlisku dejín, hoci o histórii môžu mnohé vypovedať. V depozitári budúceho múzea je uložených už 12 000 exponátov - predmetov z každodenného života, tak unikátnych exemplárov, ktoré boli získané na  aukciách či na základe národnej zbierky z roku 2018. Nové uplatnenie nájdu na najvyššom poschodí obchodného domu Kotva. Architektonicky cenenú budovu, ktorá je dnes kultúrnou pamiatkou, navrhli významní architekti Věra a Vladimír Machoninovi v 70. rokoch. Retro múzeum tak návštevníkov prenesie do doby otvorenia obchodného domu.

Na ojedinelú prezentáciu bývania, obliekania, stravovania a trávenia voľného času v normalizačnom Československu sa už pripravuje viac ako 2 000 metrov štvorcových. „Věříme, že právě zachycením každodennosti přiblížíme tuto dobu i těm, kteří ji nezažili,“ dodáva Robert Vůjtek. Zámerom múzea je okrem ukážok dobového designu aj priblíženie atmosféry vtedajšej doby.

Retro múzeum tiež spúšťa zbierku na hithit.cz, kde môžu ľudia, ktorí zdieľajú nadšenie z tohto výnimočného projektu, prispieť na jeho dokončenie. Prispievatelia si môžu zakúpiť vstupenku pre seba či celú rodinu, získať interaktívnu retro hru pre deti či plášť predavačky OD Kotva zo 70. rokov. A tiež návštevnícke výhody, od predplatného po možnosť súkromnej komentovanej prehliadky, vrátane nahliadnutia do technického zázemia obchodného domu Kotva.

Otvorením Retro múzea Praha v 2. polovici mája tohto roku chcú autori nielen prispieť k udržaniu odkazu československého designu. Realizáciou projektu vznikne aj pätnásť nových pracovných miest vhodných najmä pre osoby s handicapom. Uplatnenie znevýhodnených osôb na trhu práce sa spolok snaží podporovať dlhodobo.

Viac informácií sa dozviete na www.retromuzeumpraha.cz
Odkaz na zbierku na hithit.cz: www.hithit.cz/retromuzeumpraha



Retro múzeum Praha prevádzkuje spolok Art Salon S založený v roku 2014. Pod vedením predsedu Roberta Vůjtka má spolok za sebou realizáciu viac ako 40 úspešných výstav v ČR. Predstavil dobové výstavy ako Retro 70. a 80. rokov, Retro hračky za socíku, Retro zima za socíku alebo Retro bijak, organizoval retrospektívu Bořka Šípka, výstavu Memories Roberta Vana aj niekoľko výstav Káji Saudka.

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím