Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. september 2022
0
45

Michal Gabriel: Privátní monumenty

White & Weiss Gallery otvára jesennú sezónu výstavou významného českého sochára.
Začiatok8.9.2022
13:00
Koniec21.10.2022
18:00
MiestoWhite & Weiss Gallery
AdresaGrösslingová 50,
Bratislava,
Slovensko
Druh podujatiaVýstava
KontaktWhite & Weiss Gallery
gallery@whiteweiss.com

Do Bratislavy sa vracia po 6 rokoch – v roku 2016 bol jeho cyklus „Jogínky“ prvou výstavou v novovzniknutej White & Weiss Gallery. Výstava „Privátní monumenty“ predstaví jeho subtílnejšiu tvorbu, ktorá vychádza z pôvodných náčrtov objektov väčších rozmerov.

Gabrielove sochy sa často rodia z objavu formy diela počas procesu jeho tvorby. Málokedy príde s vopred premysleným konceptom, ktorý potom realizuje v materiáli. Jeho veci sa zvyčajne pomaly liahnu z neurčitosti, pričom každá tvorivá fáza inšpiruje ďalšiu. Socha neustále nachádza nielen svoju vonkajšiu formu, ale aj svoj význam a až následne svoje meno. Ako keby sa vynárala z podvedomia a nevedomia a až po jej dokončení bolo možné rozlúštiť jej podstatu.

Michal Gabriel (nar. 1960 v Prahe) vzišiel z umeleckej skupiny Tvrdohlaví, jedného z najvýraznejších a najsvojráznejších združení českých umelcov. Študoval sochárstvo na Akadémii výtvarných umení v Prahe, je držiteľom Ceny Jindřicha Chalupeckého a v roku 2009 bol vymenovaný za profesora. Od roku 1998 vedie ateliér figurálneho sochárstva na Fakulte výtvarných umení VUT v Brne, v rámci ktorého vytvoril unikátny ateliér digitálneho sochárstva. Mnohé z jeho voľných diel sú už dnes považované za ikonické príklady umenia svojej doby a výrazne poznačili verejný priestor. Realizoval napríklad monumentálnu bránu Veľtržného paláca v Prahe, sochu okrídleného leoparda nad vstupom do Kancelárie prezidenta republiky na Pražskom hrade, sochu štyroch koní pre vodnú kaskádu v Dejviciach alebo interiér pavilónu indonézskej džungle v pražskej ZOO a v tomto roku aj technologicky unikátny nerezový pamätník Karla IV. v Karlových Varoch a mnohé ďalšie verejné i súkromné zákazky.

Kurátorkou výstavy je Lucie Pangrácová.

Mapa podujatia

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím