Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. marec 2019
0
919

Byt pre mladú rodinu, Hodkovičky, Praha

Citlivo "očistený" interiér staršieho pražského bytu. Účelné využitie priestoru umožnilo nahradenie časti pôvodných deliacich konštrukcií novými nábytkovými stenami.
Byt pre mladú rodinu, Hodkovičky, Praha
Autori: MgA. Martin Ptáčnik, MgA. Ondřej Janků, Ing. arch. Veronika Kommová, MgA. Shota Tsikoliya, Ph.D, M.Sc.Spolupráca: Ing. Karel Šnajdr (akustika)Podlažná plocha: 85 m2Návrh: 2017 - 2018Realizácia: 2018 - 2018Adresa: Praha 4 - Hodkovičky, Česká republikaPublikované: 24. marec 2019

Cieľom celkovej rekonštrukcie bytu bolo vytvorenie neutrálneho pozadia pre život mladej rodiny, ktorá ho následne zabýva podľa svojich aktuálnych potrieb a vkusu. "Zadáním bylo definovat prázdný prostor, kde veškeré funkce, které se od dokončeného bytu očekávají, jsou integrovány do stěn, jež tento prostor vymezují. Chytré elektroinstalace, úložné prostory... To vše je diskrétně vestavěno do palety povrchů, která snese doplnění jakoukoli barevnou škálou či stylem budoucích majitelů," vysvetľujú architekti.

Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau

Byt sa nachádza na treťom podlaží štvorposchodového typového domu z 50. rokov 20. storočia, v pokojnej bytovej zástavbe Prahy 4. Nároky klienta na nadštandardné bývanie pre mladú rodinu a zvýšené požiadavky na akustický komfort jednotlivých miestností viedli ku komplexnej rekonštrukcii. Došlo k odstráneniu neskorších stavebných úprav, osekaniu nekvalitnej omietky a vybúraniu nadbytočných nenosných murovaných priečok. Bol odhalený pôvodný strop z prefabrikovaných betónových panelov, ktoré boli následne sanované. Zásah do centrálnej nosnej steny umožnil otvorenie priestoru pôvodnej chodby, čo posilnilo prepojenie obytných priestorov. 

Pôdorys - stav pred rekonštrukciou
Pôdorys - stav pred rekonštrukciouAutor: COLLARCH

Deliace priečky medzi izbami a chodbou sú z väčšej časti nahradené skriňovým systémom so zdvojenými dverami. Nábytková stena kvalitne akusticky izoluje jednotlivé miestnosti a zároveň zaisťuje požadovanú kapacitu úložných priestorov. Toto riešenie predpokladá absenciu ďalšieho, voľne stojaceho nábytku a dovoľuje majiteľom ponechať byt “prázdny”. Vrchnú viditeľnú vrstvu akusticky pohltivých panelov vstavaných skríň tvorí dyha s jemnou vertikálnou kresbou. Spoločne s drevenými parketami tvorí protipól hrubej textúre odhaleného betónu. Z farebnej palety bytu sa zámerne vymaňuje kúpeľňa s odtieňmi modrej a žltej.

Priestorová schéma
Priestorová schémaAutor: COLLARCH
Pôdorys - nový stav
Pôdorys - nový stavAutor: COLLARCH

Starostlivo zvolenú, redukovanú paletu materiálov dopĺňa pôvodný odhalený betónový strop. Ten je od stien bytu odsadený výraznou škárou, ktorá opticky zvýrazňuje jeho hrubú materialitu. Rovnako ako pri ostatných prvkoch v iteriéri, aj tu ide estetika ruka v ruke s praktickou stránkou. Škárou sú vedené káble, ktoré umožňujú ľubovoľné rozmiestnenie hi-fi reproduktorov. Osvetlenie je riešené systémom líšt namontovaných vždy na mieste škáry medzi dvoma stropnými panelmi. Rozmiestnenie svietidiel tak dokáže reagovať na okamžitú potrebu. 

Soklové lišty lemujúce biele steny sú zapustené a vyberateľné. Priestor za nimi slúži pre rozvod elektroinštalácií. Stredová nosná stena tvorí “chrbticu” obytného priestoru. Jej prítomnosť je podčiarknutá betónovou stierkou. Rovnaký materiál je použitý aj na telese krbu.

Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Pôvodný pôdorys
Pôvodný pôdorysAutor: COLLARCH
Pôvodný interiér bytu
Pôvodný interiér bytuFoto: COLLARCH

Podklady: COLLARCH

Poloha diela

MgA. Martin Ptáčnik
MgA. Ondřej Janků
Ing. arch. Veronika Kommová
MgA. Shota Tsikoliya, Ph.D, M.Sc.
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím