Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
17. jún 2019
0
831

Diplomové práce 2018/2019

Vyšlo prvé vydanie Katalógu Diplomových prác FA STU.
Diplomové práce 2018/2019

Sympatická iniciatíva, ktorá nadväzuje na akcie akými sú prieskum ateliérových prác, či Noc architektúry. Tlačený zborník je reprezentatívnou publikáciou ktorá dovoľuje nahliadnuť do tvorby na škole, zoznámiť sa so zadaniami jednotlivých ústavov. Cieľom je prezentovať diplomové práce verejnosti, vytvoriť prehľadný sumár a milú spomienku na roky štúdia.

Na Fakulte architektúry STU každoročne ukončí svoje štúdium niekoľko desiatok nádejných architektov a dizajnérov. Vyvrcholením štúdia sú diplomové práce, ktoré by mali byť sumárom vedomostí a praktických skúseností nadobudnutých počas štúdia. Autorskému kolektívu, v spolupráci so študentmi, sa podarilo pri tejto príležitosti zostaviť súhrnný katalóg obhájených záverečných prác.

Hlavnou iniciátorkou projektu bola prodekanka pre vzdelávanie, docentka Danica Končeková, s ktorou sme sa rozprávali pri príležitosti vydania publikácie. V rozhovore priblíži prípravu a realizáciu prvého vydania a plány do budúcnosti:

Čo Vás viedlo a inšpirovalo k vydaniu katalógu diplomových prác?

Viedlo nás k tomu presvedčenie, že je potrebné propagovať práce našich diplomantov. Ukázať ich verejnosti, popýšiť sa s nimi. Poukázať na to, ako sa študuje na našej fakulte, aké výsledky študenti u nás dosahujú. V neposlednom rade, končiacim študentom pripraviť peknú a milú spomienku nielen na diplomovú prácu, ale aj spolužiakov a roky štúdia.

Vedeli by ste nám priblížiť ako dlho trvala príprava prvého vydania?

Ťažká otázka... Myšlienkou na vydanie katalógu som sa zaoberala už veľmi dlho, dokonca niekoľko rokov... Veď podobné katalógy je možné vidieť aj na zahraničných univerzitách, fakultách architektúry. Keď padlo na novom vedení FA STU definitívne rozhodnutie, že to vyskúšame, tak sme vo februári museli najprv s ideou oboznámiť študentov a pedagógov. Vopred sme pripravovali šablónu strán, dohadovali postup po odovzdaní prác, pripravovali s vydavateľom podobu zborníka...

Diplomantom sme po odovzdaní "diplomoviek" dali trošku vydýchnuť. O dva dni sme "teóriu" začali rýchlo meniť na "realitu". Študenti museli poslať svoje diplomové práce vopred na jednotlivé ústavy podľa zadania diplomovej práce vytipovaným kolegom, ktorí mali maximálne štyri dni na zalomenie strán. Študenti mali tiež možnosť pripraviť strany vo vlastnej réžii. Zalomený obsah následne prebral samotný fakultný spracovateľ - Mgr. art. Paulína Ebringerová, ArtD., ktorá riešila finálnu grafiku a odoslanie do tlače. V noci po obhajobách bol zborník definitívne odoslaný do vydavateľstva. Pôvodne mal byť vytlačený až o 21 dní - 20.6.2019. Nitrianske tlačiarne nás milo prekvapili a stihli termín deň ešte pred letnou Nocou architektúry - 12.06.2019.

Ako vznikala výsledná podoba publikácie, kto je autorom grafického riešenia?

Autorom grafického riešenia je Ing. arch. Adam Kubica, Ing. Michal Brašeň, ArtD. , Mgr. art. Paulína Ebringerová, ArtD. a doc. Ing. arch. Danica Končeková, PhD.

Ste spokojná s výslednou podobou publikácie?

Som rada, že sa nám to podarilo, že všetci diplomanti tu majú svoje práce, že je prvý zborník diplomových prác FA STU je na svete. Už dnes však rozmýšľam na tým, čo na budúci rok zmeniť, zlepšiť, zdokonaliť, akú dať obálku, väzbu... dokonca ako viac motivovať študentov a vedúcich diplomových prác, ako nájsť sponzorov...

Aký bol ohlas na prvé vydanie?

Na ohlas ešte len čakáme. Aj keď prvé reakcie boli pochvalné a pozitívne. Zborník diplomových prác bude oficiálne k dispozícii na promóciách absolventov 21.6.2019. Práve tento zborník má pomôcť k rozvoju podpory architektonického vzdelávania na FA STU a možne práve on nám pomôže získať financie na ten budúcoročný...

Čo by ste v budúcnosti chceli zlepšiť?

Hlavne záujem o spoluprácu študentov pri tvorbe zborníka, nájsť sponzorov, aby sme mohli darovať katalóg každému absolventovi, zvýšiť záujem verejnosti nielen o katalóg, ale aj o dianie a výsledky na fakulte a v neposlednom rade, aj kvalitu tlače, väzby, prednej strany, distribúciu...

Dnes rozmýšľame ako spropagovať prácu všetkých  študentov FA STU, ukázať ju širokej verejnosti. Máme nápad a ja pevne verím, že sa nám podarí, aby, na slávnostnom vyhlasovaní Ceny dekana 24. septembra 2019 uzrel svetlo sveta. :)

Ďakujeme za rozhovor a držíme place.

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím