Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
30. marec 2022
0
404

Centrálny pamätník pre desaťtisíce obetí pandémie bude stáť v blízkosti najväčšej slovenskej nemocnice

Podoba pamätníka vzíde z pripravovanej výtvarno – architektonickej súťaže, ktorá bude vyhlásená v najbližších mesiacoch.
Centrálny pamätník pre desaťtisíce obetí pandémie bude stáť v blízkosti najväčšej slovenskej nemocnice

Na Slovensku pribudne pamätník, ktorý iniciujú priami pozostalí po 23-tisíc zosnulých obetiach Covid-19. Mesto Bratislava, občianske združenie Skutočné obete a Metropolitný inštitút Bratislavy uzavreli partnerstvo, aby spoločne zrealizovali pamätník pre obete pandémie. Podpis Memoranda o spolupráci na realizácii centrálneho Pamätníka obetiam pandémie je prvým krokom, nasledovať bude výtvarno-architektonická súťaž na umelecké dielo pri Nemocnici Ružinov a jazere Rohlík. Cieľom súťaže, ktorá bude vyhlásená v najbližších mesiacoch je nájsť partnera pre vytvorenie kvalitného súčasného diela / inštalácie vo verejnom priestore. Súťaž sa uskutoční vo formáte "design & build", čo znamená, že víťaz zabezpečí spolu s návrhom aj realizáciu diela.

Časový plán súťaže:

  • 1-2Q 2022: príprava súťaže
  • 2-3Q 2022: priebeh súťaže
  • 4Q 2022: vyhodnotenie, rokovanie s víťazom, dopracovanie návrhu
  • 1Q 2023: 2Q 2023 realizácia pamätníka
  • 3Q 2023: slávnostné odhalenie pamätníka

Podrobnosti k súťaži a výstavbe budú zverejnené na webe občianskeho združenia Skutočné obete a na stránke Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Doposiaľ na Slovensku podľahlo koronavírusu viac ako 23 000 tisíc ľudí, no obeťami pandémie sú i ďalšie tisícky pacientov, ktorí zomreli pre obmedzenie bielej medicíny a sťaženému prístupu k zdravotnej starostlivosti. Vďaka projektu budú mať zosnulí na Slovensku dôstojný pamätník celonárodného významu.

"Toto dielo bude venované obetiam Covidu-19 a ich najbližším. V širšom kontexte sú však obeťami aj všetci tí, ktorí mali a majú pandémiou vážne obmedzený život. Na Slovensku neexistuje rodina, ktorá by pandémiou nebola zasiahnutá. Je to pamätník tragédie tejto doby a mnohých spoločenských, politických i osobných zlyhaní,“  hovorí jedna zo zakladateliek OZ Skutočné obete Lenka Straková. "Intenzívne prežívame súčasné obdobie, nepamätáme si našu spoločnosť tak rozpoltenú, rozhádanú, plnú zloby a napätia. Veríme, že realizácia tohto umeleckého diela nám zároveň pripomenie, akí sme krehkí, zraniteľní a jeden od druhého závislí. Ako veľmi potrebujeme vzájomnú pomoc a solidaritu. Pamätník bude slúžiť pre nasledujúce generácie a bude miestom konaní oficiálnych spomienkových podujatí. Zároveň veríme, že bude symbolom správnej interpretácie týchto tragických udalostí. Nikdy nesmieme zabudnúť,“  dodala Straková.

Pamätník bude stáť v mestskej časti Ružinov pri Ružinovskom jazere, známym pod názvom Rohlík. Ide o pokojnú a tichú lokalitu, ktorá je ľahko dostupná z centra mesta. V tesnej blízkosti sa nachádza Nemocnica Ružinov, ktorá je súčasťou Univerzitnej nemocnice Bratislava, najväčšieho zdravotníckeho zariadenia na Slovensku. Lokalitu ohraničuje Ružinovská poliklinika. Pamätník tak bude stáť v tesnej blízkosti zdravotníkov v prvej línii. Ide o pozemky hlavného mesta v okolí jazera Rohlík, ktoré prejdú komplexnou revitalizáciou podľa návrhu architektov podľa zadania z dielne MIB.

Lokalita umiestnenia Pamätníka obetiam pandémie Covid-19 prejde spolu s jazerom Rohlík komplexnou obnovou.
Lokalita umiestnenia Pamätníka obetiam pandémie Covid-19 prejde spolu s jazerom Rohlík komplexnou obnovou.
Jazero Rohlík
Jazero Rohlík

"Súťaž do procesu vždy vnáša aj dôležitú odbornú a spoločenskú diskusiu, aké dielo by malo v danom území vzniknúť, vďaka tomu získame pre pamätník obetiam covidu ten najkvalitnejší návrh.  Verejnú odbornú súťaž na dielo vo verejnom priestore sme nemali na Slovensku niekoľko rokov, preto verím, že si túto tému umelci a umelkyne osvoja a zapoja sa svojimi návrhmi, aby pamätník čo najlepšie reagoval na tému aj prostredie, v ktorom bude stáť,“ povedal Ján Mazúr, riaditeľ Metropolitného inštitútu Bratislavy. 

OZ Skutočné obete vlani na jeseň odštartovalo okrem výstavby centrálneho Pamätníka aj projekt Živé pietne miesta. Keďže pandémia zasiahla celé územie krajiny, naprieč Slovenskom vysádzajú v spolupráci so samosprávami výnimočné spomienkové lipy. Stromy, ktoré symbolicky žijú a dýchajú na pamiatku zosnulých obetí, už vysadili v Banskej Bystrici, v Žiline, Púchove, ďalej v Košiciach, Michalovciach, Zlatých Moravciach, obci Lúčka a Kamenica nad Cirochou, Nových Zámkoch, v Poltári, Lučenci, vo Zvolene, v areáli spoločnosti Slovnaft v Bratislave a pokračujú opäť na jar tohto roka v ďalších mestách a obciach.

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím