Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
21. október 2019
0
403

Centrum obce Velká Polom (ČR)

Verejný priestor v srdci malého sídla.
Centrum obce Velká Polom (ČR)
Autori: Ing. arch. Petr Doležal, Ing. arch. Tomáš BindrSpolupráca: Jakub Miler, Martina Peřinková, Hana Hlostová, Tomáš Skalík (vodný prvok), Radomír Pauler (HIP), Swietelsky stavební s.r.o. (zhotoviteľ)Investor: Obec Velká PolomZastavaná plocha: 1 000 m2Investičný náklad: 5 254 409 Kč bez DPHNávrh: 2014 - 2015Realizácia: 2017 - 2017Adresa: Ulica Osvoboditelů , Velká Polom, Česká republikaPublikované: 6. január 2020

Realizácia sa dostala do užšieho výberu poroty v rámci uplynulého ročníka Českej ceny za architektúru.  

Genéza projektu

Dvojtisícová obec Veľká Polom sa historicky rozvíjala pozdĺž ulice ležiacej na spojnici medzi Opavou a Ostravou. Dominantou sídla bola dnes už schátraná pevnosť obohnaná vodnou priekopou. Velká Polom nemala nikdy námestie alebo rínok. 

Za revitalizáciou centrálnej zóny stojí mnohoročná, systematická snaha vedenia obce sústrediť verejný život do priestoru pred kostolom sv. Václava. Obec postupne vykupovala objekty a pozemky - doplnila kostru dôležitých budov kostola, obecného úradu, viacúčelovej sály, kaviarne a obchodného domu o poštu a obecnú knižnicu. Až následne dochádza k výkupu skupiny objektov v ťažiskovom priestore. Vzniká logický, prirodzený priestor pre “námestíčko”. 

Súčasnej podobe verejného priestranstva, ktoré bolo realizované podľa návrhu ostravského kolektívu ATELIER 38 predchádzali študentské práce, ktoré spracovali podľa zadania obce študenti katedry architektúry VŠB TU  v Ostrave. “Původně jsme měli na vybraný studentský návrh jen zpracovat další stupně projektové dokumentace. Se studentskou prací jsme se nedokázali ztotožnit. Vyargumentovali jsme vedení obce jeho schematičnost, nevyužitý potenciál místa a úskalí při budoucím užívání,” vysvetľujú architekti a pokračujú: “Místo vnímáme jako přirozené setkávání občanů, komunitní prostor, pojítko přilehlých veřejných budov.” 

Foto: Roman Polášek
Foto: Roman Polášek
Foto: Roman Polášek
Foto: Roman Polášek

Priestorový koncept

Oválnu plochu zjednocuje žulová dlažba z nepravidelne kladených odsekov. Priestor má dve úrovne, rozdelené schodiskom z masívnych žulových blokov. Horná úroveň zachováva pôvodný spád terénu plynúceho pozdĺž komunikácie. Architekti na tomto mieste využívajú obnovenú historickú studňu. Spodný, pobytový priestor je naopak zrovnaný, vizuálne a akusticky odčlenený od cesty. Schodisko slúži zároveň ako prirodzený amfiteáter počas konania vystúpení či trhov. 

Od komunikácií na západnej a južnej strane je priestor oddelený kamenným múrikom, ktorý je reminiscenciou kostolného múru. Vonkajší ovál námestíčka je vydláždený sivými žulovými kockami, ktoré prechádzajú aj k bezbariérovému vstupu do knižnice. 

Širšie vzťahy
Širšie vzťahyAutori: Petr Doležal, Tomáš Bindr
Situácia
SituáciaAutori: Petr Doležal, Tomáš Bindr
Rez
RezAutori: Petr Doležal, Tomáš Bindr

Vodné prvky 

Vodné prvky využívajú pôvodnú studňu - formujúcu prúdy vody pretekajúce námestíčkom. Pumpovanie vody a následné sledovanie tečúcej vody láka najmä deti. Voda steká po schodisku na spodnú časť námestíčka, kde vytvára meandre.  Prúdenie je zokruhované. Voda s pomocou čerpadla vyteká v hornej časti schodiska, následne si s meniacou sa intenzitou opäť nájde cestu nadol.

Autori: Petr Doležal, Tomáš Bindr
Prúdenie vody žliabkami v stupňoch schodiska
Prúdenie vody žliabkami v stupňoch schodiskaAutori: Petr Doležal, Tomáš Bindr
Vodný prvok spodnej úrovni námestíčka
Vodný prvok spodnej úrovni námestíčkaAutori: Petr Doležal, Tomáš Bindr

Mobiliár

“Dubové 'rozpohybované' židle a lavice rozmístěné a natočené tak, aby vybízeli sedící k vzájemné interakci,” ozrejmujú koncepciu usporiadaniu mobiliáru autori. Sedenie je rozmiestnené v severnej, oddychovej časti námestíčka, v blízkosti vodného prvku a zelene. Na tráve pred knižnicou, pod novo vysadeným zeleným javorom, tvorí mobiliár priestor exteriérovej čitárne. V centrálnom priestore sú vysadené kultivary červených javorov, ktoré obec už skôr vysadila pozdĺž verejných komunikácií.

Foto: Roman Polášek
Foto: Roman Polášek
Foto: Roman Polášek
Foto: Roman Polášek

Osvetlenie

Vzhľadom k dostatočnej intenzite verejného osvetlenia boli nasvietené a akcentované len vybrané prvky v priestore.

Foto: Roman Polášek
Foto: Roman Polášek
Foto: Spišák
Foto: Spišák
Pôvodný stav
Pôvodný stav

Podklady: Atelier 38

Ateliér

Poloha diela

Ing. arch. Petr Doležal
Ing. arch. Tomáš Bindr
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím