Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
5. september 2023
4
1370

Byt v historickej zástavbe, Praha - Vinohrady

V nadväznosti na hodnotné stopy minulosti.
Byt v historickej zástavbe, Praha - Vinohrady
Autori: MgA. Ondřej Janků, Ing. arch. Veronika Kommová, Doc. MgA. Shota Tsikoliya, Ph.D, M.Sc.Podlažná plocha: 67 m2Návrh: 2022 - 2022Realizácia: 2023 - 2023Adresa: Vinohradská 1921/130, Praha-Vinohrady, Česká republikaPublikované: 6. september 2023

Byt v historickej zástavbe pražských Vinohradov prešiel rozsiahlou rekonštrukciou pod vedením ateliéru COLLARCH. Architekti preusporiadali dispozíciu, pričom sa zaobišli bez výrazných zásahov do deliacich konštrukcií. Úpravy, ktoré zahŕňali premiestnenie spálne, kuchyne, alebo zväčšenie kúpeľne, vytvorili priestor pre otvorenú dennú zónu a komfortnú spálňu so zázemím. V rámci stavebných prác došlo k nevyhnutnej modernizácii technickej infraštruktúry bytu, vrátane výmeny rozvodov elektriny a vykurovania.

“Jelikož se jednalo o zásah do historického objektu, jako vždy jsme hledali hodnotné stopy minulosti, které by stálo za to zachovat a na které bychom mohli navázat s naším současným, lehce experimentálním přístupem. Každá místnost interiéru má svou specifickou materiálovou a barevnou paletu, specifického ducha,” vysvetľujú svoj prístup architekti z pražského kolektívu.

Vstupnú halu, s pôvodným oblúkovým priechodom v nosnej stene, charakterizuje nová patinovaná výmaľba v odtieňoch béžovej a šedej. Výraz priestoru zjemňuje zaoblenie hrán murovaných prvkov. Podlahu s integrovaným podlahovým kúrením sceľuje monochromatická stierka. Do schémy zapadá tmavý drevený nábytok, s pohľadovými dielmi z patinovaného hliníkového plechu. Okrem praktického úložného priestoru skrývajú hliníkové plechy aj diskrétny vstup do kúpeľne, elektrický rozvádzač, kotol a zásobník teplej vody.

Spálňa je neomietnutá. Po odstránení starých omietok zo stien a stropov vynikla zaujímavá kresba, ktorú dotvárajú lokálne sanované praskliny a nerovnosti. Hrubšie textúry zvolili architekti aj v prípade nových dubových parkiet a dreveného nábytku.

Priestory kúpeľne a toalety zjednocuje ružová umývateľná stierka. Zatiaľ čo na toalete siaha stierka iba do výšky okenného parapetu, v kúpeľni pokrýva všetky murované povrchy aj podlahu. Sprchu a vaňu oddeľuje od zvyšku priestoru presklená posuvná stena. 

Všetky pôvodné vstupné a interiérové kazetové dvere a krásne špaletové okná prešli renováciou a tvoria dôležitú súčasť výslednej podoby interiéru.

Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Pôdorys - stav pred rekonštrukciou
Pôdorys - stav pred rekonštrukciouZdroj: archív COLLARCH
Pôdorys - stav po rekonštrukcii
Pôdorys - stav po rekonštrukciiAutor: COLLARCH
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH

Návrh obývacej izby s kuchyňou, ktorý okrem iného zahŕňal uzatvárateľnú kuchynskú linku a nábytkovú stenu s akusticky absorpčnou úpravou, zostal zatiaľ nerealizovaný. Došlo iba k renovácii murovaných povrchov, nových rozvodov elektriny, vody a odpadu. Zamýšľanú podobu obývacej izby s jedálňou a kuchyňou zobrazujú vizualizácie. Priechodný a uzatvárateľný šatník v spálni zostal zatiaľ rovnako len na papieri a vo vizualizáciách.

Podklady: COLLARCH
Fotogrefie: Karolína Matušková, COLLARCH

Poloha diela

MgA. Ondřej Janků
Ing. arch. Veronika Kommová
Doc. MgA. Shota Tsikoliya, Ph.D, M.Sc.
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím