Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. máj 2017
0
577

Výšková budova univerzitného komplexu Panum, Dánsko

Nové jadro kampusu Kodanskej univerzity. Objekt je centrom univerzitného výskumu v oblasti biológie a medicíny. Architektonické riešenie má pôvod v otvorenej súťaži vypísanej v roku 2010.
Výšková budova univerzitného komplexu Panum, Dánsko
Autori: C.F. MøllerPodlažná plocha: 42700 m²Návrh: 2010 - 2014Realizácia: 2014 - 2017Adresa: Blegdamsvej 3B, Kodaň, DánskoPublikované: 4. máj 2017

Výrazná výšková budova Maersk Building, ktorá bola bola slávnostne otvorená v januári 2017 sa stala významnou dominantou panorámy Kodane. Výrazným prvkom projektu ateliéru C.F. Møller sú kontinuálne zakrivené pásy zvislých medených slnolamov.

Foto: Adam Mørk

Cieľom návrhu bolo vytvorenie architektúry, ktorá bude fungovať nielen v kontexte univerzitného areálu Københavns Universitet ale aj celého mesta. Rozvíjajúci sa univerzitný a výskumný areál v severnej časti Kodane, ktorého je výšková stavba súčasťou je tiež zamýšľaný ako katalyzátor udržateľného rozvoja v oblasti. 

Foto: Adam Mørk

Projekt definuje ďaľšie smerovanie a rozvoj kampusu, určuje čitateľnú hmotovú kompozíciu. Hviezdicové usporiadanie budov umožnilo etapizáciu projektu a ponechlo priestor pre budúce rozšírenie kapacít univerzity. Terasové členenie objektov vytvára sériu živých mestských priestorov, úzko prepojených s okolitými budovami, systémom areálových komunikácií a verejnou zeleňou.

Situácia
SituáciaAutor: C.F. Møller

Základňu pätnásťposchodovej výškovej stavby tvorí rad menších objektov, kde sa nachádza spoločné vybavenie: prednáškové sály, učebne, kantína, laboratórium, konferenčné miestnosti a kaviareň spojená s knižnicou.

Pôdorysná schéma vstupného podlažia
Pôdorysná schéma vstupného podlažiaAutor: C.F. Møller

Nová výšková budova tvorí funkčné centrum komplexu kampusu Nørre aj celej Københavns Universitet. Okolo stavby vzniklo námestie, ktoré zahŕňa študijné a rekreačné priestory pre vedeckých pracovníkov aj študentov. Priestory sú samozrejme voľne prístupné aj pre obyvateľov mesta, ktorí majú k dispozícii aj vyhliadku s kaviarňou na najvyššom prístupnom podlaží veže.

V novostavbe s podlažnou plochou 42 700 m2 sídlia zariadenia pre výskum a výučbu v oblasti biológie a medicíny. Jednou zo špecifických požiadaviek pri návrhu budovy bolo zabezpečiť stabilitu stavebnej konštrukcie a minimálny prenos vibrácií z okolia. Ťažké betónové jadro tvorí pevný základ pre oceľovú konštrukciu stavby.

Pôdorysná schéma typického podlažia
Pôdorysná schéma typického podlažiaAutor: C.F. Møller

Budova je tiež jednou z energeticky najefektívnejších stavieb v Dánsku. V letných mesiacoch znižuje nároky na chladenie a vetranie budovy dvojitá fasáda, ktorá využíva princíp  konvekčného prúdenia vzduchu. Priaznivú klímu a prúdenie vzduchu v budove pomáhajú vytvárať aj otvorené átriá so zelenými rastlinami. O minimalizovanie tepelných ziskov v letných mesiacoch sa stará pohyblivý tienieci systém na fasádach. V zimnom období sa redukciu tepelných strát zabezpečuje vetrenie s rekuperáciou. Energetické straty vo vzduchotechnike sú redukované rozvodmi s veľkým priemerom a nízkou rýchlosťou prúdenia. Zvyškové teplo je odoberané aj z odpadovej vody. Pri návrhu bol kladený dôraz aj na vodné hospodárstvo a retenciu vody na pozemku. Zachytená dažďová voda je využívaná na hospodárske účely a zavlažovanie. S ohrevom úžitkovej vody pomáha 1500 m2 solárnych kolektorov.

Schéma energetického hospodárstva budovy
Schéma energetického hospodárstva budovyAutor: C.F. Møller
Eklologický koncept budovy
Eklologický koncept budovyAutor: C.F. Møller

Pri formovaní Maersk Building boli hlavnými faktormi mestské prostredie a línie priehľadov naprieč celou lokalitou. Trojuholníkový pôdorys budovy a jej  zaoblený tvar je odvodený z geometrie priľahlých ulíc. Najužšia fasáda je orientovaná smerom k štíhlej veži blízkeho kostola. Táto orientácia tiež prispieva k znižovaniu tepelných ziskov na južnej fasáde počas letných mesiacov.

Foto: Adam Mørk
Foto: Adam Mørk

Vonkajší vzhľad stavby vstupuje do dialógu s existujúcim univerzitným komplexom a s mestskou zástavbou, kde prevládajú na priečeliach lícové tehly. Pred zasklenú fasádu je predsadené tienenie. Fasáda je horizontálne členená na polia s výškou jedného podlažia. Tieto polia sú ďalej rozčlenené takmer troma tisíckami vertikálnych medených lamiel. Meď bola pre túto realizáciu zvolená ako bezúdržbový a recyklovateľný materiál. V jej prospech bola aj tradícia medených striech v meste.

Tretina vertikálnych lamiel je pohyblivých, čo fasáde umožňuje neustále meniť mieru zatienenia. Skladanie lamiel je riadené v závislosti na polohe slnka. Každá sekcia sa po aktivácii rozdelí na dve polovice, pričom jedna zostane statická, zatiaľ čo druhá polovica sa posunie pred  sklo a poskytne tak účinnú ochranu pred prienikom tepla do laboratórií.

Foto: Adam Mørk
Foto: Adam Mørk
Foto: Adam Mørk
Foto: Julian Weyer
Foto: Julian Weyer
Foto: Claus Norman
Foto: Claus Norman
Foto: Claus Norman
Foto: Claus Norman
Foto: Claus Norman
Foto: Claus Norman
Foto: Claus Norman
1120
Youtube

Poloha diela

C.F. Møller

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím