Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. marec 2023
3
1375

Byt výtvarníčky a architekta, Praha - Nusle

Štruktúry,patina,farba,detaily...
Byt výtvarníčky a architekta, Praha - Nusle
Autori: MgA. Ondřej JankůPodlažná plocha: 62 m2Návrh: 2020 - 2021Realizácia: 2021 - 2022Adresa: Praha 4 - Nusle, Česká republikaPublikované: 5. júl 2023

Kompletná rekonštrukcia bytu v historickej zástavbe pražskej časti Nusle znamenala predovšetkým zmenu pôvodnej dispozície, zodpovedajúcej štýlu bývania z prvej polovice 20. storočia. Pôvodné stiesnené miestnosti, smerujúce do pokojného dvora, zjednotili architekti do otvoreného priestoru obývacej izby. Do pôvodne nevyužitej časti zádveria situovali kuchyňu, pričom kuchynský ostrov nahradil priečku.  

Nová stena medzi spálňou, knižnicou a kúpeľňou je celá vymurovaná zo sklenených tvárnic. Kúpeľňa je vďaka tomu presvetlená denným svetlom aj napriek tomu, že sa nachádza vo vnútri dispozície bytu a bez vlastných okien. Cez chodbu s knižnicou prestupuje svetlo zo spálne ďalej do stredu dispozície. “Skleněné tvárnice nejsou čiré, ale pískované. Zajišťují jak dostatek světla, tak i soukromí v koupelně. Siluety nahých postav jsou znatelné, ale rozmlžené, cenzurované,” vysvetľujú autori z pražského ateliéru COLLARCH.

Výrazným prvkom obývacej izby je meter hlboká šatníková skriňa, s dverami z galvanicky pozinkovaného plechu. Efekt olejovej škvrny sa mení počas dňa a s množstvom svetla v miestnosti. “Zdálo by se, že po čase tato paráda omrzí a bude působit spíše rušivým dojmem. Opak je ale pravdou. Pohled na plechovou stěnu je velmi uklidňující. Barevně ladí s dřevěnou podlahou a odrazivost plechů prosvětluje jinak tmavý roh bytu,” hovoria architekti. Hrubosť povrchu plechov, nepresnosti a škrabance z výroby vo fabrike vnášajú do interiéru zaujímavú patinu. 

Roh šatníkovej skrine je pri pohľade z kuchyne obložený tónovaným zrkadlom. “Částečně tak plní funkci klasického zrcadla u vstupu do bytu. Zrcadlo jsme volili tmavě zabarvené, nikoli čiré. Je součástí hmoty skříně a barevně dobře sedí ke galvanizovaným plechům. Čiré zrcadlo by působilo rušivě,” približujú svoje uvažovanie autori.

Originálne kazetové drevené dvere sa v byte bohužiaľ nezachovali. Architektom sa však podarilo získať obdobné dvere aj s obložkami z jednej “búračky” v Brne. Osadili ich priamo do sklenenej priečky medzi knižnicou a spálňou a ďalej aj na WC.

Steny bytu sú len lokálne vyspravené a natreté jednou vrstvou farby v lomenom odtieni bielej. V spálni nájdeme repasovanú pôvodnú doskovú podlahu. Do chodby a obývacej izby navrhli architekti nové dubové parkety. Špecifické požiadavky na odolný povrch v predsieni a kuchyni napĺňa veľkoformátová dlažba so špecifickou textúrou liateho betónu. Podlahu WC tvoria zvyšky pôvodnej dlažby, doplnené betónovou stierkou.

Neštandardne vysoké kuchynské skrinky slúžia v hornej časti ako sezónny úložný priestor pre celý byt. Rovnaké využitie má tiež priestor nad WC, prístupný tiež priamo z kuchyne. 

Vodovodné a odpadové potrubie v miestach pôvodnej kúpeľne sa po zmene dispozície ocitlo exponované v rohu obývacej izby. “Rozhodli jsme se jej nezazdít do šachty, ale zakrýt na míru ušitou a turnýrou, která zabírá méně místa v obýváku než klasicky vyzděná nebo sádrokartonová šachta,” vysvetľujú architekti. Záclony v spálni nezakrývajú iba okno, ale prebiehajú pozdĺž celej steny, čím podľa slov autorov vytvárajú jednotnú kulisu medzi interiérom a ulicou. Medzi zaujímavé detaily patrí polohovateľná stropná lampa alebo betónové závesné svietidlo.

Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Pôdorys - stav pred rekonštrukciou
Pôdorys - stav pred rekonštrukciouAutor: COLLARCH
Pôdorys - stav po rekonštrukcii
Pôdorys - stav po rekonštrukciiAutor: COLLARCH
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: Karolína Matušková
Foto: COLLARCH
Foto: Karolína Matušková
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: Michal Janků
Foto: Michal Janků

Fotografie z realizácie:

Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH

Podklady: COLLARCH
Fotogrefie: Karolína Matušková, COLLARCH, Michal Janků

Poloha diela

MgA. Ondřej Janků
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím