Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
25. máj 2017
0
349

Začína sa s revitalizáciou Námestia slobody

Hlavné mesto začína s revitalizáciou Námestia slobody, ktoré je dlhodobo v dezolátnom stave. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal podpísal zmluvu o spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto a občianskym združením Dobré m(i)esto, založeným Nadáciou HB Reavis, ktoré v spolupráci s mestom zabezpečí potrebné práce pri revitalizácii územia. Revitalizácia je rozdelená na dve etapy, pričom druhá etapa bude podliehať verejnej súťaži. S postupnou realizáciou sa začne už v najbližšom období a ukončená by mala byť do konca roka 2018.
Začína sa s revitalizáciou Námestia slobody

„Námestie slobody je jedným z najdôležitejších verejných priestorov Bratislavy a stav, v akom sa už dlhodobo nachádza, je dezolátny. Preto sme sa rozhodli tento priestor komplexne revitalizovať a som rád, že sem po rokoch opäť vrátime život,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Hlavné mesto túto revitalizáciu plánuje dlhodobo a v rozpočte na tento rok na ňu vyčlenilo 120-tisíc eur. Ide o finančne náročný projekt, mesto preto prijalo ponuku Nadácie HB Reavis, ktorá bude prostredníctvom svojho občianskeho združenia na projekte participovať, aj v spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto. Hlavným cieľom je etapovitý proces komplexnej revitalizácie Námestia slobody, čomu sa partneri zaviazali v zmluve o spolupráci.

„Vnímame bolestivé miesta Bratislavy, preto sme sa rozhodli pomôcť magistrátu, Starému Mestu, ale najmä všetkým Bratislavčanom, aby mali Námestie slobody, ktoré bude dobrým, bezpečným, dôstojným a príjemným miestom plným zelene,“ uviedol Jakub Gossányi, Head of Development HB Reavis Slovakia.

Projekt je rozdelený na dve etapy. Prvá etapa je zameraná na sériu aktivít, ktoré ešte v tomto roku zlepšia stav námestia, pričom ide o prípravné práce zamerané na čistotu, bezpečnosť a úpravu zelene. Medzi nimi napríklad oprava existujúcej dlažby, dodanie nových odpadkových košov, výmena poškodených krytov žiariviek verejného osvetlenia, ako aj náter stĺpov či očistenie odvodňovacích rigolov, strihanie krovín, odstránenie buriny a ďalšie.

Súčasťou prvej etapy je aj príprava podkladov pre verejnú súťaž na ideový urbanistický návrh Námestia slobody spoločne s riešením fontány Družba. „Je to najväčšia fontána v Bratislave a od roku 2007 je nefunkčná. Návrh riešenia určí verejná súťaž a do toho času ju vyčistíme od grafitov a buriny,“ dodal primátor. Cieľom je pretvoriť jedno z najväčších a najznámejších námestí v Bratislave, zlepšiť jeho súčasný stav a vytvoriť príjemný verejný priestor.

Druhá etapa bude verejná súťaž na ideový urbanistický návrh Námestia slobody, ktorá bude otvorená nielen skúseným architektom, ale aj študentom architektúry. Súťaž by mala poskytnúť stručný a jasný ideový koncept celého námestia s cieľom aktívneho a trvalého oživenia priestoru vrátane fontány, nástupného schodiska a miesta, kde v minulosti stála socha K. Gottwalda.

Občianske združenie Dobré m(i)esto, založené Nadáciou HB Reavis, sa rozhodlo podať pomocnú ruku v procese revitalizácie, ktorého výsledkom má byť realizácia celkového konceptu víťazného návrhu. „Na podporu celého procesu revitalizácie a následne projektu úpravy námestia, ktorý vzíde z verejnej súťaže, prispejeme sumou 500-tisíc eur. Už v tomto roku prebehne séria aktivít v spolupráci s magistrátom a Starým Mestom, aby sme sa za jedno z najväčších námestí v hlavnom meste nemuseli hanbiť. Bratislavčania si zaslúžia príjemný a funkčný verejný priestor,“ dodáva Jakub Gossányi.

„Námestie slobody je ikonickým verejným priestorom nielen pre Bratislavčanov, ale pre všetkých, ktorí si pamätajú udalosti spojené s týmto námestím. Preto vítam jeho obnovu. Po jej ukončení získajú obyvatelia jedinečný priestor aj na aktivity, ktoré potrebujú väčšiu plochu na svoju realizáciu. V mene všetkých Staromešťanov držíme úspešnej obnove palce a sme pripravení pomôcť,“ povedal starosta mestskej časti Staré Mesto Radoslav Števčík.

Hlavné mesto čiastočne s revitalizáciou už začalo v marci tohto roka, a to obnovou aleje stromoradia pri Úrade vlády SR, kde bolo viac ako 40 stromov v zlom stave a bola nevyhnutná ich obnova. Staré a poškodené stromy nahradilo 53 mladých a vzrastlých jaseňovcov metlinatých, ktoré sú typovo najvhodnejšie do mestského prostredia. Táto obnova bola súčasťou projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy.

 

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím