Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
5. november 2019
0
93

Výsledky súťaže na nový autobusový terminál vo Vodňanoch

Víťazným sa stal návrh architektonického štúdia Projektil.
Výsledky súťaže na nový autobusový terminál vo Vodňanoch

Vo vyzvanej architektonickej súťaži na nový autobusový terminál vo Vodňanoch vybrala porota ako najlepší návrh architektonického štúdia Projektil. Ten sa najlepšie vysporiadal so súťažným zadaním, ktoré požadovalo riešenie deviatich autobusových státí, zázemie pre cestujúcich a vodiča a tiež úpravu verejného priestranstva a komunikácií v okolí Zeyerových sadov. Architekti navrhli pomerne malý a jednoduchý objekt čakárne, ktorý je doplnený sústavou niekoľkých striech. Ich geometria vytvára, spoločne s novo vysadenými stromami, dojem baldachýnu, ktorý predlžuje priľahlý park.

Porota súťaže:

  • Ing. Tomáš Bednařík, miestostarosta,
  • Jaroslav Madar, poradca,
  • Milan Němeček, starosta,
  • Ing. Pavel Štástka, poradca,
  • Ing. arch. Petr Hornát, architekt,
  • Mgr. A. Luboš Zemen, architekt,
  • Ing. Ondřej Zenkl, dopravný inžinier,
  • Ing. arch. Tomáš Zdvihal, architekt.

Zástupca primátora Tomáš Bednařík po schválení návrhu radou mesta načrtol ďalší postup: “Chtěli bychom vystavit všechny soutěžní návrhy a vítězný tým pozvat na veřejnou prezentaci občanům města. Na základě jejich připomínek a po podpisu smlouvy je možné návrh ještě upravit a pokračovat v projektu pro stavební povolení. Pro realizaci samotnou se předpokládá využití dotačních programů.” 

Na organizácii súťaže sa podieľal Miroslav Vodák zo spoločnosti CBArchitektura, ktorá pomáha verejným obstarávateľom s prípravou zákazky a hodnotením návrhov. Ten oceňuje prístup mesta, ktoré sa rozhodlo hľadať najkvalitnejší návrh v konkurencii niekoľkých renomovaných ateliérov. Štúdio Projektil Architekti má za sebou rad stavieb, ktoré získali prestížne ceny za architektúru, napríklad Národnú technickú knižnicu v Prahe, krajskú knižnicu v Hradci Králové alebo základnú školu v Líbeznici.

Víťazný návrh: Studio Projektil - Adam Halíř, Ondřej Hoffmeister, Petr Lešek, Ondřej Havlín, Miroslav Vondřich, Pavlína Malíková, Ondřej Šorm, Jaromír Hárovník

Hodnotenie poroty: Návrh nabízí vysokou urbanistickou i architektonickou kvalitu a má dobrý potenciál k dopracování v navazujících fázích projektu. Celkový koncept návrhu, spojení parku a autobusového nádraží, je vhodně realizován prodloužením zeleně Zeyerova parku severovýchodním směrem kolem historického centra a umístěním organických pavilonů nádraží na vzniklou piazzetu se vzrostlými stromy. Přínosem je dobrá prostupnost území pro pěší i snaha o řešení širších vztahů - navržení nového profilu Zeyerovy ulice s cyklostezkou a alejí stromů, osová návaznost „pavilonu v parku“ na historickou zástavbu, pěší vazby v území. Kladně je hodnoceno drobné měřítko nádražních pavilonů a s tím spojená přiměřená finanční náročnost projektu. Za úvahu by stálo doplnění několika K+R parkovacích stání podél Zeyerovy ulice u Domova pro seniory. Návrhu by prospělo snížení počtu autobusových stání.

Situácia
SituáciaAutor: Projektil
Vizualizácia
VizualizáciaAutor: Projektil
Vizualizácia
VizualizáciaAutor: Projektil
Vizualizácia
VizualizáciaAutor: Projektil

 

2. miesto: Mjölk - Jan Mach, Jan Vondrák

Hodnotenie poroty: Navržené řešení je adekvátní odpovědí na zadání investora – autobusový terminál pro město Vodňany. Kladně je hodnoceno zejména dopravní řešení, které je přehledné a bezpečné. V případném dopracování by mu velmi prospě- lo diskutované zjednosměrnění Elektrárenské ulice a redukce počtu autobusových stání. Bylo by tak možné rozšířit prostor pro chodce a celkově by se zlepšily pěší vazby na okolí a teké redukovat plochu vjezdu a výjezdu z/do Zeyerovy ulice. Převýšená, minimalistická konstrukce střechy na pravidelně rozmístěných sloupech s vloženým objektem zázemí je přesvědčivým vyjádřením své funkce, nicméně vyznívá v tomto konkrétním místě možná až příliš tvrdě. Zároveň nabízí v porovnání s ostatními návrhy menší flexibilitu při následných úpravách – to se týká zejména objektu zázemí. Předností návrhu je práce se zelení v podobě zeleného pásu oddělujícího prostor terminálu od Elektrárenské ulice a snaha o zachování dvou stávajících stromů.

Autor: Mjölk
Autor: Mjölk

 

3. miesto: Chybik+Kristof associated architects - Ondřej Chybík, Michal Krištof, Kryštof Foltýn, Luděk Šimoník

Hodnotenie poroty: Porota kladně hodnotí provedenou analýzu místa, která vedla k pochopení území jako dalšího veřejného prostoru ve městě. Vnímání autobusového nádraží jako iniciačního bodu, který do území přináší potřebnou hustotu vztahů, vedlo pak k akcentaci zhodnocení tohoto, z principu veřejného, prostranství. Otázkou zůstává, zda tento akcent nepřesahuje únosnou míru a má šanci se plnohodnotně uplatnit. Bohužel tento přístup spíše negativně ovlivnil dopravní a funkční koncepci samotného autobusového nádraží a jeho provozu, především pak pohyb chodců, který je v kolizi s principem umístění stání autobusů. Úprava pohybu chodců na požadovanou kvalitu, by pak zcela jistě vedla k redukci počtu autobusových stání. Umístění těchto stání po obvodu pozemku, tedy veřejného prostoru, vede ke snížení přehlednosti jednotlivých nástupišť. Výsledky správně provedené analýzy se v tomto případě nepodařilo uplatnit v návrhu.Jako pozitivum je vnímána koncepce autobusového nádraží jako souboru pavilonů a samostatných střech, které korespondují s nástupišti. Toto řešení totiž umožní zachování stávající zeleně, popřípadě i její doplnění a vizuální i faktické propojení se sousedními Zeyerovými sady. Objekty tvořící zázemí terminálu jsou navrženy na vysoké estetické úrovni, respektují vztahy v území a svým měřítkem korespondují s místem. Kladně byly porotou hodnoceny obsah i forma prezentace návrhu.

Autor: Chybik+Kristof associated architects
Autor: Chybik+Kristof associated architects

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím