Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. február 2022
0
133

Česká cena za architektúru 2022 vyhlásená

Česká komora architektov vyhlásila 7. ročník Českej ceny za architektúru. Slovensko má už tradične zastúpenie v medzinárodnej odbornej porote.
Česká cena za architektúru 2022 vyhlásená

 

Česká komora architektov vyhlásila 7. ročník Českej ceny za architektúru. Súťažná prehliadka je otvorená architektonickým realizáciám postaveným na území Českej republiky za posledných päť rokov. Architekti do nej môžu svoje diela prihlasovať do 10. apríla 2022.

Už tradične kredit Českej ceny za architektúru podporuje prestížna sedemčlenná medzinárodná porota. Význam Českej ceny za architektúru je okrem iného v celoročnej
a regionálnu propagáciu architektúry. Prihlasovanie prebieha formou on-line formulára a nie je spojené so žiadnymi nákladmi zo strany súťažiacich architektov. Výsledky budú vyhlásené na slávnostnom galavečeri, ktorý sa uskutoční v novembri 2022. Generálnym partnerom prehliadky zostáva už štvrtý rok spoločnosť CENTRAL GROUP.

„Je nám potešením, že ako najväčší rezidenčný staviteľ môžeme byť aj tento rok generálnym partnerom takej prestížnej súťaže, akou je Česká cena za architektúru organizovaná Českou komorou architektov. Je potrebné, aby v Česku vznikali nové moderné stavby, bez nich sa spoločnosť neposúva. A kvalitná architektúra je tým, čo tieto stavby povyšuje nad priemer a dáva im veľkú pridanú hodnotu,“ hovorí zakladateľ a šéf Central Group Dušan Kunovský.

O výsledkoch bude rozhodovať medzinárodná odborná porota, ktorá v prvom kroku do konca mája 2022 vyselektuje užší okruh nominovaných diel. Z tohto počtu následne v septembri vyberie zhruba 5 až 10 prác, ktorým bude udelené čestné označenie Finalista ČCA, a z ktorých zvolí držiteľa hlavnej ceny. Udelená bude tradične aj cena za výnimočný počin, ktorej výber vykonáva Akadémia a Grémium ČCA, a ceny partnerov,  laureátov  ktorých navrhujú partneri ceny. Výsledky posledného ročníka si môžete pozrieť tu, nominácie napríklad tu.

Medzinárodná odborná porota

Prácu českých architektov bude tradične hodnotiť sedem erudovaných zahraničných expertov.
Sú nimi architekt Ueli Brauen (Švajčiarsko), architektka Katalin Csillag (Maďarsko), architekt a urbanista Patrick Koschuch (Holandsko), architekt Pavol Mikolajčák (Slovensko, Taliansko), architektka, urbanistka a akademička Marialessandra Secchi (Taliansko), architektka, urbanistka a akademička Els Verbakel (Belgicko, Izrael) a krajinárska architektka a akademička Kathrin Volk (Nemecko).

Kto sa môže do Českej ceny za architektúru prihlásiť?

Do súťažnej prehliadky, ktorá zámerne nemá stanovené žiadne kategórie, môžu v roku 2022 autori prihlásiť svoje diela realizované na území Českej republiky za posledných päť rokov. Ide teda o dokončené stavby postavené od januára 2017 do decembra 2021. Z prihlásenia do súťaže sú pritom vylúčené tie diela, ktoré sa v minulom i predminulom ročníku dostali do užšieho okruhu nominácií. Architekti môžu svoje realizácie vložiť do jednoduchého on-line formulára. Na rok 2022 Česká komora architektov chystá rovnako ako v predchádzajúcich ročníkoch regionálne akcie spojené ako s prezentáciou finalistov ročníka 2021, tak s budúcimi nominovanými dielami na rok 2022.

Akadémia České ceny za architektúru

Okrem diel, ktoré prihlásia autori sami, môže iniciovať prihlásenie pozoruhodných stavieb aj Akadémia Českej ceny za architektúru. V jej gescii je tiež nominácia na výnimočný počin v oblasti architektúry.

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím