Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. február 2020
1
1528

Obytný blok Salaino 10, Miláno

Konverzia administratívnej budovy na bývanie. Novú funkciu reflektuje predsadený pás lodžií, veľkoformátové cemento-kompozitné panely dopĺňajú vonkajšie polia zasklenia.
Obytný blok Salaino 10, Miláno
Autori: Antonio Citterio, Patricia VielSpolupráca: Sara Busnelli, Roger Colombo, Roberto MarianiZastavaná plocha: 2200 m2Podlažná plocha: 5200 m2Návrh: 2006 - 2006Realizácia: 2006 - 2011Adresa: Via Andrea Salaino 10, Milan, TalianskoPublikované: 27. február 2020

Bývanie a konverzie sú aj v našich podmienkach čoraz častejšou témou spoločenskej i odbornej diskusie. Prestavba namiesto búrania, využitie existujúceho základu. Viac než adekvátny prístup v blokovej zástavbe mestskej časti. Príklad, ktorý ilustruje jedno z možných riešení...

Foto: Amendolagine Barracchia
Foto: Amendolagine Barracchia

Ideálne východiská

Konverzia administratívnej budovy v širšom centra Milána. Otvorené pôdorysy, jasne definovaný raster, “voľný” obvodový plášť... Výraznej rekonfigurácii priestorového usporiadania nahrávalo tiež solitérne postavenie budovy v rámci mestského bloku. Objekt, odsadený od cesty, je súčasťou zeleného vnútrobloku v susedstve parku Solari.

Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: Antonio Citterio Patricia Viel
Pôdorys typického podlažia
Pôdorys typického podlažiaAutor: Antonio Citterio Patricia Viel

Modifikácia a doplnenie pôvodného objektu 

Budova v úrovni parteru kopíruje východiskový pôdorys a zachováva voľný vjazd do dvora. Požiadavky na dodatočné zázemie napĺňa nový, nízky technický trakt, situovaný kolmo na ulicu. Vyššie podlažia bytového domu sú “posunuté” juhovýchodným smerom. Ustúpenie hmôt na opačnej strane sa prejavilo vytvorením terás, orientovaných na severozápad. Hlavný vchod, chránený rozmernou pergolou, smeruje (rovnako ako v minulosti) do ulice Via Salaino. Oplotenie z prefabrikovaných betónových panelov odľahčuje abstrahovaný raster perforácií. Deväťpodlažný dom je podpivničený, v suteréne sa nachádza parkovanie a technické zázemie objektu. Úroveň atiky na najvyššom poschodí lícuje s budovami na uliciach Via Solari a Via Valparaiso.

Priečny rez
Priečny rezAutor: Antonio Citterio Patricia Viel
Rez obvodovým plášťom
Rez obvodovým plášťomAutor: Antonio Citterio Patricia Viel

Fasáda ako indikátor novej náplne

Zmenu funkcie objektu reflektuje nová fasáda. Neprerušené línie lodžií prechádzajúce celým obvodom stavby, sa striedajú s výraznými líniami stropných dosiek, ktoré zdôrazňujú vrstvenú skladbu objemu. Vnútorná vrstva fasády je vyskladaná z cemento-kompozitných fasádnych panelov SWISSPEARL® REFLEX (8 mm, Black Velvet 9221). Veľkoformátový obklad, s lesklou metalickou úpravou (odolnosť a farebná stálosť materiálu je zabezpečená farbením v celom priereze dosky), vytvára zaujímavú hru so svetlom. Na vonkajšej hrane lodžií obkladu sekundujú farebne zladené segmenty z bezpečnostného skla. Zasklenie, ktoré tvorí dodatočnú pohľadovú a hlukovú bariéru zo strany exteriéru, strieda v otvorených častiach subtílne oceľové zábradlie. Výrazné zapustenie lodžií, spolu s celoplošnými textilnými roletami (integrovanými zo strany exteriéru v zavesenom jaseňovom podhľade) zabraňuje prehrievaniu fasády v letných mesiacoch. Priebežné lodžie dopĺňajú v ustúpených častiach rozsiahle zelené terasy. Strešná záhrada obklopuje aj  penthausy na najvyššom podlaží.

Detail obvodového plášťa
Detail obvodového plášťaAutor: Antonio Citterio Patricia Viel

Skladba obvodového plášťa:

  1. cemento-kompozitné fasádne panely SWISSPEARL® REFLEX (8 mm, Black Velvet 9221)
  2. odvetraná vzduchová dutina / vertikálne polia podkonštrukcie
  3. podkonštrukcia
  4. tepelná izolácia
  5. výplňové murivo - plynosilikátové tvárnice
  6. vertikálne lamely zábradlia
  7. krycie oplechovanie
  8. vonkajšie zasklenie
  9. zavesený podhľad - jaseňové drevo
Uličný pohľad
Uličný pohľadAutor: Antonio Citterio Patricia Viel

“Našim cieľom bolo interpretovať novú funkciu objektu prostredníctvom súdobých výrazových prostriedkov. Estetika je podriadená funkcii. Prelínanie vrstiev fasády, spolu s hrou svetla a tieňa tvorí elegantný dekor, bez potreby pridávania nadbytočných prvkov. Strojový raster dopĺňa živá a dynamická vrstva zelene,” dopĺňajú na záver architekti.

Foto: Amendolagine Barracchia
Foto: Amendolagine Barracchia
Foto: Amendolagine Barracchia
Foto: Amendolagine Barracchia
Foto: Amendolagine Barracchia
Foto: Amendolagine Barracchia
Foto: Amendolagine Barracchia
Foto: Amendolagine Barracchia
Foto: Amendolagine Barracchia
Foto: Amendolagine Barracchia
Foto: Amendolagine Barracchia
Vyčistený skelet, pripravený na ďalšie stavebné zásahy
Vyčistený skelet, pripravený na ďalšie stavebné zásahyFoto: Antonio Citterio Patricia Viel

Podklady: Swisspearl

Poloha diela

Antonio Citterio
Patricia Viel

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím