Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Polyfunkčný objekt Apollis, Bratislava

Polyfunkčný objekt Apollis, Bratislava

AutoriIng.arch. Ján Kukuľa
SpoluprácaIng. Igor Cencer
Ing. Peter Šajgalík
Ing. Lukáš Machava
Plocha pozemku5032 m²
Zastavaná plocha1267 m²
Podlažná plocha5823 m²
Obostavaný objem20,000 m3
Investičný náklad4,000,000 EUR
Návrh2013 - 2014
Realizácia2015 - 2017
AdresaPrievozská 10,
Bratislava,
Slovensko
Stavba v exponovanej polohe v severnej časti bývalého areálu Slovenskej sporiteľne, na križovatke ulíc Prievozská a Plynárenská. Náročná rekonštrukcia a zmena funkcie.

Krátka história a východiská 

Objekty z prelomu 60. a 70. rokov boli pôvodne súčasťou areálu textilnej výroby. Začiatkom 90. rokov sa prevádzkovateľom areálu stala Slovenská sporiteľňa a objekty zmenili svoju funkciu.

Predmetom kompletnej rekonštrukcie v rokoch 1992 až 1993 bola zmena využitia výrobných objektov na informačné centrum. Objekt s trojuholníkovým pôdorysom, ktorý pôvodne slúžil ako kotolňa, bol upravený pre účely stravovacieho zariadenia a oba objekty boli prepojené spojovacou chodbou na úrovni druhého nadzemného podlažia. Pôvodný objekt bol v dobe svojho vzniku silnou výpoveďou vtedajšieho postmoderného prístupu k tvorbe. Autormi tejto podoby boli Peter Vavrica, Jozef Šoltés a Jana Vinarčíková.

Foto: Martin Matula
Situácia
SituáciaAutor: Atelier 008

Malometrážne byty na mieste bývalých kancelárií

Po odchode Slovenskej sporiteľne boli objekty dlhodobo nevyužívané. Budovy však nedávno opäť zmenili svoju náplň. Lineárny objekt prebiehajúci pozdĺž Prievozkej ulice bol nadstavaný o jedno podlažie. Kancelárie sa zmenili na byty a apartmány, v parteri pribudla občianska vybavenosť. Vo dvore ostalo zachované parkovisko, ktoré po novom slúži rezidentom. Spojovacia chodba z 90. rokov bola asanovaná.

Foto: Martin Matula
Foto: Martin Matula

Prefabrikovaný skelet ako východisko rekonštrukcie

Prestavba a obnova objektu využíva flexibilitu pôvodného železobetónového skeletu s dostatočnou rezervou zaťaženia pre zmenu využitia aj nadstavbu objektu o jedno podlažie.

V budove sa v súčasnosti nachádza 96 malometrážnych, prevažne dvojizbových bytových jednotiek, v koncových polohách sú situované trojizbové byty. Prízemie je rozdelené na dve nezávislé prenajímateľné jednotky prístupné priamo z verejnej komunikácie. Pôvodne išlo o priestory určené pre kontakt z verejnosťou (vstupné foyer a pobočka banky). V podzemnom podlaží pribudla garáž s kapacitou 13 miest a pivničné kobky pre rezidentov.

Pôdorysy
PôdorysyAutor: Atelier 008

Pôvodný montovaný železobetónový skelet typu Priemstav s prefabrikovanými stĺpmi, prekladmi, stužidlami a stropnými panelmi tvoril nosný rámec pre obvodové steny, ktoré boli kombináciou výplňového muriva a zasklených plôch. Konštrukcia na jednej strane poskytovala výraznú flexibilitu pri zmene dispozičného riešenia z administratívnych veľkopriestorov na malometrážne byty, na strane druhej obmedzovala možností kotvenia exteriérových konštrukcií. Z tohto dôvodu sú balkóny a terasy kotvené do predsadenej oceľovej rámovej konštrukcie.

Pohľady
PohľadyAutor: Atelier 008
Rez a detail
Rez a detailAutor: Atelier 008

Fasáda ako indikátor zmeny funkcie

Nové členenie stavebných otvorov v kombinácii s predsadenými balkónmi jasne indikuje zmenu využitia nadzemných podlaží. Nahrádza pôvodný horizontálny charakter fasád s pásovými oknami príznačný pre administratívnu budovu.

Kompozícia fasád je založená na kombinácii pravidelného rastra predsadeného oceľového rámu a stavebných otvorov v jednoduchej bielej fasáde s voľným umiestnením balkónov (rozdielneho tvaru farby a materiálu). Hliníkové rámy okien a presklených stien Reynaers CW50 a CS86HI sú antracitové. Nárožná trojpodlažná časť si zachovala svoju proporciu. Oblúková stena je však nahradená novou prevetrávanou fasádou z vláknocementových dosiek Equitone.

Schodiskový modul je spolu s nárožnými bytmi v hlavnom objekte zvýraznený kontrastnou sivou farbou fasády. Mierne prevýšenie oproti atike plochej strechy akcentuje hmotu na  križovaní ulíc Prievozská a Plynárenská.

Materiálové riešenie zodpovedá novému funkčnému využitiu budovy. Fasády sú s kontaktným zatepľovacím systémom sú omietnuté štrukturovanou škrabanou omietkou v dvoch farebných odtieňoch. Nárožná časť s oblúkovými fasádami je nad úrovňou parteru obložená vláknocementovými doskami Equitone Tectiva TE90 a TE20.

Foto: Martin Matula
Foto: Ján Kukuľa
Foto: Martin Matula
Foto: Martin Matula
Foto: Martin Matula
Foto: Martin Matula
Západný pohľad z Prievozskej ulice - pôvodný stav
Západný pohľad z Prievozskej ulice - pôvodný stavFoto: Ján Kukuľa
Východný pohľad z Prievozskej ulice - pôvodný stav
Východný pohľad z Prievozskej ulice - pôvodný stavFoto: Ján Kukuľa

Podklady: Ján Kukuľa, Atelier 008

Poloha diela

Ing.arch. Ján Kukuľa

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím