Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
29. apríl 2020
0
299

Česká cena za architektúru 2019 - všetky prihlásené diela zverejnené na stránke súťažnej prehliadky

Do 5. ročníka Českej ceny za architektúru sa prihlásilo 192 realizácií
Česká cena za architektúru 2019 - všetky prihlásené diela zverejnené na stránke súťažnej prehliadky

Všetky prihlásené diela si môžete pozrieť na stránke Českej ceny za architektúru. Realizácie dokončené v priebehu posledných rokov vytvárajú zaujímavú mozaiku reprezentujúcu dianie v oblasti architektúry u našich západných susedov.

 

Medzinárodná odborná porota z nich vyberie užší okruh nominovaných. Aké realizácie postúpili do užšieho výberu sa verejnosť dozvie koncom mája. Najvyššie ocenenie, teda Finalista ČCA a držiteľ Hlavnej ceny ČCA budú vyhlásené na slávnostnom galavečere 24. novembra. Udelené budú taktiež Ceny za výnimočný počin, ktorých výber uskutočňuje Akadémia a Grémium ČCA, a Ceny partnerov.

Do súťažnej prehliadky Českej komory architektov sa tento rok mohli prihlásiť diela realizované na území Českej republiky v priebehu rokov 2015 až 2019. Viac ako polovica realizácií (108) bola dokončená v minulom roku, štyri pätiny za posledné dva roky (153). Podobne ako v predchádzajúcich ročníkoch, prevládajú novostavby nad rekonštrukciami a predstavujú približne tri pätiny z prihlásených projektov (117). Aj tento rok sa potvrdzuje, že dôležitou súčasťou výstavby v Českej republike zostáva bývanie, aj keď počet prihlásených stavieb určených pre bývanie priebežne klesá. V aktuálnom ročníku CCA tvoria rodinné a bytové domy, rezidenčné komplexy, chaty a chalupy dve pätiny prihlásených diel (77). Katalóg všetkých prihlásených realizácií je voľne prístupný na webe súťažnej prehliadky.


Prevažujú súkromné ​​investície, medzi verejnými stavbami sú aj realizácie, ktoré vzišli zo súťaže

Za viac ako dvoma tretinami projektov (133) stoja súkromní investori. Pomer verejného obstarávania však tento rok vzrástol (59), tradične je pri nich výraznejší podiel rekonštrukcií, ktoré tvoria skoro polovicu (29). Päť stavieb, prihlásených do tohtoročnej súťažnej prehliadky, vzišlo z architektonickej súťaže s potvrdením regulárnosti od Českej komory architektov (oproti minuloročným siedmim). Medzi spomínanú päticu patrí Pamätník Jána Palacha v mestečku Všetaty / MCA atelier (súťaž v roku 2016), Hasičská zbrojnica a zázemie technických služieb v Líbezniciach / EHL & Koumar ARCHITEKTI (súťaž v roku 2017), Základná škola Amos pre obce Psáry a Dolné Jirčany / SOA architekti (súťaž v roku 2013), Nová radnica Prahy 7 / Atelier bod architekti (súťaž v roku 2016) a Archeopark Mikulčice / M & P Architekti - Krajinářská architektúra (súťaž v roku 2009).


Tretina diel zrealizovaných v Prahe

Z prihlásených realizácií vznikla tretina v Prahe (58), čo je oproti predchádzajúcemu ročníku mierny pokles. Prepad zaznamenalo aj druhé najväčšie mesto - Brno, ktoré reprezentujú len tri prihlásené stavby. Z krajov výrazne vedie pred ostatnými v počte projektov uchádzajúcich sa o ocenenie rovnako ako vlani Stredočeský kraj (36, v roku 2019 "len" 27). Celkovo sú v regiónoch postavené dve tretiny diel.


Projekty pre bývanie tvoria takmer polovicu prihlásených realizácií

Typologicky tvoria dve pätiny prihlásených stavieb (77) projekty pre bývanie, rovnako ako v predchádzajúcom ročníku prehliadky. Zvyšné tri pätiny sú pestrou skladbou realizácií, medzi ktorými nechýbajú administratívne a firemné budovy(21), školské a vzdelávacie zariadenia (18), verejné priestranstvá (12), kultúrne a spoločenské zariadenia (9), stavby pre služby a obchod (9), hotely a reštaurácie (9), verejné budovy (7), pamätníky (7), zdravotnícke zariadenia (6), dopravné stavby (6), rozhľadne a vyhliadky (5), športové stavby (4, oproti vlaňajším 9) alebo sakrálne stavby (4)


Realizácia trvá v priemere tri roky

Zaujímavý je údaj o priemernej dĺžke realizácie stavieb (od projektu po dokončenie) prihlásených do aktuálneho ročníka prehliadky, ktorá o pár dní presahuje 3 roky.

 

Medzinárodná odborná porota aj so slovenskou účasťou

Prácu architektov bude hodnotiť sedem erudovaných zahraničných expertov. Porotcov ČCA sme predstavili v tomto článku. Je medzi nimi krajinný architekt, urbanista a akademik Henri Bava (Francúzsko), spoluzakladateľ ateliéru Agence Ter pôsobiaceho v Paríži, Karlsruhe, Šanghaji a Los Angeles. Zameriava sa na tvorbu v oblasti architektúry, urbanizmu a krajinnej architektúry v pestrých projektoch parkov, verejných priestranstiev, alebo územných plánov. Ďalšou členkou poroty je architektka Alessandra Cianchetta (Veľká Británia), pôsobiaca vo vlastných ateliéroch, sídliacich v Londýne a Paríži. Ateliér sa zameriava na revitalizáciu mestských plôch a navrhovanie kultúrnych a administratívnych objektov. Cianchetta je tiež aktívna v akademickej sfére. V porote ČCA ďalej zasadá architektka Jeanne Dekkers (Holandsko), ktorá vedie v Delfte vlastný ateliér pracujúcim na širokej škále projektov. Ateliér sa venuje navrhovaniu vzdelávacích zariadení, objektov pre bývanie, interiérovému dizajnu vrátane dizajnu nábytku, ale aj územným plánom. Dekkers je veľmi aktívna v akademickej aj odbornej sfére, venuje sa tiež publikačnej činnosti. Členkou poroty je ďalej architektka a teoretička Gillian Horn (Veľká Británia), ktorá sa aktuálne pracuje v akademickej sfére a venuje sa výskumej činnosti. Súčasne je hlavnou prispievateľkou magazínu Royal Institute of British Architects (RIBA). Do minulého roka pôsobila (po dobu 15 rokov) v ateliéri Penoyre & Prasad. Ďalší z porotcov, architekt Csaba Nagy (Maďarsko), pôsobí vo vlastnom ateliéri Archikon Architects. Budapeštiansky ateliér má široký záber - rekonštrukcie a novostavby verejných, komerčných, rezidenčných a priemyselných budov. Nagy je aktuálne členom predstavenstva maďarskej asociácie architektov. V odbornej porote ďalej zasadá architekt Štefan Polakovič (Slovensko), spoluzakladateľ ateliéru GutGut, ktorého realizácia boli na Slovensku ocenené cenou ARCH, Cenou Dušana Jurkoviča a štyrikrát Cenou za architektúru CE-ZA-AR. Polakovič je tiež spoluzakladateľom úspešného bratislavského festivalu DAAD. Výpočet sedemčlennej poroty uzatvára architekt Jeroen van Schooten (Holandsko) pôsobiaci vo vlastnom ateliéri V Architectuur, sídliacom v Amsterdame. Okrem architektonickej praxe aktívne pôsobí v rámci profesijných združení.


Diela prihlasovali architekti a nominovali odborníci

Svoje práce mohli do súťaže prihlásiť nielen sami autori, ale tiež navrhnúť členovia Akadémie Českej ceny za architektúru. O ocenenie sa mohli uchádzať aj diela prihlásené do predchádzajúcich ročníkov, okrem tých, ktoré sa v nich dostali medzi užší okruh nominovaných. Túto možnosť architekti využili v tomto ročníku viac než v minulosti. Podrobnejšie zoznámenie s jednotlivými projektmi prinesie katalóg nominovaných projektov a následné výstav.

Výsledky minulého ročníka Českej ceny za architektúru si môžete pozrieť tu.

Zdroj ČKA

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím