Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
26. máj 2023
7
3569

Rekonštrukcia bytu na Budovateľskej ulici, Bratislava

Bývanie na sídlisku 500 bytov. S citom k východiskám a s pohľadom do budúcnosti.
Rekonštrukcia bytu na Budovateľskej ulici, Bratislava
Autori: Mgr. art. Andrea UhliarikSpolupráca: Ing. Jozef Kvasniak (statik ), Peter Fabry (stolárske práce - Benex interiér), Mário Vajdečka (stavebné práce -Team-builders), Matej Piatnica (realizácia sklenenej priečky ), Zuzana Smolková (fotografie )Podlažná plocha: 78 m²Návrh: 2021 - 2021Realizácia: 2022 - 2023Adresa: Budovateľská , Bratislava, SlovenskoPublikované: 3. jún 2023

Priestor pre rozrastajúcu sa rodinu v centre mesta. Snaha o udržateľnosť dispozičných a materiálových zmien a dôraz na možné budúce scenáre fungovania bytu. Centrom sa stala otvorená spoločenská, kde rodina trávi väčšinu času. Zároveň vznikla "bonusová izba" za presklenou priečkou, ktorej funkcia sa dokáže prispôsobiť rôznym režimom fungovania bytu. Neutrálna kulisa necháva vyniknúť pôvodné solitéry, knihy a novú dubovú podlahu...

 

Realizáciu bližšie predstaví sprievodný text autorky interiéru Andrey Uhliarik.

 

Úvod

Rekonštrukcia bytu na sídlisku 500 bytov sa začínala obdobím hlbokej reflexie a uvažovania o  mieste, o potrebách rozrastajúcej sa rodiny v strede veľkomesta a hľadania cesty ako zachovať to dobré a hodnotné z pôvodného rázu bytu a dať mu vyniknúť v novom.

Dostala som príležitosť pretvoriť pôvodný byt v najstaršej sídliskovej časti v Bratislave, ktorý od svojho vzniku v povojnových 50. rokoch 20. storočia neprešiel takmer žiadnou zmenou a ukrýval v sebe niekoľko pôvodných solitérov a štedrú dávku nostalgie.

Práca na tomto projekte bola pre mňa osobne neopakovateľnou skúsenosťou. Projekt totiž postupne napredoval počas môjho prvého tehotenstva. K celému procesu som nepristupovala už len ako dizajnér, ale postupne aj ako čerstvá mama. Skúsenosť materstva mi pomohla lepšie pochopiť potreby a nové výzvy bývania pre mladú rodinu.

Z pôvodného tak vznikol priestor pre nový život s výhľadom na budúce možné scenáre fungovania
bytu.

 

Reflexia

Pri každom projekte pokladám za kľúčový moment obdobie reflexie, ktorý predznamenáva úspešnosť finálneho výsledku. Za kľúčové pokladám hlavne dva body:
A / Spoznanie a pochopenie požiadaviek, problémov a skutočností

  • Potreba rekonštrukcie vychádza vždy z nejakého nedostatku, z nespokojnosti s pôvodným stavom a z nových nárokov na priestor.

B / Hľadanie “dokonalej” finálnej dispozície

  • Tieto kroky nemožno oddeliť. S viacerými verziami dispozície pracujem od samého začiatku, ako načúvam a nasávam informácie, obmedzenia a inšpirácie daného priestoru.
  • Pod “dokonalou” dispozíciou sa snažím vždy nájsť jedno finálne a optimálne riešenie, ktoré dokáže naplniť potreby, vyriešiť problémy a nároky, no zároveň priniesť niečo jedinečné. Je to hra na milimetre, ktorá postupne vyústi do jedinej akceptovateľnej a uspokojivej cesty, akou sa celý projekt bude nasledujúce mesiace uberať.

A / Požiadavky, problémy a skutočnosti

  • Potreba celkovej rekonštrukcie - byt bol v pôvodnom stave. Väčšina materiálov ako aj stav elektriky bol v havarijnom stave. Väčšina aspektov nevyhovalo súčasným potrebám mladej rodiny.
  • Otvoriť priestor, potreba vzdušnosti
  • Pamätať na pôvodnú atmosféru bytu, zachovať niečo z jeho minulosti. Hľadať to, čo na pôvodnom stave bolo prínosné a obohatiť tým to nové.
  • Pokúsiť sa pridať bytu viac svetla, no zároveň ho chrániť pred silným prehrievaním v lete.
  • Vytvoriť priestor pre život mladej rodiny. Miesto, kde rodina trávi čas spolu, by mal byťkľúčový. Dôležitá je ale aj intimita, možnosť zavrieť za sebou dvere.
  • Pokúsiť sa získať jednu izbu navyše, slúžiacu hlavne ako pracovňu.
  • Zamyslieť sa nad budúcnosťou bytu. Do akej miery by bolo možné rekonštrukciu nastaviť pre viaceré scenáre života?
  • Materiály - nadviazať na niečo pôvodné, používať trváce, kvalitné a nadčasové materiály aj ich prevedenie.

B / Pôvodná a nová (finálna) dispozícia

Pôdorys - pôvodný stav
Pôdorys - pôvodný stavAutorka: Andrea Uhliarik
Pôdorys - nový stav
Pôdorys - nový stavAutorka: Andrea Uhliarik

 

Základné údaje 

  • Rozloha bytu: 78 m² 
  • Umiestnenie: 1. poschodie, rohový byt 
  • Návrh: 2021 
  • Realizácia: 2023 
  • Adresa: Budovateľská ulica, Bratislava - Ružinov 
  • Rozsah - Celková rekonštrukcia:
  1. Dispozičné zmeny - búracie práce, nové konštrukcie 
  2. Zrovnanie podkladu a nové podlahy 
  3. Výmena okien a balkónov 
  4. Nové rozvody - elektrika, voda, odpad 
  5. Nové zariadenie - nábytky, spotrebiče, svietidlá, doplnky 
  6. Použitie pôvodných prvkov a repas solitérov (radiátory, nábytky) 
  7. Chladenie - inštalácia single split jednotky a predpríprava multisplitu pre budúce zapojenie ďalších dvoch vnútorných jednotiek 
  8. Tienenie - exteriérové žalúzie 
  9. Vetranie - interiérové okno v bonusovej izbe 

 

Materiály 

  • Nábytky - MDF doska frézovaná a striekaná, laminát, dubová dýha 
  • Priznaný betón - odhalený pôvodný prievlak 
  • Sklenená priečka - sklo, rám priečky a konštrukcia dverí - surový hliník 
  • Svietidlá - pieskovaný kov, plast, dubová dýha 
  • Podlaha - podklad anhydrid (dorovnanie výšok podlahovým polystyrénom), dubová podlaha z masívu ukladaná do pôvodného rybinového vzoru, dlažba (vstup, kúpeľňa a toaleta)

 

Obmedzenia 

Rozpočet mladej rodiny 

Limity priestoru 

  • Nosný systém bytu ponúkol možnosti otvorenia dispozície, ale nosné stĺpy zároveň vytvárali funkčné a priestorové obmedzenia. Stĺp pri vstupe sa stal súčasťou úložných priestorov. Stĺp v pracovni bol využitý na vyčlenenie miesta pre pracovný stôl a interiérové okno. 
  • Poloha sklenenej priečky bola presne určená so zámerom, aby sa maximalizoval rozmer bonusovej izby tak, aby tu do budúcna vošla aj manželská posteľ s pohodlným prechodom. Zároveň bol zmenený prechod do spálne, ktorý sa posunul na limit začínajúce spoločnej priečky s detskou izbou. 

Bezpečnosť priestoru pre malé dieťa 

  • Časť úložných priestorov je umiestnená pod stropom. 
  • V dolných častiach sú úložné priestory ťažšie dostupné: 
  1. Uzavretosť 
  2. Otváranie pomocou push systémov v chodbe alebo ťažšie prístupných záfrezov na kuchynských dvierkach 

 

Prínos rekonštrukcie 

Celkový prínos a význam rekonštrukcie som rozdelila do piatich základných bodov, ku ktorým celý proces smeroval. 

 

1) Funkčnosť 

Optimalizácia úložných priestorov 

Hľadala som možnosti, ako v byte vytvoriť viac skrytých úložných priestorov, ktorými sa zbytočne nezmenší úžitková plocha a nenaruší sa vzdušnosť priestoru. 

  • Hlavné úložné priestory sú situované pri vstupe a v spálni. Do budúcna pribudne šatník v detskej izbe. 
  • Horné skrinky pod stropom začínajú v jednej línii v pracovni a pokračujú smerom do spálne. Led osvetlenie na ich spodnej strane večer vytvára príjemné osvetlenie priestoru a zároveň zvýrazňuje grafiky na stene.
  • Rohová skrinka pri sklenenej priečke vznikla kvôli predĺženiu pracovne smerom do obývačky. Rohová skrinka tak vypĺňa hluché miesto medzi stĺpom a stenami. Je tu priestor na vysoké vešanie a dva hlboké výsuvy.
  • Kuchyňa:
  1. Snaha o maximalizáciu úložných priestorov a pracovnej plochy - vysunutie linky smerom do obývačky. Tento prvok zároveň predeľuje jedálenskú časť od chodby. Horné skrinky využité po strop s kovaním, vďaka ktorému je ich možné otvoriť po celej vertikále naraz. 
  2. V jednej z horných skriniek je skrytý odkvapkávač, aby sa nehromadili umyté riady na pracovnej ploche. Je to inšpirácia z fínskych domácností, kde je toto riešenie pomerne bežné. Voda steká do zbernej nádobky, je tu dostatočne veľká špára na vetranie vlhkosti. 
  3. Pre potravinovú skriňu som nepoužila klasické typové výsuvy. Navrhla som výsuvné atypové poličky, ktoré využívajú takmer celú hĺbku vysokej zostavy kuchyne (takmer 800mm) 
  4. Nakoľko má vysoká zostava kuchyne hĺbku takmer 800mm, za chladničkou ostalo hluché miesto. Využilo sa na drobnú skrýšu, kde linka pokračuje. Je možné tu schovať napríklad misku na bio odpad, používanú počas varenia. 

● Knižnica:

  1. Dostatočný úložný priestor pre staré, súčasné aj budúce knihy. 
  2. Spodok knižnice za sedačkou slúži ako perinák, prípadne inak využitý priestor, otváraný smerom nahor. 

● Kúpelňa 

  1. Zvolila som menšiu neštandardnú vaňu (1500x700mm). Vznikol tu tak úzky ale dostatočný priestor na vrece na bielizeň. Zošikmenie vane opticky, ale aj funkčne zväčšuje priestor v malej kúpeľni. 

● Toaleta: 

  1. Rozšírila sa toaleta. Následne tu bolo možné pridať malé umývadlo so sprškou. 

Chladenie 

V lokalite je chladenie dôležitejšou témou ako kúrenie. Byt je orientovaný na juhozápad. V doobedných hodinách je byt pod náporom silného svetla, čo je v lete menej žiaduce. Inštalácia single split klimatizačnej jednotky v spoločnom priestore bytu bola preto nutnosťou. S víziou budúceho využívania bytu a pravdepodobného zvyšovania horúčav v meste, bola do steny medzi detskou izbou a spálňou inštalovaná kompletná príprava na zapojenie multisplit jednotky na chladenie oboch miestností. Na udržiavaní optimálnej teploty v interiéri sa do veľkej miery podieľajú aj exteriérové žalúzie. 

Akustika 

Väčšina súčasných rodín má zvýšené nároky a komplikované potreby na akustiku a optimalizáciu hluku v interiéri - uspávanie a spánok detí, hlučná hra, home office jedného alebo oboch rodičov. Kvôli limitom v rozpočte sa neinvestovalo priamo do akustických materiálov. Hľadali sa ale možnosti zlepšenia podmienok: 

  • Všetky interiérové dvere majú mechanické výsuvné prahy. 
  • Závesy v pracovni poskytujú nielen intimitu, ale aj zlepšenie akustiky v priestore. 
  • Prebehla aj výmena okien, balkónových dverí a vstupných dverí. 

Vetranie 

Inštalácia rekuperácie by v danom byte bola finančne a najmä technicky náročná. Aj keď jej funkcia nie je inak nahraditeľná, hľadala som možnosti, aby boli všetky priestory dobre vetrateľné. Tento aspekt výrazne zlepšilo otvorenie dispozície, kde vzniklo prepojenie kuchynského balkóna s hlavným priestorom a jeho diagonálne smerovanie k spálňovému balkónu. Najdôležitejšie bolo vyriešiť vetranie bonusovej izby /pracovne/ - miestnosti bez vlastného okna. Medzi spálňou a pracovňou sa inštalovalo interiérové výklopné okno. Dodáva priestoru viac svetla a pri otvorení balkóna v spálni, nastáva aj v pracovni príjemný pohyb vzduchu. 

 

2, Otvorenosť priestoru a presvetlenie 

Byt sa po rekonštrukcii oproti pôvodnému stavu značne otvoril, prevzdušnil a získal aj štedrú dávku denného svetla. Vďaka statickému systému betónových “téčok” a stĺpov bolo možné odstrániť nenosné priečky. Z pôvodnej kuchyne, obývačky a tmavej uzavretej chodby so šatníkom vznikol jeden otvorený presvetlený priestor. Oddelila sa len novovzniknutá pracovňa, ktorá však zostáva vďaka sklenenej priečke vizuálne prepojená so zvyškom bytu. 

Kuchynský balkón konečne získal svoj potenciál a namiesto presvetlenia malej kuchyne, presvetlil celý spoločný priestor až po stôl v pracovni. Betónový prievlak medzi kuchyňou a obývačkou sme vyčistili a ponechali v pôvodnom stave ako odkaz na oporný systém a um pôvodných staviteľov. Zároveň tento prvok pekne označuje centrum a hlavnú líniu bytu. Vizuálne oddeluje a priestorovo vyhraňuje kuchyňu a obývačku. Stropy sa nanovo omietali, nechceli sme ich nechať odhalené kvôli dostatku svetla, čo bolo prioritou pred súčasnými trendmi priznávania stavebných materiálov. 

 

3, Zachovanie pôvodného 

Zachovanie funkčných zón 

Dispozícia sa skôr otvorila, ako menila. Pôvodné funkčné zóny bytu sa zachovali. Dôvody boli nasledovné: 

  • Zo skúsenosti bývania v pôvodnom stave bytu vyplynulo, že dané rozloženie sa rokmi osvedčilo vzhľadom na zaužívané zvyky, pohyb svetla, obľúbenosť spoločných vs súkromných priestorov, vizuálne prepojenie s exteriérom a pod. 
  • Optimalizácia rozpočtu a zložitosti rekonštrukcie, ale aj udržateľnosť. Nebolo potrebné zásadne presúvať technické inštalácie v byte. 

Prievlaky prirodzene predelujú celý byt na 3 hlavné funkčné zóny: 

  • Technická zóna:
  1. vstup, bytové jadro, toaleta, kúpeľňa a kuchyňa s jedálenským stolom. Súčasťou vysokej zostavy v kuchyni je aj práčka so sušičkou. 
  • Spoločná zóna:
  1. Obývačka s bonusovou izbou za sklenenou priečkou, ktorá sa v súčasnosti využíva ako pracovňa manželov. 
  • Súkromná zóna:
  1. Detská izba a spálňa s balkónom. 
Pôdorys - funkčné zóny
Pôdorys - funkčné zónyAutorka: Andrea Uhliarik

Nové miesto pre pôvodné aj súčasné knihy 

Pôvodný interiér miestami pripomínal menšiu knižnicu. Poličky s knihami boli rôzne rozmiestnené po priestore. Do bytu som navrhla jednu kompaktnú celostenovú knižnicu na uskladnenie a zároveň vystavenie pôvodných aj nových kníh. Knihy zároveň zlepšujú akustiku novo otvoreného priestoru a prirodzene dodávajú celú farebnú paletu priestoru. Police plynule pokračujú ponad dvere. Zámerom bolo dvere do izieb vsadiť do knižnice, aby sa človek sediaci na sedačke necítil ako na chodbe plnej dverí. Knižnica tak nepôsobí ako kus nábytku, ale ako súčasť architektúry. 

Využitie starých solitérov 

Vybrala som niekoľko solitérov ako spomienku na pôvodný ráz bytu tak, aby sa dopĺňali a vzájomne obohacovali s novými hmotami. Niektoré z nich vyžadovali aj repasovanie. V novom šate prekvapili hlavne kuchynské stoličky. Po prebrúsení boli namorené tak, aby sa lepšie prispôsobili pôvodnému kuchynskému stolu. Pôvodnú pieskovú farbu textílie sme nahradili antracitom. 

V novom interiéri boli ponechané aj pôvodné radiátory. 

 

4, Udržateľnosť 

Udržateľnosť pre mňa ako autorku interiéru, znamená cítenie, že keď sa rozhodneme kompletne zrekonštruovať byt, ktorý tu stál takmer bez zmeny 70 rokov, je našou zodpovednosťou neprihliadať len na potreby súčasnej mladej rodiny v horizonte piatich rokov, ale dovidieť aj do budúcna. Málokto dnes bývanie v byte vníma ako na konečnú stanicu svojho života. Majitelia bytu môžu za pár rokov hľadať nájomcov, prípadne byt predať. Udržateľnosť v tomto prípade nie je ani tak o ekologických materiáloch, ale skôr o ich trvácnosti a kvalite. 

Predovšetkým je to ale o variabilite dispozície a nadčasovosti jej využitia. Interiér bytu by preto z môjho pohľadu nemal príliš podliehať trendom a len potrebám aktuálnych obyvateľov, ale prihliadať aj na budúce vízie. 

Z tohto hľadiska som sa snažila o funkčnú aj formálnu nadčasovosť nového interiéru bytu.

 

5, Vznik bonusovej izby 

Snaha o nadčasovosť a udržateľnú dispozíciu bytu reflektuje hlavne vytvorenie bonusovej štvrtej izby, ktorej využitie sa dokáže prispôsobiť rôznych scenárom. Počas dňa je v izbe dostatok svetla vďaka presklenej priečke, led osvetlenie zase vytvára príjemnú večernú atmosféru a osvetľuje grafiky. Vetranie zabezpečuje výklopné okno do spálne. Závesy pridávajú priestoru intimitu a zlepšujú jeho akustiku. 

Scenár 01 

  • Izba sa v súčasnosti využíva ako pracovňa počas home office dní. Nakoľko je ale súčasťou spoločnej zóny, ktorú vnímajú aj návštevníci bytu, má reprezentatívnejší “look” v podobe mini galérie obľúbených grafík majiteľov. 

Scenár 02 

  • Izba môže slúžiť ako hosťovská miestnosť. 

Scenár 03 

  • Izba sa môže modifikovať na spálňu manželov v prípade, že rodina sa rozrastie a budú potrebné dve detské izby. Priestor je navrhnutý tak, aby sa tu zmestila dvojposteľ 1600x2000mm a zároveň ostal priestor pre menší otvorený alebo posuvný šatník.

Scenár 04 

  • V byte by mohli do budúcna bývať napríklad dvaja, prípadne traja študenti /pracujúci nájomníci. Bonusová izba by sa mohla tretiemu nájomcovi ponúkať za nižšiu cenu nájmu vzhľadom na jej limity.
Pôdorys - možný budúci stav
Pôdorys - možný budúci stavAutorka: Andrea Uhliarik

Fotografie:

01 - pohľad na centrálny spoločný priestor bytu z detskej izby.
01 - pohľad na centrálny spoločný priestor bytu z detskej izby.Foto: Zuzana Smolková
02 - pohľad do spoločnej časti bytu od vstupu - nad oknami a balkónmi vznikli poličky. Tento detail prekrýva vonkajší box naexteriérové žalúzie.
02 - pohľad do spoločnej časti bytu od vstupu - nad oknami a balkónmi vznikli poličky. Tento detail prekrýva vonkajší box naexteriérové žalúzie.Foto: Zuzana Smolková
03 - pohľad na pracovňu od sedačky v obývačke
03 - pohľad na pracovňu od sedačky v obývačkeFoto: Zuzana Smolková
04 - pohľad na obývačku z pracovne
04 - pohľad na obývačku z pracovneFoto: Zuzana Smolková
Knižnica
KnižnicaFoto: Zuzana Smolková
05 - pohľad na kúpeľňu a toaletu
05 - pohľad na kúpeľňu a toaletuFoto: Zuzana Smolková
06 - spálňa - vpravo je interiérové okno smerom do pracovne
06 - spálňa - vpravo je interiérové okno smerom do pracovneFoto: Zuzana Smolková

Podklady: Andrea Uhliarik
Fotografie: Zuzana Smolková

Poloha diela

Mgr. art. Andrea Uhliarik
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím