Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. január 2016
0
764

Víťazný projekt Bienále architektúry 2016

26. januára vybrala sedemčlenná medzinárodná porota víťazný projekt Benátskeho bienále architektúry 2016. Stal sa ním projekt autorov Benjamína Brádňanského, Petra Hájka, Víta Haladu, Jána Studeného a Mariána Zervana (VŠVU v Bratislave a Trnavská univerzita v Trnave) nazvaný Starosť o architektúru – na príklade jedného domu: areálu Slovenskej národnej galérie v Bratislave.
Víťazný projekt Bienále architektúry 2016

Dňa 26. 1. 2016 zasadala porota na výber výstavného projektu a následnú realizáciu expozície na 15. medzinárodné bienále architektúry v Benátkach 2016, ktoré sa bude konať od 28. mája do 27. novembra 2016 (vernisáž 26. a 27. mája 2016) v pavilóne Českej republiky a Slovenskej republiky.

Sedemčlenná medzinárodná porota pracovala v tomto zložení:

V abecednom poradí: Peter Čanecký (VŠMU); Irakli Eristavi (architektonický ateliér zerozero); Adam Gebrian (nezávislý kritik, Praha, predseda poroty), Alexandra Homoľová (SNG); Zuzana Komárová (Ministerstvo kultúry SR); Boris Meluš (nezávislý grafický dizajnér); Alexandra Kusá (SNG).

Do súťaže bolo prihlásených 24 projektov, všetky boli posudzované. V predpoludňajších hodinách porota preštudovala dokumentáciu projektov, prediskutovala ich a posúdila. Do druhého kola postúpili tri prihlásené projekty:

1. projekt č. 8 autorov Michala Janáka, Martina Jančoka (Plural), Ľubice Segečovej a Bohdana Smiešku nazvaný Sokel.

2. projekt č. 15 autorov Michala Sula, Miriam Liškovej (SLLA Architects), Raúla Alonsa Estébanesa a Kataríny Smatanovej nazvaný Mobilising Response / Podňjeťiť odpoveďe.

3. projekt č. 23 autorov Benjamína Brádňanského, Petra Hájka, Víta Haladu, Jána Studeného a Mariána Zervana (VŠVU v Bratislave a Trnavská univerzita v Trnave) nazvaný Starosť o architektúru – na príklade jedného domu: areálu Slovenskej národnej galérie v Bratislave.

Zástupcovia troch postupujúcich projektov v popoludňajších hodinách s porotou v druhom kole prediskutovali predložené projekty. Po záverečnej internej diskusii porota hlasovaním vybrala projekt č. 23 Starosť o architektúru – na príklade jedného domu: areálu Slovenskej národnej galérie v Bratislave pomerom 6 hlasov za, jeden člen poroty sa zdržal hlasovania.

Stanovisko poroty k víťaznému projektu:

„Autorský tím, ktorý porota vybrala, aby reprezentoval Slovensko na tohtoročnom architektonickom bienále, sa rozhodol prezentovať príbeh jednej stavby, Slovenskej národnej galérie.

Podľa nášho názoru ide o jednu z mála stavieb nedávnej minulosti na Slovensku, ktorá má potenciál zaujať široké medzinárodné publikum. Nejde ale len o predstavenie stavby vo veľkom modeli v mierke 1:8, ale o predstavenie celého procesu: od úvah o vzniku takejto stavby, cez jej prípravu, rôzne fázy projektu, realizácie, užívania, cez následné chátranie, diskusiu o uzavretí a možnom búraní, až po súťažné návrhy rôznych slovenských architektov na rekonštrukciu. Zápas o túto stavbu je priesečníkom mnohých frontových línií architektonických i mimoarchitektonických.

Benátske bienále navštívia počas šiestich mesiacov desaťtisíce vážnych záujemcov o architektúru (architektov, študentov architektúry, historikov, teoretikov, novinárov, akademikov, fanúšikov architektúry, záujemcov o prostredie, v ktorom žijeme). Tí všetci sa budú môcť vďaka zrozumiteľnej prezentácii dozvedieť, že v Bratislave existuje takáto mimoriadna stavba s dôležitým obsahom, a že ju môžu v budúcnosti navštíviť. Dozvedia sa aj to, aký je stav architektonického uvažovania o galérii na Slovensku. Porota odporúča zvážiť online prenos z webkamery, ktorý bude v pavilóne po dobu bienále vysielať prebiehajúci proces rekonštrukčných prác.

Zároveň má táto expozícia šancu sprostredkovať nádej pre ďalšie stavby s relatívne podobným osudom v Čechách, na Morave a na Slovensku a pomôcť pozmeniť prevládajúce názory širokej verejnosti na viaceré z nich. Mnohé skvelé stavby s dôležitým kultúrno-spoločenským obsahom, ktoré vznikli v Československu pred rokom 1989, sú dodnes často kritizované, vysmievané, niekedy dokonca nenávidené spravidla iba a jedine z dôvodu situácie (doby, ideológie, politického systému), v akých tieto stavby vznikli. Považujeme to za problém (škodu a omyl), ktoré je treba široko verejne diskutovať a expozícia na benátskom bienále poskytne výbornú šesťmesačnú platformu celému radu takýchto diskusií a reflexií.“

Všetky projekty budú zverejnené na stránkach SNG v podobe, ako boli prihlásené do súťaže.

Zdroj: Slovenská národná galéria

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím