Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
21. február 2016
0
1146

Po 3D tlači už aj 4D tlač, pozrime sa čo to je

Tím vedcov z Wyssovho inštitútu biologicky inšpirovaného inžinierstva pri Harvardovej univerzite vyvinul novú technológiu 3D tlače na mikroúrovni, do ktorej pridal ako štvrtú dimenziu - zmeny formy v čase.
Po 3D tlači už aj 4D tlač, pozrime sa čo to je

Tím vedcov z Wyssovho inštitútu biologicky inšpirovaného inžinierstva pri Harvardovej univerzite vyvinul novú technológiu 3D tlače na mikroúrovni, do ktorej pridal ako štvrtú dimenziu čas. Vedci čerpali inšpiráciu z prírodných štruktúr, konkrétne z botaniky. Podobne ako rastliny menia svoju podobu v priebehu času a v súlade s ekologickými podnetmi, aj nový 4D tlačený hydrogél pozostáva z kompozitných štruktúr, ktoré menia tvar po ponorení do vody.

Podľa Jennifer Lewisovej, hlavnej autorky štúdie zverejnenej v časopise Nature Materials, táto práca predstavuje značný pokrok v oblasti programovateľných materiálov, umožnený multidisciplinárnym prístupom.

Nový materiál napodobňuje zmeny tvaru, ku ktorým dochádza v rôznych častiach rastliny, ako sú úponky, listy či kvety, v reakcii na environmentálne podnety, ako je vlhkosť či teplota. Ako príklad možno spomenúť tzv. termonastie tulipánov, ktorých kvety sa otvárajú a zatvárajú podľa teploty.

4D tlačený hydrogélový kompozit obsahuje celulózové vlákna, ktoré umožňujú zmenu tvaru. Táto substancia po ponorení do vody môže napučať, ale vďaka anizotropnému charakteru celulózových vlákien iba po dĺžke (to je aj dôvod, prečo môžeme ľahšie rozťať drevo pozdĺž vlákna ako naprieč ním). Tím vypracoval proprietárny matematický algoritmus, ktorý predpovedá, ako musí byť objekt 4D tlačený, aby po ponorení do vody dosiahol požadovaný tvar. Matematický model určuje tlačovú dráhu potrebnú na dosiahnutie požadovaného tvaru  pri transformačnej reakcii.

Na demonštráciu Lewisová a jej kolegovia vytlačili štruktúry podobné kvetom orchideí, do ktorých pridali fluoreskujúcu farbu, aby kvety efektne svietili.

59997
Vimeo

Kompozitný atrament, ktorý tím používa, prúdi okolo tlačovej hlavy ako tekutina, ale po vytlačení rýchlo stuhne. Použiť možno rôzne hydrogélové materiály, čo má za následok rozličné správanie v reakcii na podnety. Takisto vlákna celulózy sa dajú nahradiť podľa výberu iným anizotropným plnivom vrátane vodivých plnív.

Nová metóda 4D tlače môže nájsť uplatnenie v oblasti inteligentných textílií, mäkkej elektroniky, biomedicínskych prístrojov či tkanivového inžinierstva pri vývoji náhradných orgánov.

Zdroj: Itnews, wyss.harvard.edu

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím