Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. september 2020
1
1037

Coworking BASE, Praha

Pilotný projekt siete zdieľaných pracovísk,realizovaný podľa návrhu česko-slovenského ateliéru Studio Perspektiv. Nasledujúcou zastávkou bude Jurkovičova Tepláreň v Bratislave.
Coworking BASE, Praha
Autori: Ing. arch. Ján Antal, Ing. arch. Martin StáraSpolupráca: Ing. arch. Eva Schilhart Faberová, Ing. arch. Barbora BabockáInvestor: Penta Real EstatePodlažná plocha: 1911 m2Návrh: 2018 - 2018Realizácia: 2019 - 2019Adresa: Milevská 2095/5, Praha, Česká republikaPublikované: 15. september 2020

Medzinárodná súťaž na sieť coworkingových kancelárií. Vo výbere kvalitné ateliéry so skúsenosťami s workplace. Víťaz? Česko-slovenský ateliér Studio Perspektiv. Architekti Ján Antal a Martin Stára predstavili komplexný pohľad na zdieľané pracovisko a koncept, ktorý sa uplatní v širokej škále budov, od novostavieb až po historické a pamiatkovo chránené objekty. Prvou realizáciou je coworking BASE, ktorý bol tento rok otvorená neďaleko pražskej stanice, v kancelárskom komplexe Churchill I. Projektové práce prebiehali v rýchlom tempe – od návrhu po realizáciu ubehlo osem mesiacov. Ateliér zároveň pracuje na projekte ďalšieho zdieľaného pracoviska v budove národnej kultúrnej pamiatky – Jurkovičovej teplárne v areáli vznikajúceho bratislavského Sky Parku.

Zdieľané kancelárie pražskej pobočky BASE cielia predovšetkým na manažérov a zamestnancov stredných a veľkých firiem – od korporátov až po agentúry. Teda na užívateľov, ktorí sú zvyknutí na vysoký štandard. “Vytvorili sme butikovú atmosféru, ktorá sa pri coworkingových kanceláriách až tak nevidí,“ vysvetľujú Antal a Stára. Na ich slová dôjde hneď pri recepcii. Klasický pult nahradila nábytková stena a drevený ostrovček. Riešenie pripomína hotelovú lobby. 

Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak

Small talk na "kreatívnom trhovisku"

Studio Perspektiv si zakladá na kvalitnom spracovaní komunitných zón: “Inšpiráciou boli tržnice a interakcie, ktoré na trhovisku vznikajú. Túto myšlienku sme preniesli do pracovného prostredia. Chceli sme vytvoriť pomyselný ‘creative market‘, kde budú ľudia predávať svoje myšlienky. Skrátka prostredie, ktoré bude stimulovať kreativitu.“

Centrom komunitného života je zóna s výhľadom na Pražský hrad a rušnú hlavnú stanicu. Využiť ju môže každý, kto do kancelárií príde. “Ľudia sa sem chodia porozprávať, prejsť aj pracovať,“ vysvetľujú architekti. Priestory sa dajú vďaka flexibilnému mobiliáru jednoducho prispôsobiť. Vo výsledku dokáže priestor pojať vyše sto ľudí. Nechýba ani praktická miestnosť určená pre workshopy a celodenné školenia. Keď dôjde na networking, k dispozícii je malý bar.

Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak

Z baru do ticha

Kancelárie a zasadacie miestnosti sú naopak prispôsobené pre individuálnu prácu. Jednotlivé priestory od seba oddeľujú na mieru vyrobené sklenené priečky, ktoré kombinujú číre a reliéfne profilové sklo. V zasadacích miestnostiach zaručujú dostatok súkromia bez toho, aby narušovali transparentnosť a otvorenosť celého coworkingu. Architekti sa tak vyhli závesom a polepom, ktoré bývajú štandardným riešením. “Dlho sme hľadali výrobcu, ktorý dokáže vyrobiť priečku, ktorá na jednej ploche kombinuje rôzne druhy skla. Do detailu sme museli premyslieť aj nosné profily, aby všetko to sklo uniesli,“ vysvetľujú autori, ktorí spracovali aj realizačnú dokumentáciu. Koordináciu projektu, ktorý bežal vo veľmi rýchlom tempe uľahčil informačný model budovy (BIM). “Množstvo vecí sme riešili až za pochodu a museli rýchlo hľadať vhodné riešenia. Vďaka digitalizácii projektu sa nám ale všetko podarilo dotiahnuť a úspešne klientovi prezentovať každý aspekt návrhu,“ dopĺňa Ján Antal.

Dôležitou témou pre architektov je udržateľnosť. “Vnímame ju ako podmienku kvalitnej architektúry. V každom projekte sa preto snažíme používať recyklované a prírodné materiály, ktoré majú nízku uhlíkovú stopu,“ popisujú architekti. V coworkingu využívajú napríklad akustické obklady z recyklovaných PET fliaš, alebo prírodné linoleum z obnoviteľných zdrojov.

Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Foto: Mojmír Bureš / Artspeak
Pôdorys,
Pôdorys,autor: Studio perspektiv
Pôdorys,
Pôdorys,autor: Studio perspektiv
Pôdorys,
Pôdorys,autor: Studio perspektiv
Pôdorys,
Pôdorys,autor: Studio perspektiv

“Pracovná základňa” v Jurkovičovej teplárni

Ďalší coworking zo siete BASE vznikne v Bratislave, v novom areáli Sky Park. Práve jediná zachovaná stavba z bývalého priemyselného areálu – Jurkovičova Tepláreň, zastreší priestory moderného zdieľaného pracoviska. Národná kultúrna pamiatka s charakteristickou “tehličkovou fasádou” a jedným z mála odkazov na industriálnu minulosť mesta. Studio Perspektiv zohľadnilo pri navrhovaní interiéru nielen históriu objektu, ktorú navrhol Dušan Jurkovič v 40. rokoch minulého storočia, ale aj modernú sklenenú vostavbu. ”Snažili sme sa priestor vhodne doplniť a nadviazať naň geometriou aj stvárnením nových prvkov. Zároveň sme ale chceli, aby bolo jasne rozpoznateľné, ktoré časti sú nové a ktoré pôvodné – nesnažíme sa originálne dielo napodobňovať,“ ozrejmujú architekti Ján Antal a Martin Stára. 

Autor: Studio Perspektiv
Podklady: Artspeak, fotografie: Mojmír Bureš / Artspeak

Poloha diela

Ing. arch. Ján Antal
Ing. arch. Martin Stára
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím