Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. september 2015
0
531

V 3D tlači tlačíme už sklo

Ved­com z Mas­sa­chu­setts In­sti­tu­te of Tech­no­lo­gy sa po­da­ri­lo no­vým tech­no­lo­gic­kým pos­tu­pom for­mo­vať sklo. Po­čas expe­ri­men­tov zo­hria­li zá­sob­ník 3D tla­čiar­ne na tep­lo­tu 1037 °C. Z ne­ho nás­led­ne vy­tlá­ča­li sklo po­hyb­li­vým me­cha­niz­mom cez ho­rú­cu dý­zu.
V 3D tlači tlačíme  už sklo

Sklo, pri­po­mí­na­jú­ce far­bou aj kon­zis­ten­ciou hus­tý med, tes­ne po na­ne­se­ní na substrát zme­ni­lo svoj tvar. Vý­sled­kom bo­li zlo­ži­té tva­ry a kom­po­zí­cie, kto­ré by v bu­dúc­nos­ti moh­li po­su­núť sklár­ske od­vet­vie na no­vú, do­po­siaľ nep­re­bá­da­nú úro­veň.

Tiež sa zis­ti­lo, že rôz­ny­mi spô­sob­mi vrstve­nia sk­la mož­no do­sa­ho­vať cie­le­né for­my lo­mu a od­ra­zu svet­la. V prí­pa­de, že by sa zmen­ši­li trys­ky 3D tla­čiar­ne a do­ká­za­lo by sa pra­co­vať aj s jem­ný­mi de­tail­mi, moh­li by sa zo sk­la vy­tvá­rať zlo­ži­té tva­ry, kto­ré by pris­pe­li k rých­lej­šej ko­mu­ni­ká­cii cez op­tic­ké vlák­na.

26578
Youtube

Tá­to tech­no­ló­gia by moh­la náj­sť svo­je vy­uži­tie v prie­my­sel­nom či vý­rob­nom pros­tre­dí. Dô­le­ži­tú úlo­hu by moh­la zoh­rať do­kon­ca aj pri vý­ro­be a zvy­šo­va­ní vý­ko­nu so­lár­nych pa­ne­lov. Ne­vý­ho­dou 3D tla­čiar­ne je však mo­men­tál­ne to, že nie je schop­ná sa­ma ta­viť skle­ný ma­te­riál. Roz­ta­ve­né sklo sa mu­sí pre­ná­ša do jej zá­sob­ní­ka zo sklár­skej pe­ce.

Zdroj: Itnews, En­gad­get

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím