Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
30. november 2021
11
2107

Base4Work, Jurkovičova Tepláreň, Bratislava

Z teplárne coworking. Nová náplň zrekonštruovanej technickej pamiatky v centre Bratislavy.
Base4Work, Jurkovičova Tepláreň, Bratislava
Autori: Ing. arch. Ján Antal (Interiér Base4Work), Ing. arch. Barbora S. Babocká (Interiér Base4Work), Ing. arch. Martin Stára (Interiér Base4Work), Ing. arch. Martin Paško (Autor konverzie Jurkovičovej Teplárne)Spolupráca: Ing. arch. Jakub Budaj, Ing. arch. Vojtěch Hasalík, Ing. arch. Silvia Snopková, Adéla Pivoňková (ilustrácie a grafické prvky)Investor: Penta Real EstatePodlažná plocha: 3 900 m2Návrh: 2020 - 2021Realizácia: 2021 - 2021Adresa: Jurkovičova Tepláreň , Bratislava, SlovenskoPublikované: 1. december 2021

Pamiatka v centre Bratislavy s novou funkciou.

Ako vyzerajú príklady coworkingov zo sveta? Pracovať sa dá z opusteného kostola, bývalej banky aj z prepravného kontajnera. Nová adaptácia priestoru s nezameniteľnou atmosférou skrýva veľký potenciál. Koncept zdieľaného pracoviska, ktorý zapadá medzi spomenuté príklady, práve dokončil československý ateliér Perspektiv. V priestoroch národnej kultúrnej pamiatky - Jurkovičovej Teplárne zrekonštruovanej podľa projektu  Martina Paška a tímu DF Creative Group (článok o realizácii pripravujeme) zrealizovali už druhú pobočku coworkingu Base4Work. 

Tepláreň z roku 1944, ktorá je dielom nestora slovenskej architektúry, architekta Dušana Jurkoviča, sa po troch rokoch od zahájenia rekonštrukcie otvorila verejnosti. Nájsť funkciu pre špecifický priestor nebolo jednoduché. Konkurenčná výhoda coworkingov často spočíva v ich atmosfére, preto sa architekti z ateliéru Perspektiv po realizácii coworkingu Base4Work v Prahe nebáli pustiť do ďalšej výzvy. Koncept „creative market“ premietli do priestorov industriálnej pamiatky. 

Samotná rekonštrukcia bola koncipovaná tak, aby pôvodné časti stavby ostali v čo najväčšej miere čitateľné. „V návrhu interiéru coworku sme vnímali kontext pôvodnej pamiatky. Snažili sme sa priestor dopĺňať a naviazať na neho štýlom aj geometriou nových prvkov. Zároveň sme chceli, aby bolo jasne rozpoznateľné, ktoré časti sú nové a ktoré pôvodné - nesnažíme sa originálne dielo napodobňovať,“  hovoria architekti Ján Antal a Barbora S. Babocká. 

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Víziou developera bolo vytvorenie rozmanitého pracovného priestoru, ktorý poskytne zázemie k prepojeniu rôznych skupín užívateľov, od korporátnych klientov, až po startupy či freelancerov v prostredí národnej kultúrnej pamiatky. Architektonický vstup v podobe novotvaru je dielom ateliéru Martina Paška a jeho tímu DF Creative Group. Do vnútorných priestorov kotlovej a turbínovej haly vložili päť poschodí, čím vytvorili nové využiteľné plochy. S rešpektom k histórii sa využívajú aj ďalšie priemyselné prvky teplárne. Betónové násypníky dominujú celému interiéru, pôvodný žeriav tvorí atypický otvorený strop zdieľanej kancelárie. Ďalším subjektom, ktorý sa podieľal na obnove plášťa budovy je PAMARCH, ktorý sa špecializuje na ochranu a rekonštrukciu pamiatok. 

Pôdorys 1,5 NP
Pôdorys 1,5 NPAutor: Studio perspektiv
Pôdorys 2 NP
Pôdorys 2 NPAutor: Studio perspektiv
Pôdorys 3 NP
Pôdorys 3 NPAutor: Studio perspektiv
Pôdorys 4 NP
Pôdorys 4 NPAutor: Studio perspektiv
Pôdorys 5 NP
Pôdorys 5 NPAutor: Studio perspektiv

Komunitným centrom celého coworku je vstupná zóna na druhom poschodí, ktorá kombinuje halu s kaviarňou a pracovnými miestami. Farebná paleta vychádza z odtieňov terakoty, charakteristickej pre plášť budovy. Dopĺňajú ju hlboké tóny modrej, zelenej či uhlovej čiernej. Stropy zostávajú otvorené, podlahy v spoločných zónach akcentuje drevo a veľkoformátová keramická dlažba. 

Proporciu priestoru podtrhujú mohutné betónové násypníky, ktoré pôvodne slúžili na skladovanie tuhých palív. Architektom sa do ich vnútra podarilo umiestniť niektoré zo zasadacích miestností. Užívateľsky najobľúbenejšou sa zatiaľ javí dvojica zasadačiek na piatom poschodí. „Tu sme využili polohu a v častiach podlahy experimentovali s jej presklením. Výsledkom je priestor, ktorý púta pozornosť. Aj tých, ktorí majú strach z výšok...“  popisuje architekt Antal. 

Zasadacie miestnosti a samostatné kancelárie kladú dôraz na akustiku, ktorú zaisťujú koberce a mäkké obklady stien. Ako je už u autorov zvykom, aj v tomto prípade používajú recyklované a prírodné materiály. Obklady pochádzajú z recyklovaných PET fliaš. Butikové riešenie interiéru umocňuje strešná terasa s priľahlým barom, ktorého stena zrkadlí bohatý komunitný život. V zákutiach interiéru architekti vytvorili pohodlné oddychové zóny.

Celkom sa v priestoroch teplárne nachádza 3 900 m2 flexibilných pracovných plôch s kapacitou približne 450 miest. Architekti pracovali s rovnakou typológiou pracovísk ako pri zmienenej pražskej pobočke coworkingu. Koncept pracovného priestoru aj v tomto prípade reflektuje autenticitu prostredia. Rôznorodosť a flexibilita súčasne spĺňa požiadavky širokej skladby užívateľov. Na každom z podlaží sa nachádza typológia fix desk, hot desk, samostatné kancelárie, phone booth, workshop room alebo zasadacia miestnosť s kapacitou od 4 do 18 ľudí. Klienti tiež môžu v priebehu dňa využiť niektoré z komunitných lounge, reprezentujúcu zónu stretávania a networkingu. Súčasťou novo zrekonštruovaného priestoru je tiež bar a galéria, eventový priestor, alebo reštaurácia. 

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

 

Autor: Studio Perspektiv
Podklady: Artspeak
Fotografie: BoysPlayNice

Poloha diela

Ing. arch. Ján Antal
Ing. arch. Barbora S. Babocká
Ing. arch. Martin Stára
Ing. arch. Martin Paško

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím